eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Madrid, World Cup men’s saber In photo: hungary vs usa Photo by Eva Pavía #BizziTeam
Nyitókép: Facebook/Szilágyi Áron hivatalos oldala

Decsi András: ha hozzuk a tavalyi vb-formát, Párizsban is felérhetünk a csúcsra

A magyar férfi kardcsapat legutóbb 36 évvel ezelőtt nyert olimpiai aranyérmet. A válogatott szövetségi vezetőedzője azt mondta az InfoRádióban, hogy hosszú idő után ismét esélyesek a végső győzelemre, de csak akkor lehetnek sikeresek a francia fővárosban, ha a pástra lépő valamennyi csapattag kihozza magából a maximumot.

Alig fél évvel a párizsi ötkarikás játékok előtt a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron és a magyar férfi kardcsapat is – Dél-Korea mögött – a második helyen áll a világranglistán. A háromszoros világ- és háromszoros Európa-bajnok vívónak nagy önbizalmat és energialöketet adhat a következő időszakra, hogy a januári év sportolója gálán a tavaly júliusban világbajnoki címet nyert válogatott többi tagjával megkapta az év csapatának járó elismerést az egyéni sportágak csapatversenyében, valamint nemzetközi fair play-díjjal is kitüntették, amiért a 2023-as budapesti világkupa-versenyen, kritikus szituációban elismert egy téves bíró döntést, és átengedett egy találatot egyik legnagyobb ellenfelének, az akkor már az asszóban is vezető grúz Sandro Bazadzének.

Szilágyi Áron edzője, Decsi András azt mondta az InfoRádióban, hogy messzemenő következtetéseket nem szabad levonni az aktuális világranglista-helyezések alapján, mivel a párizsi olimpia kezdetéig még sok változás lehet a rangsorban, és igazából csak a kontinensbajnokságokat követően tisztul le a kép. Akkor lehet majd látni, kik azok az ellenfelek egyéniben és csapatban, akikkel nagyon komolyan kell majd számolni az ötkarikás játékokon. Ugyanakkor hozzátette: magyar szempontól az az optimális, ha minél több versenyzőnk minél előrébb jut a világranglistán.

A férfi kardvívó-válogatott szövetségi vezetőedzője hozzátette: az aktuális rangsor alapján az olimpia előtt még lesz néhány hetük arra, hogy tüzetesebben kielemezzék a legfőbb vetélytársakat, ami már „egy megszokott metodika” náluk. Az idei Európa-bajnokságot június 18. és 23. között a svájci Bázelben rendezik, és a szakember reményei szerint

még előtte sikerül majd leszervezni egy nemzetközi edzőtábort, ahol ugyancsak a leendő olimpiai ellenfelek feltérképezésén lehet majd a fő hangsúly.

Decsi András szerint nem lehet más a férfi kardcsapat idei célja, minthogy hozza azt a formáját, amelyet a tavalyi, milánói világbajnokságon mutatott, amikor a válogatott valamennyi tagja „ki tudta hozni magából a maximumot”. Mint fogalmazott, úgy kell megtervezni a felkészülést és biztosítani az edzéskörülményeket, hogy megismételhető legyen az a teljesítmény, mert úgy véli,

„az adja a csapat igazi erősségét és akkor van jó esély akár a végső győzelemre is”, ha a pástra lépő mindhárom vívónk kipréseli magából a legjobbat.

A szakvezető hangsúlyozta: azért nagyon fontos, hogy a férfi kardválogatott minél előrébb végezzen a kvalifikációs ranglistán, mert akkor kvázi kiemelt lesz, és az első fordulóban „papíron könnyebb ellenfelet kap” Párizsban, ugyanakkor figyelmeztetett: a jelenlegi mezőny rendkívül erős, senkit sem lehet leírni vagy lebecsülni.

„Nagyjából már látszik, hogy rajtunk kívül melyik lesz még az a hét csapat, amely ott lesz az olimpián. Belőlük kell tüzetesen felkészülnünk. Párizs előtt még rendeznek több csapatversenyt is, természetesen a legfőbb riválisok elleni mérkőzéseinket rögzíteni fogjuk, és kielemezzük őket” – vázolta a terveket Decsi András.

A magyar férfi kardválogatott – Bujdosó Imre, Csongrádi László, Gedővári Imre, Nébald György, Szabó Bence összeállításban – legutóbb 36 évvel ezelőtt, 1988-ban, Szöulban nyert olimpiai aranyérmet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×