eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Szatmári András, Decsi Tamás, Gémesi Csanád és Szilágyi Áron (b-j), a férfi kardválogatott tagjai, az egyéni sportágak csapatversenyei kategória győztesei a díjjat az M4 Sport-Az Év Sportolója Gálán a Magyar Állami Operaházban 2024. január 8-án.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Szilágyi Áron: a fair play-díj megerősítés, ugyanakkor felelősség is

Két díjat is átvehetett Szilágyi Áron az év sportolója gálán: tagja az év csapatának, de egy szimbolikus gesztusával elnyert egy ritka elismerést is.

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívó a tavaly júliusban világbajnok válogatott többi tagjával az év csapatának járó elismerést kapta az egyéni sportágak csapatversenyeiben, emellett a nemzetközi fair play-díjjal is kitüntették.

Szilágyi Áron az InfoRádióban azt mondta, ez volt az egyik legsikeresebb éve a pályafutásának, mert világbajnok lett a csapattal, világbajnoki bronzérmes egyéniben, és harmadik lett az Európa-játékokon is. "Nagyon szép sikereket éltem meg egyéniben és csapatban is, és ennek nagyon örülök.

A kvartettel mindig különleges élmény közösen ünnepelni egy sikert, egészen más, mint egy egyéni bajnoki cím"

– emelte ki, és hozzátette, ráadásul tizenhat éve vártunk a csapataranyra. 2007-ben 17 évesen volt az utolsó vb-győztes csapat tagja, és egy olyan négyessel sikerült ezt megismételni, amellyel 2016 óta ugyanabban a felállásban versenyeznek minden világversenyen, és Európa-bajnokságokat már nyertek, olimpiai és világbajnoki érmet is, de világbajnoki címből ez volt az első.

Szilágyi Áron nemzetközi fair play-díjat is átvehetett a gálán, mert a budapesti világkupaversenyen, kritikus szituációban elismert egy téves bíró döntést, és engedett egy találatot egyik legnagyobb ellenfelének, az akkor már az asszóban is vezető grúz Sandro Bazadzének.

"Aki a vívást követi, az tudja, hogy nem tökéletes a rendszer, van, hogy nem jelez a lámpa, a találatjelző gép, ilyenkor előfordul, hogy az ember visszaadja a találatot, pláne úgy, hogy még piros lappal is büntették az ellenfelemet. Én ezt egy szimbolikus gesztusnak szántam és most is annak értékelem.

Eddig is igyekeztem a páston és a páston kívül is úgy viselkedni, olyan életet élni és olyan példát mutatni, ami esetleg hasznos lehet a fiatalok számára. Ez egy megerősítés, ugyanakkor egy felelősség is a jövőre tekintve"

– mondta a díjazott.

A felvetésre, hogy a gesztusa után változott-e a viszonya Bazadzéval, úgy reagált, hogy nincs mély, személyes viszonyuk, csak ellenfelek, akik a versenyeken találkoznak. Ugyanakkor méltatta egyik fő riválisát, aki jelenleg vezeti a világranglistát, az elmúlt évben az összes versenyen érmet szerzett, és szerinte nagyon komoly vívóvá nőtte ki. Szilágyi Áron érdeklődve várja, hogy a következő időszakban folytatódik-e kettejük között a rivalizálás.

A felmérésre lesz is lehetőség bőven, mert a hétvégén megkezdődik az idei nemzetközi vívószezon és folytatódik az olimpiai kvalifikáció. Először Tuniszba utaznak, majd Tbiliszi, Padova és Budapest is otthont ad egy-egy világkupának, ezzel zárul majd a kvalifikációs időszak, de utána is jönnek még versenyek, és lesz Európa-bajnokság is.

"Ezek a versenyek felmérők, jól meg tudjuk állapítani, hogy milyen állapotban vagyok fizikailag, mentálisan, taktikailag, milyen elemek épülnek be a vívásomba, vagy az ellenfelek milyen új dolgokat hoznak" – mondta Szilágyi Áron.

Beszélt a csapat sikereinek a titkáról is, szerinte ez annak köszönhető, hogy megfelelő közöttük a "biodiverzitás".

"Négy különböző egyesületben, négy különböző edzőnél készülünk, különböző korosztályokból jövünk, nagyon más személyiségek is vagyunk, csak az a hasonlóság, hogy férfi kardozók vagyunk mindannyian, de amikor csapatban kell egymásért küzdeni, akkor nagyon egységesek tudunk lenni.

Ez a balansz, ami a változatosság és az egység között megvan, adja szerintem a csapatunknak az erejét"

– mondta a háromszoros olimpiai bajnok, aki az újabb ötkarikás esélyekről visszafogottan beszélt: "A csapattal nagyon nagy álmaink vannak a párizsi játékokon, ezt érzem a többieken is, és maradjunk annyiban, hogy azért küzdünk, izzadunk nap mint nap, hogy ez összejöjjön."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×