eur:
394.44
usd:
370.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az argentin Enzo Fernandez (b) és a horvát Luka Modric a katari labdarúgó-világbajnokság Horvátország-Argentína elődöntő mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Enzo Fernandez rekorder, de Angel Di María még egy tekintetben megelőzi

A mindössze 21 éves Enzo Fernandez a 121 millió eurós vételi árával – a Benfica kapja a Chelsea-től – nem csupán a Premier League legdrágább átigazolása lett. Mindössze öt magasabb összegű átigazolás volt eddig a futballtörténelemben, ő a legdrágább argentin is.

Igaz, egyelőre nem abszolút értékben. Az örökranglistán Neymar, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé, Philippe Coutinho és Joao Félix előzi meg, tehát két brazil, két francia és egy portugál. Az egy alkalommal kifizetett összegeket tekintve ezzel argentin rekorder, csak a táblázat élcsoportját tekintve, megelőzte ezzel Gonzalo Higuaínt (2016, 90 millió euró, Napoli–Juventus), Ángel Di Maríát (2014, 75 millió euró, Real Madrid–Manchester United) és újra csak Di Maríát (2015, 63 millió euró, Manchester United–Paris Saint-Germain).

Viszont egyelőre „csak” a második sorban azon a listán, amelyen az argentin futballisták összesített átigazolási díjai szerepelnek. Ángel Di Maríáért eddig 179 millió eurót fizettek ki, amióta elhagyta a Rosarió Centralt. Azóta megjárta a Benficát, a Real Madridot, a Manchester United és a PSG-t, mostani klubja, a Juventus ingyen szerezte meg.

Enzo Fernandez 44,25 millió euróért igazolt a nyáron a Benficához, 165,25 millió eurónál tart. Ezzel második.

Harmadik a listán Gonzalo Higuaín, aki a River Plate-től igazolt Európába, a Real Madridhoz, majd a Napoliban, a Juventusban, illetve kölcsönben a Milannal és a Chelsea-nél futballozott, mielőtt az Egyesült Államokba igazolt. Összesített vételára 159 millió euró.

Képletesen több mint százmillió eurót fizettek Hernan Crespóért is, azért csak képletesen, mert adatai kalkuláltak, tekintve hogy átigazolásai egy része még az euró bevezetése előtti időszakban történt. Ő is a River Plate-től került Európába, a Parma, a Lazio, az Inter és a Chelsea által kifizetett tételekből áll össze 126 millió eurója.

Megközelíti még ezt az összeget Juan Sebastián Verón is, aki ellenben a Boca Juniorsból indult a mi kontinensünkre. Európában 1996 és 2006 között a Sampdoria, a Parma, a Lazio, a Manchester United és a Chelsea tagja volt, átigazolási díjainak kalkulált összértéke 121 millió euró.

Átlépte a százmillió eurós határt egy harmadik argentin világbajnok, a hátvéd Cristian Romero is, akiért a Genoa 4,25, a Juventus 31,50, az Atalanta 17, a Tottenham pedig 50 millió eurót adott. Még egy kölcsönadási díjjal együtt 105,06 millió eurót fizettek eddig érte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×