eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: pixabay

Biciklivel támad egy magyar a Kilimandzsáróra

Afrika legmagasabb pontja 5895 méterrel van a tengerszint felett. Start az Indiai-óceán partjától. Zichó Viktor izgalmas története.

Az Indiai-óceán partjától indulva kerékpárral közelíti meg Afrika legmagasabb pontját, az 5895 méter magas Kilimandzsáró csúcsát Zichó Viktor a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking keretében.

A magyar sportember a terv szerint mintegy 4900 méterig juthat fel kétkeréken, majd

az utolsó 1000 méter szintet jelentő szakaszon részben tolva, részben a hátán cipelve viszi fel kerékpárját a csúcsig - olvasható az esemény kommunikációjával megbízott cég MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Mint írják, az extrém kerékpáros-mászó expedíció legveszélyesebb szakasza innen következik, hiszen

Zichó Viktor célja, hogy kétkeréken guruljon le a csúcsról, durva, magashegyi terepen.

Az India-óceán partjától Kenyán és Tanzánián keresztül vezet a Kalifa Kilimandzsáró Bikepacking útja, amelynek során a csúcsig mintegy 350 kilométert és csaknem 7500 méternyi szintemelkedést kell leküzdenie a magyar extrém sportolónak.

A kerékpározás és az egészséges életmód népszerűsítése mellett az expedíció célja a híres magyar Afrika-kutató, vadász, Kittenberger Kálmán előtti tisztelgés, születésének 140. évfordulója alkalmából. Az út során Zichó Viktor több, Kittenberger Kálmán által is meglátogatott helyszínt érint, a csúcson pedig elhelyez egy nemzeti színű szalagot a magyar vadász-író emlékére.

A magyar sportember

a teljes utat saját erőből, motorizált járművek és kísérők segítsége nélkül szeretné teljesíteni.

A Kalifa Kilimandzsáró Bikepackinget ezért egy svájci felkészülési mászás előzte meg - olvasható a közleményben.

Mint Zichó Viktort idézik, szeptember 23-án indultak el Svájcba mászótársával, Győrffy Ákossal. Az út során három éjszakát töltöttek 2800 méter fölött, és megmászták a 4158 méter magas Jungfraut.

Az expedíció eredetileg október másodikán indult volna, azonban a kenyai vízum kiadása körüli bonyodalmak miatt néhány nappal később, október 5-én indult útnak Zichó Viktor, aki így a tervek szerint október 12-én érhet fel a Kilimandzsáró csúcsára - áll a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×