eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Willi Orban, az RB Leipzig játékosa (j) csapattársával, Marcel Halstenberggel, miután gólt szerzett az 1899 Hoffenheim ellen a német első osztályú labdarúgó-bajnokság 2019. február 25-i mérkőzésén Lipcsében.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Három magyart ünnepelnek a németek, vagy csak egyet?

Különleges kupadöntőt rendeznek szombaton Németországban. A Német Labdarúgó-szövetség, a DFB serlegéért először játszanak olyan finálét, amelynek mindkét csapatában szerepel magyar játékos. Az RB Leipzig keretében három (Gulácsi Péter, Willi Orbán, Szoboszlai Dominik), a Freiburgéban egy (Sallai Roland) magyar válogatott szerepel.

A 20 órakor, a berlini Olimpiai Stadionban kezdődő mérkőzésnek, a fogadóirodák esélyszámai és az elemzők véleménye szerint egyaránt, a lipcsei csapat az esélyese. Függetlenül attól, hogy a bajnoki negyedik RB Leipzig mindössze három ponttal előzte meg a Bundesliga-idényben a hatodikként záró Freiburgot, s főleg attól, hogy a két gárda egymás elleni mérkőzése ősszel és tavasszal is 1-1-es döntetlent hozott.

Az utolsó két fordulóban pont nélkül maradó fekete-fehérek ugyan lemaradtak a következő idénybeli BL-indulásról, de így is történetük egyik legjobb idényét zárják, lehetőségük van első nagy trófeájuk megszerzésére. Először jutottak a DFB-kupa döntőjébe.

A szászok négy éven belül harmadszor játszanak a trófeáért a berlini Olimpiai Stadionban, 2019-ben a Bayern Münchentől, tavaly a Borussia Dortmundtól kaptak ki, háromgólos különbséggel.

Magyar játékosai közül Gulácsi Péter mind a két kupadöntőben védett, de nem Németországban, hanem Ausztriában, még az RB Salzburg tagjaként nyerte meg eddig az országos kupasorozatot (2014, 2015).

Willi Orbán a tavalyi kupadöntőt sérülése után lábadozva, de már a kispadon ülve kihagyta, csapatkapitány volt ellenben 2019-ben. Szoboszlai Dominik mindössze 21 évesen a negyedik kupagyőzelmére vágyik, az előző hármat az RB Salzburggal nyerte:

  • 2019-ben csereként állt be a döntőben,
  • 2020-ban kulcsember volt,
  • 2021-ben viszont a finálé időpontjában már az RB Leipzig sérült játékosa volt, korábbi társai távollétében nyerték meg harmadik Osztrák Kupáját.

Sallai Roland ciprusi bajnok volt már, de országos kupát még nem nyert a pályafutása során.

Az biztos, hogy lesz magyar győztese is a DFB 2021–2022-es kiírásának, vagy a lipcsei trió, vagy pedig Sallai Roland majd Fazekas Árpád (1957), Détári Lajos (1988) és Lisztes Krisztián (1997, 2004, egyik döntőben sem játszott) nyomdokaiba lép.

Nyilvánvalóan ritkaság, hogy egy külföldi kupadöntő egyik résztvevőjénél egyszerre három magyar is játsszon – ritkaság, de nem példa nélküli: az APOEL Nicosia játékosaiként 1996-ban Kovács Kálmán, Kozma István és Kiprich József elérték ezt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×