eur:
393.41
usd:
367.54
bux:
67190.87
2024. április 26. péntek Ervin
10 January 2020, Spain, Marbella: Football: Bundesliga, training camp of Borussia Dortmund. The Dortmund newcomer Erling Haaland (r) is talking to his father Alf-Inge Haaland (l) Photo: Friso Gentsch/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series. (Photo by Friso Gentsch/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Friso Gentsch/picture alliance/Getty Images

Ezért is választotta Erling Haaland a Cityt

Noha a hivatalos bejelentés még várat magára, megszületett a megállapodás a klubok és a játékos között: a norvég csodacsatár a nyáron a Borussia Dortmundtól a Manchester Cityhez igazol.

A történtek napok óta a futballvilág egyik legrosszabbul őrzött titka volt, miután a norvég csatár átesett Manchester kék felében az orvosi vizsgálaton, nyilvánvaló volt, hogy a Cityhez költözik.

Ugyan az elmúlt hetekben lehetett hallani a Barcelona, a Real Madrid, sőt, rövid ideig a Bayern München érdeklődéséről is, valószínű volt, hogy Erling, vagy éppen a Haaland család a City ajánlatát fogadja el.

Az édesapa, Alf-Inge Haaland majdnem egy évtizedet futballozott Angliában, a Nottingham Forest, a Leeds United, s végül a Manchester City tagjaként.

2000 nyarán váltott utoljára klubot a Premier League-ben, 2,5 millió fontot fizetett érte a Manchester City. Úgy tűnt, nagyszerű vásárt csinált vele a klub, a 2001. április 4-i, Manchester United elleni meccs a 42. klubmérkőzése volt az idényben. Az Old Traffordon aztán Roy Keane képében utolérte a végzet.

Az ír középpályás indulatból felrúgta. Széles körben tartotta magát Norvégiában az a nézet, hogy Alfie Haalandnak ez a brutális belépő miatt kellett visszavonulnia.

A hír, ahogyan mondani szokták, részben igaz. Már előtte néhány hónapja kínlódott a bal térdével, ezt a mérkőzést pedig végig tudta játszani, sőt, még a következő héten is pályára lépett. Ám az is tény, hogy utána már alig tudott profi szinten futballozni. Több mint féléves kihagyás után, 2001 decemberétől, szűk egy hónap alatt négy mérkőzésen csereként beállt a Citybe, de már nem bírta a térde a terhelést. Kénytelen volt visszavonulni, sőt a család 2004-ben hazaköltözött Angliából Norvégiába, Brynébe.

Roy Keane egyébként semmiféle megbánást nem tanúsított, sőt, évekkel később, önéletrajzi könyvében közölte, szándékosan rúgott bele Hålandba, mert volt egy elvarratlan ügyük, miután a norvég 1997-ben, előző hírhedt összecsapásukkor fölé hajolt, miközben ő a földön feküdt, s azt állította, színészkedik, s a saját szabálytalansági kísérletébe sérült bele. Keane a könyvben megírta, hogy törleszteni valója volt, s csak az alkalmat várta, mikor rúghatja le a norvégot. A 2001-es eset után hárommérkőzéses eltiltást és 5000 font bírságot kapott, majd az FA fegyelmi bizottsága a könyvben írottak miatt öt meccsre eltiltotta és 150 000 fontra büntette.

Alf-Inge Håland évekkel később azt nyilatkozta az esetről a Daily Mailnek: „A térdem még mindig fáj, ez soha nem fog elmúlni. El kell ezt fogadnom. Emiatt ért véget a pályafutásom? Soha többet nem játszottam végig egy teljes mérkőzést a profik között.”

Emiatt volt szinte teljesen kizárt, hogy a két manchesteri kérő közül a fiú a Unitedet, s nem a Cityt válassza. A klub hajlandó volt kifizetni a játékos dortmundi szerződésében szereplő 63,2 millió fontos, körülbelül 75 millió eurós kivásárlási díjat.

Erling Haaland 2020 januárjában igazolt az RB Salzburgból a Dortmundba, a sárga-feketéknél 88 mérkőzésén 85 gólt szerzett. Mindent egybe véve a Moldéban, a Red Bull Salzburgban és a Dortmundban 121 meccsen 92 bajnoki gólt szerzett, tavaly pedig ő lett a legfiatalabb játékos, aki elérte a 20. Bajnokok Ligája-gólt.

A mostani megállapodás után nem kell többet a Manchester Citynek igazi középcsatárt, ha úgy tetszik, befejező csatárt keresni. A gólok tekintetében klubrekorder Sergio Agüero a nyáron távozott, akkor a klub Harry Kane-t akarta leigazolni, de az ügyletet a Tottenham, az angol válogatott középcsatár klubja meghiúsította.

Erling Haaland ügyét a múlt hétig Mino Raiola egyengette, váratlan halála után munkatársai fejezik be a szükséges jogi procedúrát.

A Guardiola-érában a Manchester City már igazolt a Borussia Dortmundból, mégpedig Ilkay Gündogant. A 75 millió eurós eladási díj nem alacsony, de lehetett volna magasabb is, Jadon Sanchót 85 millió euróért vette meg a Manchester United, Ousmane Dembélé 105 millió euróért lett a Barcelona játékosa. A transfermarkt.de 150 millió euróra becsüli a norvég csatár piaci értékét – ezzel Kylian Mbappé mögött a világ második legértékesebb játékosa –, de nem kellett a Citynek csak a felét kifizetni érte, a megszabott kivásárlási ár miatt.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a Borussia Dortmund nem volt felkészülve középcsatára elveszítésére: néhány negyedórával később bejelentette, hogy megszerezte az RB Salzburgtól a német válogatott fiatal szélsőcsatárát, Karim Adeyemit.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 14:15
2024. április 26. 12:47
×
×
×
×