eur:
389.45
usd:
363.53
bux:
68005.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mérlegen a BL-ősz: a spanyolok feltámadtak, az angolok visszaestek

A spanyol csapatok közül maradt versenyben a tavaszi folytatásra a legtöbb a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Az angolok ellenben az elmúlt évek leggyengébb őszét produkálták. A nagy változások előtt álló BL utolsó őszi csoportköréből 16 csapat jutott tovább, ezek a korábbiaknál több országot, nyolcat képviselnek.

A spanyolok közül a Real Madrid, az Atlético Madrid, a Real Sociedad és a Barcelona is csoportelsőként zárt, ez majdnem tökéletes mérleg, csak a Sevilla rontja el. Az Európa-liga megnyerésével a mezőnybe kerülő fehér-pirosak az utolsó helyen végeztek a csoportjukban, így kivételesen egyik sorozatban sem lesznek érdekeltek a tavaszi folytatásban.

Az összehasonlítás kedvéért: óriási ugrás a La Liga klubjainak remekelése 2022 őszéhez képest, amikor csupán a Real Madrid került be a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjébe. Ugyanakkor 2021 őszén három spanyol szerepelt a 16 között.

A La Liga képviselőin kívül a Bundesliga 1 és a Serie A adja a legtöbb csapatot a tizenhat közé: hármat-hármat. A németek tavaly négy csapatot delegáltak a nyolcaddöntőbe, 2021 őszén viszont csak a Bayern jutott közülük tovább. Ezúttal a Bayern és a Borussia Dortmund is megnyerte a csoportját, az RB Leipzig biztos második lett a címvédő Manchester City mögött – ez kitűnő mérleg, függetlenül attól, hogy a negyedik csapat, a BL-újonc Union Berlin csak a negyedik lett csoportjában.

Az olaszok viszonylag állandó formát mutatnak az utóbbi években, 2021-ben két, 2022-ben és idén, 2023-ban három csapatuk maradt versenyben. Az Internazionale, a Napoli és a Lazio is a második helyen végzett a csoportjában, csak a legutóbbi sorozat döntősének, az Internek volt egyáltalán esélye arra, hogy még jobb helyezéssel zárjon.

A negyedik olasz, az AC Milan a közfelkiáltással a legnehezebbnek kikiáltott négyesbe került, s a nagy körbeverések után a másodikként továbbjutó PSG-vel azonos pontszámmal zárt, de nem szerepelt meggyőzően. Ugyanakkor a 2022–2023-as sorozat négy elődöntőséből egyedüliként nem lesz ott a BL nyolcaddöntőjében. (Ha már az előző kiírás legjobbjainál tartunk: az akkori negyeddöntős nyolc csapatból a mostani tizenhatba a Milanon kívül a Benfica és a nemzetközi szereplésről teljesen lemaradó Chelsea FC nem került be.)

Az angolok rossz őszt zártak, függetlenül attól, hogy a címvédő Manchester City és az Arsenal is csoportelső lett. Pep Guardiola együttese ráadásul egyike annak a kettőnek (a másik a Real Madrid), amelyik mind a hat őszi BL-mérkőzését megnyerte. A City történetében először zárta az őszt 100 százalékos mérleggel, sőt az angol klubok közül mindössze másodikként a BL-ben. (Az első a Liverpool volt 2021–2022-ben.) A Real Madrid már korábban kétszer nyerte a csoportját hatból hat győzelemmel, de egyik alkalommal sem tudta megnyerni a serleget, mindkétszer búcsúzott az elődöntőben.

Csalódást keltett a Manchester United és a Newcastle United, mindkettő kiesett, negyedik lett.

A négy legerősebbnek tartott bajnokság elvitt a tizenhat helyből tizenkettőt. A „maradék” négyből az egyik a Paris Saint-Germainé, ami nyilván nem meglepetés. Sőt. Inkább az váratlan, hogy a francia élcsapat a katari tulajdonosok érkezése óta még soha ilyen kevés ponttal nem zárta az őszi szakaszt.

Ugyancsak rendszeresen van portugál csapat a nyolcaddöntőben (sőt, 2022–2023-ban kettő is volt), ezúttal a Porto maradt versenyben, s kap majd egy csoportgyőztest a hétfői sorsoláson. Megjegyzendő, hogy ott majd a csoportelsőket sorsolják össze a csoportmásodikokkal, de az azonos nemzetbeliek nem találkozhatnak, ez egyébként a csoportmásodikok közül egyedül az RB Leipzig szempontjából érdekes.

Korábban nem volt igazán jelentősége annak, hogy valaki elsőként vagy másodikként jutott tovább, előfordult, hogy végül egy őszi csoportmásodik nyerte meg a serleget. Most a nyolc csoportgyőztes a négy spanyol, a két angol, valamint két német, a Bayern és a Dortmund, ez a nyolcas nyilvánvalóan erősebb, mint másodikaké, függetlenül attól, hogy a PSG és az Internazionale is „csak” csoportmásodik lett.

Két csapatot nem említettünk még: akad egy holland (PSV) és egy dán (FC Köbenhavn) is a mezőnyben. A Philips-gyár csapata a francia Lens és a spanyol Sevilla előtt végzett, ez bravúr. Még inkább, hogy a dán főváros első számú csapata maga mögé utasította a Galatasarayt és (főleg) a Manchester Unitedet.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×