eur:
394.05
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke, a MOB újonnan megválasztott alelnöke mond beszédet megválasztása után a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a Puskás Arénában 2022. november 26-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Az úszóvilág fővárosa lesz Budapest

Hamarosan Budapestre költözhet a vizes sportágakat összefogó világszervezet, a World Aquatics. A döntés háttéréről és hatásairól a Magyar Úszó Szövetség elnöke nyilatkozott az InfoRádióban.

Magyarország iránti bizalom már 110 éves, Magyarország a FINA, vagyis a Nemzetközi Úszószövetség alapító tagja volt – emlékeztetett Wladár Sándor. A szervezetet ma már World Aquatics-nak hívják és csak az elmúlt hat évben számos olyan világ esemény rendezését bízta Magyarországra, mint a junior és a felnőtt világbajnokság, vagy a Champions Swim Series elnevezésű világkupa.

Az elnök szerint a külföldi úszók szívesen jönnek Magyarországra, hiszen biztonságos hely és a versenyek rendezése is mindig magas színvonalú. Mint mondta: a 2022-es világbajnokságot követően vetődött fel, hogy a világszövetség székhelyét a magyar fővárosba helyezze át. Szijjártó Péter külügyminiszter és Husain Al-Musallam, a World Aquatics elnöke erről elvi megállapodást is kötött és már csak az van hátra, hogy a szervezet fukuokai kongresszusa jóváhagyja ezt. Ha a tagok elfogadják a javaslatot, akkor a World Aquatics elnöksége már az idén Budapestre költözhet, a központ székházának építése pedig 2024 vége felé kezdődhet el.

"Ez nagy elismerés Magyarországnak" – folytatta Wladár Sándor. Mint mondta: a leendő, budapesti központban legalább 30-50 sportszakember fog dolgozni, és a fele magyar lesz. Ami a székházat illeti, arról Wladár Sándor annyit árult el, hogy az előzetes elképzelések szerint a Duna Arénához közel épülne és nemcsak irodák lennének benne, hanem kollégium meg persze medence is. Vagyis egy újabb, komoly komplexummal gyarapodna Budapest és a hazai vizes sportok is, ugyanis már most arról van szó, hogy a létesítményeket a Magyar Úszószövetség, illetve a Magyar Vízilabda Szövetség ugyancsak használná.

A World Aquatics központjának Budapestre költözése más előnyökkel is járna. Szó van például arról, hogy egyfajta FINA-ösztöndíjrendszer keretében külföldi úszók jöhetnének tanulni a Semmelweis és a Corvinus Egyetemre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×