eur:
388.62
usd:
360.82
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella
PARIS, FRANCE - JANUARY 12: The flag of the Paris 2024 Olympic Games is seen near the French national flag and the European flag at the entrance of the Elysee Palace during the first weekly cabinet meeting following a government reshuffle at the presidential Elysee Palace on January 12, 2024 in Paris, France. Frances new prime minister Gabriel Attal unveiled his cabinet overnight, two days after he was appointed. (Photo by Chesnot/Getty Images)
Nyitókép: Chesnot / Getty Images

Terrorveszély esetén is lesz olimpiai megnyitó

B tervet is kidolgoztak a szervezők.

Amélie Oudéa-Castéra sport- és olimpiáért felelős miniszter egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy ha rákényszerülnek, fognak tudni változtatni az eredeti elképzeléseken. Ugyanakkor a B tervről sokat nem árult el. A szervezőktől ezzel kapcsolatban olyan információ szivárgott ki, hogy a helyszínen nem változtatnának, de a parádé volumenét csökkentenék, például úgy, hogy sportolók nem szállnának hajókra, csak a műsor szereplői.

"Ma nincsen terrorfenyegetettség az olimpiára és a paralimpiára, de a továbbiakban is folyamatosan figyeljük a helyzetet" - nyilatkozott Oudéa-Castéra az insidethegames.biz oldal beszámolója szerint a France 2 csatornának. - "Attól, hogy nem beszélünk róla, hogy nem említjük a B tervet, nem jelenti azt, hogy nincs és nem számolunk vele."

A kérdés azután erősödött fel, hogy két hete Moszkvában az Iszlám Állam által felvállalt terrortámadást hajtottak végre, melyben 144 ember vesztette életét. Ezt követően Emmanuel Macron francia elnök kormánya a legmagasabbra emelte a készültségi szintet "terrorista vészhelyzet" miatt. Gerald Darmanin belügyminiszter pedig néhány nappal később jelezte, hogy egymillió embert világítanak majd át az olimpiáig és Franciaország készen áll a biztonság fenntartására.

A párizsi nyári olimpia július 26-i megnyitójára a jelenlegi tervek szerint 326 ezer nézőt várnak, ebből 222 ezren ingyen tekinthetik meg a műsort. Az ünnepségen a tervek szerint 180 hajó szállítja majd a delegációkat a Szajna mintegy hat kilométeres szakaszán az Austerlitz-hídtól az Eiffel-toronyig. A flottából 94 viszi majd a sportolókat, 86 jármű pedig a biztonsági és műszaki csapatok számára lesz fenntartva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×