eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros vezetőedzője a labdarúgó OTP Bank Liga, 31. fordulójában játszott Kecskeméti TE - Ferencvárosi TC mérkőzésen a kecskeméti Széktói Stadionban 2023. május 13-án.
Nyitókép: MTI/Bús Csaba

Ellentmondásokkal teli a Csercseszov-éra a Ferencvárosnál

Kubatov Gábor, a Ferencváros elnöke már szerda este, a feröeri KÍ Klaksvík elleni túlzás nélkül történelmileg nevezhető BL-selejtezős vereség után egyértelművé tette, a labdarúgócsapatnál véget ért a Csercseszov-korszak. Gyorsmérleg az orosz vezetőedző regnálásáról.

Csercseszov 2022 elején vette át a Ferencváros labdarúgó-csapatát – karácsony előtt négy nappal történt a hivatalos bejelentés –, azzal a feladattal, hogy visszaterelje a csapatot a Rebrov-érában megismert útra. Munkája nehézségekkel kezdődött, a kulcsjátékosoknak számító afrikai légiósok az ottani kontinensbajnokságon szerepelve távol voltak a közös felkészüléstől, ráadásul sérülések is nehezítették a munkát.

Akkor ennek tudhattuk be, mára valamiféle tendenciát is láthatunk benne: Csercseszov Ferencvárosa nehezen kezdte az idényt. A nagy jelentőségűnek tartott, DAC elleni felkészülési mérkőzést is beleértve, a Fradi az első négy találkozójából hármat elveszített, 360 játékperc alatt mindössze egy gólt szerzett. (Az első nyolcból ötöt nem nyert meg.)

Ám a következő hetek feledtették mindezt, a Ferencváros – tulajdoníthatóan a Stöger-érából hozott jelentős előnynek is – fölényesen megnyerte az OTP Bank Ligát és győzött a Magyar Kupában is. A duplázás a kezdeti botladozás után nagyszerű idényzárást jelentett.

A 2022–2023-as idény sem kezdődött jól, a Tobol elleni idegenbeli döntetlen és a Slovan elleni hazai vereség csalódást keltett, mint ahogyan az a tény is, hogy a Ferencváros 2022 nyarán az első hat nemzetközi kupapárharcából mindössze kettőt nyert meg. Ugyanakkor még ezt a periódust is más megvilágításba helyezte a Slovan elleni, valóban nagyszerű pozsonyi győzelem.

A csapat – éppen a jövő heti ellenfél, az ír Shamrock Rovers elleni párharc megnyerésével – eljutott az Európa-liga főtáblájára, ahol aztán minden várakozást felülmúló szereplést produkált, csoportelsőként került a nyolcaddöntőbe. A Fradi 47 esztendős szünet után jutott el ismét a nemzetközi porondon a tavaszi folytatásba.

A 2023-as tavasz még az az egy évvel korábbinál is rosszabb kezdést hozott. A ZTE elleni kiszenvedett idegenbeli győzelem után jött a Vasas elleni döntetlen, majd egy paksi győzelem, s az Újpest elleni, „szokásos” derbisiker, de a játék egyáltalán nem volt meggyőző. Utána már az eredménysor sem: a Ferencváros a következő tíz mérkőzéséből – beleértve a Bayer Leverkusen elleni két Európa-liga-meccset is – csupán egyet, a Debreceni VSC ellenit tudta megnyerni.

A szurkolókban már akkor felvetődött Csercseszov menesztésének igénye, de az orosz edző mellett akkor még kitartott a klub. A zöld-fehérek szerencséjére a csapat a bajnoki versenyfutás (viszonylagos) élesedésekor talált ismét magára, egyhuzamban megnyert négy bajnokit, bebiztosította az újabb, sorozatban már ötödik ligaelsőséget, de a tavaszt aztán már vereséggel zárta.

Február 11. és az idényzárást jelentő május 28. között 15 bajnokijából csupán egyharmadnyit, ötöt nyert meg. Mindazonáltal maradt az orosz edző, vele kezdődött meg a felkészülés a 2023–2024-es idényre. Sok új játékos érkezett, a KÍ ellen öten is játszottak a két mérkőzés valamelyikén, de ez nem elégséges magyarázat arra a semmire, amit a Ferencváros bemutatott a feröeri bajnokkal szemben.

A klub vezetősége számára részben az egységesen gyenge forma (nem akadt még közepesen teljesítő játékos sem, talán a potyagólja ellenére Dibusz Dénesen kívül), s talán a mérkőzések alatti mérések ma már mindent „eláruló” eredményei is irányadóak voltak a következő lépést illetően. Mint ahogyan vélelmezhetően az is, hogy Kubatov Gábor posztolásából kikövetkeztethetően Csercseszov edzőnek nem volt ötlete vagy forgatókönyve a kútból való kimászásra. (Nyilván az egy fontos kérdés ebben a tekintetben, hogy a kiválasztott és érkezett új játékosok mennyiben az ő akaratára, kérésére jöttek…)

Lezárult a Csercseszov-éra, 74 mérkőzésből 41 hozott győzelmet, 13 döntetlent és 20 vereséget. A gólkülönbség is sokat mondó: 128-81. A Fradi ebben a periódusban átlagosan megszerezhető három pontból 1,84-et gyűjtött be.

A hajdanán az orosz válogatottal világbajnoki negyeddöntős mester megítélése, alighanem, örökre kettős marad az Üllői úton. Vele nyerte meg a Ferencváros az Európa-ligában a csoportját és vele kapott egy hármast itthon a KÍ Klaksvíktól.

A csapatot várhatóan, tekintettel a jövő csütörtöki, Shamrock Rovers elleni Konferencia-liga-mérkőzésre is, várhatóan és ideiglenesen Máté Csaba veszi át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×