eur:
393.98
usd:
369.56
bux:
65477.41
2024. április 23. kedd Béla
Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a Tata Steel sakkversenyen a hollandiai Wijk aan Zeeben 2022. január 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/Olaf Kraak

Magyarországon tartaná Rapport Richárdot a hazai sakkszövetség elnöke

Szabó László elfogadhatatlannak, hibásnak és károsnak tartja a román színekben versenyezni kívánó Rapport Richárd döntését.

A múlt héten derült ki, hogy a legjobb magyar sakkozó, a világbajnokjelöltek tornájára készülő Rapport Richárd román színekben folytatja a pályafutását. A Superbet cég szerb származású román tulajdonosa, Sacha Dragic tett a világbajnoki címre törő sakkozónak visszautasíthatatlan ajánlatot. Az üzletember euróban mérve százezres nagyságrendű, továbbá teljes körű szakmai támogatást biztosít a már évek óta Belgrádban élő magyar nagymesternek.

Szabó László, a magyar szövetség elnöke mindent elkövet, hogy a magyar nagymester ne igazoljon át – ez derül ki a Facebookon megjelent 15 pontos posztjából.

A szövetség első embere magánemberként és sportvezetőként is elfogadhatatlan, hibás és káros döntésnek tartja Rapport Richárd tervezett országváltását, és mindent megtesz azért, hogy a magyar sakk legnagyobb értéke a jövőben is magyar színekben versenyezzen.

"Rapport különleges tehetség és különleges ember: a sakk Eric Cantonája: a „pályán” egy zseni, az életben egy különös, öntörvényű srác. Való igaz, hogy nem épült köré brand, nem szálltak be mellé támogatók, nem épült körülötte kultusz" – írta Szabó László, és jelezte, az évente 100 millió forintból gazdálkodó magyar szövetség nem tud versenyezni egy támogató ajánlatával, ennek ellenére szerinte Rapport ügyében még jogi fordulatok várhatóak.

Mint írja, a kezdeményezésről a Magyar Sakkszövetség a FIDE kétmondatos leveléből értesült, és a világszövetség szabályozása nem akadályozná érdemben az országváltást. Ennek ellenére jogi értelmezést kértek a FIDE-től, kapcsolatban vannak a román szövetséggel, és igyekeznek a sakkozót is meggyőzni a szándéka megváltoztatásáról. Emellett a történtekről folyamatosan informálják a kormányzatot is.

"Ricsit szeretnénk megtartani mindenáron, hosszú távú megoldást keresünk" – áll a posztban.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×