eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A 2024-es párizsi nyári olimpia érmeinek bemutatója a francia főváros melletti Saint-Denisben 2024. február 8-án. A XXXIII. nyári olimpiai játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suárez

Veszélyben az olimpiai érmek: sztrájk a párizsi pénzverdében

Újabb munkabeszüntetés miatt aggódhatnak Párizsban.

Nagyjából négy hónappal a párizsi olimpia kezdete előtt veszélybe került az érmek gyártása. Kedden ugyanis sztrájkba lépett a Monnaie de Paris, vagyis a Párizsi Pénzverde munkatársainak egy része, magasabb fizetést követelve – írta az AFP nyomán a Le Parisien. Az intézet műhelyeiben készülnek a francia eurók, valamint a nyári ötkarikás játékok medáljai is.

„Általánosságban elmondható, hogy az érmek gyártása folytatódik, és a gyártási ütemtervünkön belül vagyunk" – közölte egy forrás az AFP-vel. A sztrájkolók számát mintegy ötvenre becsülte a 430 alkalmazottból. A sztrájk azonban megerősödhet, ha a fizetésekről szóló kötelező éves tárgyalások nem járnak sikerrel.

Az AFP szerint a vezetőség javaslata 4,5 százalékos béremelést irányoz elő az évi 28 ezer eurónál kevesebbet kereső alkalmazottak számára, majd sávosan csökkenve, a 42 ezer és 48 ezer euró között keresők 1,5 százalékos emelést kapnának.

„Ha havonta 50 euróval többet kapsz, az nem jelenti azt, hogy jól megélsz" – kritizálta a terveket egy érdekképviseleti vezető, utalva a párizsi bérleti díjak szintjére és a tartós inflációjára.

Az olimpiai játékok szervezőbizottsága februárban mutatta be az arany-, ezüst- és bronzérmek tervét. A különlegessége, hogy a Chaumet nevű francia ékszerész által tervezett 18 grammos érméket az Eiffel-toronyból a korábbi felújítások során levett vasdarabokból készítik.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×