eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja, Baji Balázs világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes gátfutó, Deutsch Péter, a Budapest 2023 Zrt. vezérigazgatója és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke (b-j) az épülő Nemzeti Atlétikai Központban 2022. június 18-án. Látogatásán Sebastian Coe futotta az első métereket az új, még épülő Nemzeti Atlétikai Központban, ahol alig több mint egy év múlva az atlétikai világbajnokságot rendezik.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Üzenetet küldött stadionügyben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetője

Nem szeretne üres székeket látni a budapesti vb-n.

Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) elnöke nem szeretne üres stadionokat látni a versenyeken, így a jövő augusztusi budapesti világbajnokságon sem.

A sportvezető csütörtöki online háttérbeszélgetésén elhangzott: a szervezet két nehéz éven van túl, a koronavírus miatt "egy évet elveszítettek" az atléták, és mivel a tokiói nyári olimpiai játékokat csak 2021-ben tudták megrendezni, a versenynaptár összeállítása rendkívül sok kihívást tartogatott.

"Ennek ellenére számtalan nemzeti, és több világcsúcs is született idén azon a több mint 160 nemzetközi viadalon, amelyekre a WA égisze alatt került sor. Kiemelten fontosnak tartom, hogy a világ összes atlétája tudott versenyezni vagy a szülőhazájában, vagy egy szomszédos országban" - jelentette ki Coe.

A 66 éves elnök - aki 2015 óta vezeti a WA-t - kiemelte, a tavalyi vb-ken több mint négyezer atléta szerepelt, a sportág pedig mintegy egymilliárd emberhez jutott el, így a labdarúgás mögött továbbra is a második legnézettebbnek számít.

Elmondta,

hosszú idő óta az idei volt az első olyan év, amikor nem Usain Bolt a világ legnépszerűbb atlétája.

A 2017-ben visszavonult jamaicai sprintert a sportág ikonjának nevezte - a népszerűségi listán még mindig ötödik -, de az atlétika mostanra túl tudott lépni az örökségén.

"Az idei, eugene-i vb-n részt vett sportolók 25 százaléka 25 éves, vagy annál fiatalabb volt" - fogalmazott Coe, aki a 2023-as év fő céljaként azt jelölte meg, hogy az elmúlt időszakban összegyűjtött adatokat felhasználva még közelebb kerüljenek a szurkolókhoz, míg az atléták még magasabb díjazásban részesüljenek.

Az elnök az MTI jövő augusztusi, budapesti világbajnoksággal kapcsolatos kérdésére azt mondta: számára az a legfontosabb, hogy a stadion tele legyen.

"Sokat tanultunk az idei vb-ből,

a jegyeladási stratégia a kiemelten fontos. A délelőtti programra extra kihívást jelent megtölteni a stadiont, de az esti versenyek során nem szeretnék üres székeket látni.

Elfogadhatatlannak tartom, ha nincs néző, de nem egyszerű a helyzetünk, hiszen ez nem egy teniszmérkőzés két emberrel. Rengeteg versenyszám és sok különböző karakterisztikájú stadion van, de Budapest nagyváros, nagy sporthagyományokkal" - hangsúlyozta Coe.

Az idei, eugene-i vb-vel kapcsolatban megjegyezte: nem volt egyszerű nyáron, egy kisváros egyetemi stadionjába vonzani a nézőket, de jó tanulságul szolgált az egyhetes verseny. A jegyeladási számok megfelelők voltak, ám meglátása szerint az amerikai nézői kultúra merőben eltér az európaitól: a helyszínre kilátogatók közül sokakat csak egy-egy versenyszám érdekel, amely után vagy hazamennek, vagy inkább a büfékben felszerelt kivetítőkön nézik a versenyeket. További probléma volt, hogy a lelátó egyik része nem volt fedett, így a nagy melegben sokan - hiába volt belépőjük - inkább otthon maradtak.

A budapesti vb kihívásaira vonatkozó MTI-s kérdésre Coe úgy válaszolt: a nézőszám mellett az is kiemelkedően fontos, hogy a sportolók jó élménnyel távozzanak.

"Szeretnénk, ha minden versenyről úgy mennének haza az atléták, hogy az ott történt pozitív dolgokról még sokáig beszélnek. Ha valaki nem tudja hozni a saját magától elvárt teljesítményt, az ne a szállás, a nem megfelelő transzfer, edzéslehetőség, vagy a rossz bánásmód miatt legyen, hanem csak magukat okolhassák. A lehető legideálisabb körülmények megteremtése mindig a helyi szervezőbizottság feladata, bízom abban, hogy Budapestről mindenki elégedetten távozik majd" - felelt a sportvezető, aki tervei szerint jövő év elején Magyarországra látogat, hogy személyesen is megtekintse a világbajnokság előkészületeit.

Kiemelte, a 2023-as seregszemle az első atlétikai vb 40 éves évfordulója is lesz egyben, így az akkori hősök is főszerephez jutnak majd.

Az orosz és fehérorosz atléták eltiltásáról nem akart jóslatokba bocsátkozni, mint ahogy egyelőre arról sem tudott érdemi információval szolgálni, hogy a 2023-as világbajnokságon a hazai atléták között hogyan osztják majd el a szabadkártyás helyeket.

A vb-kvalifikációról megjegyezte, a szintidők teljesítése mellett a világranglistát legalább ugyanannyira fontosnak tartja, ugyanis a nézőknek - ahogyan teniszben is - fontos információ, hogy az adott versenyszámban jelenleg ki a világ legjobbja.

"Lehet, hogy nem ő lesz az aranyérmes, de a szurkolók így jobban megérthetik, mi történik" - összegzett a sportvezető.

A budapesti világbajnokságra augusztus 19. és 27. között kerül sor az épülő Nemzeti Atlétikai Központban.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×