eur:
394.78
usd:
371.24
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság austini futamának, az Egyesült Államok Nagydíjának első szabadedzésén a Circuit of The Americas versenypályán 2021. október 22-én. A futamot október 24-én rendezik.
Nyitókép: Eric Gay

Kirohanás az egyik új F1-szabály ellen

Max Verstappen és Valtteri Bottas Mexikóban megvívtak egymással a leggyorsabb körért járó bónuszért, ami végül a Mercedes-pilótánál landolt – volna, ha a legjobb tízben zár.

Egyetlen pont a különbség a konstruktőri bajnokságban a Mercedes és a Red Bull között. Tulajdonképpen az az egy, amit Valtteri Bottas elvett Max Verstappentől azzal, hogy még nála (és mindenki másnál) is gyorsabb kört futott Mexikóban. Ám a jutalomnak nem igazán volt értelme, hiszen Bottas sem látott belőle sokat, a tízen kívül zárva ugyanis nem jegyezték fel a neve mellé a pontversenyben – írja a formula.hu.

Ez a mexikói leggyorsabb körös csata megmutatta, mennyire felesleges ez a jutalmazási rendszer a Formula–1-ben. Így látja legalábbis Gary Anderson, a Jordan egykori tervezője, aki manapság szakértőként tevékenykedik. Hosszabb, komoly kritikát fogalmazott meg a vasárnap látottak után:

„A Mexikóvárosi Nagydíj utolsó kilenc körében láthattuk azt az értelmetlenséget, hogy Valtteri Bottas kétszer is kiállt a bokszba friss gumikért, hogy megfossza Max Verstappent a leggyorsabb körért járó ponttól. Másodjára sikerült is neki. De

ez az egész így nevetséges, mert a pont nem is lett az övé, csak elvette azt egy másik versenyzőtől”

– kezdte Anderson a The Race szaklapnak hozzátéve: ilyen formában egyáltalán nem is méltó a versenyzéshez. „Egy versenynek viszont az a lényege, hogy a lehető legjobb pozícióban végezz, nem az, hogy a leggyorsabb kör a tiéd legyen – erre ott van az időmérő. Csak egy pontról van szó, de azzal, hogy elvette Verstappentől, megakadályozta, hogy a Red Bull kiegyenlítsen a Mercedesszel” – fogalmazott.

Gary Anderson hozzáteszi azt is, hogy nem ez az első eset, példaként említve Silverstone-t, ahol Sergio Pérez vette el Lewis Hamiltontól a pontot, hogy Verstappent segítse. „A versenyzés viszont nem erről szól” – hangsúlyozta.

A szakember mások mellett azt is elismeri, a csapatokat nem lehet teljes mértékben hibáztatni, inkább a szabállyal van a baj, ami ezt ilyen formában megengedi.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×