eur:
394.1
usd:
369.5
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Az orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a női műkorcsolyázók versenyében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Sok orosz sportszövetség fellebbez a kizárások miatt

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tíz fellebbezést vett nyilvántartásba, amelyet orosz sportszövetségek és az Orosz Olimpiai Bizottság nyújtottak be azért, mert versenyzőiket a sportági világszövetségek kitiltották a nemzetközi eseményekről Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt.

A moszkvai beadványokról a CAS sajtószolgálata számolt be. Egy nappal korábban a jogi testület arról adott hírt, hogy visszavonta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kizárási határozatával szembeni fellebbezését az Orosz Labdarúgó Szövetség, amely ugyanakkor fenntartotta panaszát az európai szövetség (UEFA) ellen, s jogorvoslatot kért, amiért az UEFA a válogatottak mellett az összes orosz klubcsapatot kitiltotta a nemzetközi sorozatokból. A FIFA az ukrajnai invázió miatt zárta ki az orosz válogatottat a világbajnoki pótselejtezőkről, a csapat így nem léphetett pályára a lengyelek elleni összecsapáson. A lengyelek játék nélkül kerültek döntőbe, amelyben a svédek legyőzésével biztosították helyüket a november 21. és december 18. közötti katari tornán.

Az újabb fellebbezők között van mások mellett az orosz korcsolya-, műkorcsolya-, biatlon-, evezős-, rögbi- és ritmikusgimnasztikai-szövetség, míg az Orosz Olimpiai Bizottság az Európai Olimpiai Bizottságok azon határozatai ellen keres támaszt a CAS-nál, amelyek az orosz sportolókat a téli és nyári európai ifjúsági fesztiválokon való részvételtől tiltották el.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) február 28-án, négy nappal az ukrajnai háború kezdete után javasolta, hogy a nemzetközi sportszövetségek akadályozzák meg az oroszok és a Moszkvát támogató Fehéroroszország sportolóinak részvételét a sporteseményeken. A legtöbb szövetség egyetértett az ajánlással, egyszersmind a NOB fellépése nyomán Oroszország elveszítette azt a jogot is, hogy nemzetközi versenyeket rendezzen különböző sportágakban.

Közben a lengyel sportminiszter annak a varsói követelésnek adott hangot, hogy Oroszországot zárják ki az összes olimpiai sportág nemzetközi szövetségeiből mindaddig, amíg Ukrajnában helyre nem áll a béke, és az ország kártérítést nem kap az orosz invázióért. Kamil Bortniczuk egyúttal kitartott amellett, hogy az orosz sportolók közül csak azok versenyezhessenek semlegesként, akik "ellenzik az Orosz Föderáció ukrajnai lépéseit" - írta az insidethegames.biz. A lengyel sportminiszter vádja szerint Oroszország pénzügyi erejét arra használja fel, hogy megszerezze a nemzetközi szövetségek vezető pozícióit.

"Oroszország az elmúlt években agresszív politikát folytatott a diplomáciában, lényegében helyet vásárolt a legfontosabb sportszövetségek igazgatótanácsaiban úgy, hogy orosz tőkével rendelkező gazdag szponzor támogatta a jelöltet" - mondta Bortniczuk, név szerint említve Umar Kremljovot, a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség és Vlagyimir Liszint, a Nemzetközi Sportlövő Szövetség hivatalban levő orosz elnökét.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×