eur:
390.29
usd:
365.37
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ki is volt a futballvilág legtökéletesebb ügynöke?

A világ legtöbb nagy klubja kifejezte a részvétét a hétvégén a földkerekség talán legdörzsöltebb, legsikeresebb, s egyben a klubvezetők által leginkább rettegett futballügynöke, Mino Raiola halála miatt. De ki is volt az 54 éves korában elhunyt olasz-holland ügynök, akit egyszerre imádott és gyűlölt a futballvilág?

Carmine „Mino” Raiola 1967 novemberében Olaszországban született, nem messze Nápolytól, egy Nocera Inferiore nevű településen. Egy évvel később a család a hollandiai Haarlembe költözött, ahol édesapja pizzériákat nyitott. Mino eleinte ott dolgozott, mosogatott, majd felszolgált.

A középiskola befejezése után egyre inkább átvette a családi üzlet vezetését, már csak azért is, mert édesapjával ellentétben ő jól megtanult hollandul. Beiratkozott a jogi egyetemre is, de csak négy szemesztert fejezett be. Futballozott is ifistaként, de már 18 évesen visszavonult, viszont maradt a játék közelében, előbb a HFC Haarlem ifjúsági csapatának edzőjeként, majd technikai igazgatóként.

A kilencvenes évek elején kezdett ügynökként dolgozni, nem meglepő módon az akkor nagyon kapós holland játékosokat segítette olasz klubokhoz. Olyan futballisták hálásak neki – s tényleg hálásak –, mint Brian Roy, Wim Jonk, Marciano Vink, Michel Kreek és Dennis Bergkamp.

1995-ben alapította meg a saját ügynökségét, az akkori idők nagy eseménye, a Bosman-szabály bevezetése minden korábbinál fontosabbá tette a munkáját. Gyorsan rájött arra, hogy miután a lejárt szerződésű játékosért a „vevő” klubnak nem kell fizetnie, hajlandó a játékos fizetését megemelni.

Egyik első nagy fogása Pavel Nedved átigazolása, ha úgy tetszik, közvetítése volt a Sparta Prahából a Lazióba. A római klub edzője akkor a cseh Zdenek Zeman volt, akivel már korábban jó kapcsolatba került, amikor a Mister a Foggiánál dolgozott. Nedvedet később a Juventushoz segítette, ez alkalmasint referenciának sem volt utolsó.

Az elmúlt két évtizedben rengeteg kiváló játékost adott el nagyon drágán, miközben ő is rengeteget keresett, de csúcsminőségben dolgozott.

A Marca azt írta róla: „A Forbes szerint Raiola nettó vagyonát 84,7 millió dollárra becsülték. A szuperügynök a világ öt legsikeresebb sportügynöke között volt, az átigazolási tárgyalások jutalékaiból kereste a pénzét. Pályafutása során több mint 847,7 millió dollár értékben kötött szerződést.”

Egyik leghíresebb ügyfele, játékosa, Zlatan Ibrahimovic volt, de ő intézte, például, Erling Haaland, Paul Pogba és Gianluigi Donnarumma ügyeit is.

A spanyol sportnapilap érdekes kérdést tett fel: „Most, hogy Raiola már nincs közöttünk, ki marad az ügynökségnél? Raiola ügynöksége egyszerű alapokra épült. Kevés emberből állt, akikben maximálisan megbízott. Az egyik kulcsszereplő Rafaela Pimienta volt, a társaság ügyvédje és egyben az utóbbi húsz évben Raiola élettársa. De nagyon fontos szerepet kapott Vincenzo Raiola, az unokatestvér és Jose Fortes, egy Amszterdamban élő spanyol.”

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×