eur:
394.29
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A győztes Vas Kata Blanka, a Team SD Worx versenyzője a célban a női elit 19+ kategória versenyében a terepkerékpár (cyclocross) országos bajnokságon a városligeti Királydombon 2022. január 9-én.
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Vas Kata Blanka 11. lett a terepkerékpáros világbajnokságon

A hollandiai Hoogerheidében rendezett világversenyt Van Empel nyerte.

Az SD Worx magyar bajnok 21 esztendős bringása - aki hegyikerékpárban olimpiai, országúti mezőnyversenyben világbajnoki negyedik - a cyclocross-szezonban többször is betegséggel küzdött, a világkupa-sorozatban legjobb eredményeként ezzel együtt négyszer is ötödik helyen végzett. Előzetesen úgy fogalmazott, hogy a vb-n az első ötbe kerüléssel már elégedett lenne.

A 9 Celsius-fokos, borús, de száraz időben rendezett viadalon Vas a második sorból rajtolt Puck Pieterse mögül. Mivel a holland beragadt, Vas nem tudott eltekerni azzal a nyolcfős bollyal, amely rögtön leszakította a 28 fős mezőny nagyobbik részét. Ebben a csoportban egy olasz mellett - a szakági erőviszonyokra jellemzően - hét holland bringás tekert.

Vas az őket üldöző bolyban hamar leelőzte a riválisait, és a hétkörös táv nagy részében kilencedik pozícióban tekert,

közelíteni azonban nem tudott az elöl haladókhoz. Ráadásul az utolsó előtti körben technikai probléma hátráltatta, így négy pozíciót hátracsúszott, végül bő háromperces hátránnyal a 11. helyen tekert be a 22,5 kilométeres táv végén.

Eközben elöl a világkupa-idényt uraló fiatal holland duó, az Európa-bajnok és a vk-sorozat összetettjét is megnyerő Fem van Empel, illetve a hozzá hasonlóan 2002-es születésű Pieterse eltekert a riválisoktól. Kettejük párharcában kulcsfontosságú momentum volt, hogy a viadal derekánál Pieterse egy saras részen elcsúszott, így Van Empel szezonját megkoronázva magabiztos előnnyel diadalmaskodott.

A célba érkezést követően zokogva ünnepelte élete első egyéni világbajnoki címét.

Mögötte másodikként Pieterse érkezett meg - a célvonalhoz már egykerekezve -, míg a dobogó harmadik fokát 2021 világbajnoka, a 33 esztendős Lucinda Brand szerezte meg. A tiszta holland dobogó mellett az első nyolc helyből hetet hazai versenyző szerzett meg.

A férfiak versenyét vasárnap rendezik.

Eredmény (a vb honlapja alapján):

nők, világbajnok:

Fem van Empel (Hollandia) 54:42 perc

2. Puck Pieterse (Hollandia) 39 másodperc hátrány

3. Lucinda Brand (Hollandia) 1:11 perc hátrány

...11. Vas Kata Blanka 3:06 p h.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×