eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
A 2024-es párizsi nyári olimpia érmeinek bemutatója a francia főváros melletti Saint-Denisben 2024. február 8-án. A XXXIII. nyári olimpiai játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik a francia fővárosban.
Nyitókép: MTI/EPA/Teresa Suárez

Veszélyben az olimpiai érmek: sztrájk a párizsi pénzverdében

Újabb munkabeszüntetés miatt aggódhatnak Párizsban.

Nagyjából négy hónappal a párizsi olimpia kezdete előtt veszélybe került az érmek gyártása. Kedden ugyanis sztrájkba lépett a Monnaie de Paris, vagyis a Párizsi Pénzverde munkatársainak egy része, magasabb fizetést követelve – írta az AFP nyomán a Le Parisien. Az intézet műhelyeiben készülnek a francia eurók, valamint a nyári ötkarikás játékok medáljai is.

„Általánosságban elmondható, hogy az érmek gyártása folytatódik, és a gyártási ütemtervünkön belül vagyunk" – közölte egy forrás az AFP-vel. A sztrájkolók számát mintegy ötvenre becsülte a 430 alkalmazottból. A sztrájk azonban megerősödhet, ha a fizetésekről szóló kötelező éves tárgyalások nem járnak sikerrel.

Az AFP szerint a vezetőség javaslata 4,5 százalékos béremelést irányoz elő az évi 28 ezer eurónál kevesebbet kereső alkalmazottak számára, majd sávosan csökkenve, a 42 ezer és 48 ezer euró között keresők 1,5 százalékos emelést kapnának.

„Ha havonta 50 euróval többet kapsz, az nem jelenti azt, hogy jól megélsz" – kritizálta a terveket egy érdekképviseleti vezető, utalva a párizsi bérleti díjak szintjére és a tartós inflációjára.

Az olimpiai játékok szervezőbizottsága februárban mutatta be az arany-, ezüst- és bronzérmek tervét. A különlegessége, hogy a Chaumet nevű francia ékszerész által tervezett 18 grammos érméket az Eiffel-toronyból a korábbi felújítások során levett vasdarabokból készítik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×