eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által közreadott képen Osváth Richárd (j) és a kínai Szun Kang (b) asszója a tőrözők A kategóriájának döntőjében a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói paralimpián a Makuhari Rendezvényközpontban 2021. augusztus 28-án. Osváth Richárd ezüstérmes lett.
Nyitókép: MTI/MPB/Szabó Bence

Osváth Richárd a kerekesszékben váltotta valóra olimpiai álmait

A négyszeres paralimpiai érmes vívó a 2024-es párizsi játékokon is indulni szeretne.

A Szatmárnémetiből származó sportoló kilencéves kora óta vív, 11 éven keresztül az ifjúsági válogatott tagja volt és többször megnyerte a Balkán-bajnokságot, 1998 és 2006 között korosztályos országos bajnokságot nyert. Vívókarrierjébe 180 fokos fordulatot egy focimeccs hozott, amikor egy szerencsétlen mozdulat következtében a térdéből letört egy porcdarab. A sérült részt többször is megműtötték, de 2008-ban egy esés következtében elfertőződött, állapota pedig ekkora alakult ki; a jobb térdét azóta nem tudja behajlítani.

„Mindig szerettem volna olimpiára kijutni, vagy edzőként dolgozni. Az olimpia nem jött össze a sérülésem miatt, de kerestem az utat, hogy hogyan lehetne esetleg újra a vívás közelébe kerülni” – elevenítette fel Osváth Richárd a történteket a hirado.hu-nak.

Ekkor kezdett el a kerekesszékes vívásról olvasni, hiszen ő is úgy gondolta, csak az vívhat így, aki a mindennapjait is kerekesszékben tölti, így nem tudta, ő vívhat-e majd. 2011-ben Magyarországra érkezett kategorizációs vizsgálatra, ahol arról tájékoztatták, hogy vívhat az A kategóriában, és azóta tart a kerekesszékes vívókarrierje.

A tokiói paralimpián a második helyen végzett, ezzel pályafutása negyedik paralimpiai érmét szerezte meg a kerekesszékes vívás egyéni tőr küzdelmeiben. A sportoló a 2012-es londoni ötkarikás játékokon bronzérmet, 2016-ban Rio de Janeiróban két egyéni ezüstéremmel gazdagodott kardban és tőrben. Mindenképp szeretne elindulni a 2024-es párizsi játékokon is.

Az érmek mellett az évek során számos rangos elismerést vehetett át a vívó, ugyanis 2014-ben az év Fair Play-díjas sportolója, 2016-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, egy évre rá pedig az Év fogyatékos férfi sportolójának választották meg.

„Próbálok úgy élni, hogy példakép legyek, és remélem, hogy sok mozgássérült fiatal fel tud majd úgy nézni rám, hogy igen, ő egy jó sportoló, és mellette egy rendes ember is” – fogalmazott Osváth Richárd.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×