eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lionel Messi, a Barcelona argentin csatára köszönti a szurkolókat a katalán klub alapítójáról elnevezett Joan Gamper Kupáért vívott FC Barcelona-Arsenal FC mérkőzés kezdete előtt a barcelonai Camp Nou stadionban 2019. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Andreu Dalmau

Csütörtöktől Messi már nem a Barcelona játékosa

Szerdán éjfélkor lejár a 34 éves argentin klasszis szerződése, és szabadon távozhat a katalán klubtól. Vagy akár új szerződést is köthet vele.

Június 30-án lejár Lionel Messi szerződése az FC Barcelonával, a klubbal, amelynek alig 11 éves kora óta tagja. A klubtörténet legjobb futballistája már tavaly augusztusban távozott volna a Camp Nouból, csakhogy későn jelentette be a szándékát, így végül ki kellett töltenie a szerződését. És ha már így volt, 34 évesen is termelte a gólokat és a gólpasszokat a vezetői és gazdasági válságba keveredő egyesület színeiben.

Messi nyíltan támadta és hazugsággal vádolta Josep Maria Bartomeu elnököt, aki az év végén több mint egymilliárd eurós mínuszt hátrahagyva le is mondott, a tavasszal megválasztott régi-új klubvezér, Joan Laporta viszont végig első számú programpontjaként beszélt arról, hogy az argentint meg kell tartania a Barcelonának. Látványos összeborulások voltak, Messi apja és ügynöke, Jorge többször is felbukkant a klubházban, megállapodás mindeddig azonban nem született.

Hírek voltak a tervekről, hogy hosszú távon egyeznének meg Messivel, aki még két évet futballozna a Barcelonában, utána Amerikában folytatná, és a pályafutása után térne vissza a gránátvörös-kékek kötelékébe. Ha minden igaz, még a fizetése feléről is lemondana a csatár, ha cserébe BL-győzelemre esélyes csapatot építenek köré, más kérdés, hogy még így is a világ legjobban fizetett futballistája maradna.

Laporta elnök, aki 2005-ben Messi első profi szerződését is ellenjegyezte, egyelőre magabiztos, amikor a szerződés lejártára emlékeztették, csak annyit mondott:

"Nyugalom!"

A klub dolgozik a szerződés véglegesítésén, alá is akarták írni június 30. előtt – a fő terv június 24. volt, amikor Messi 34 éves lett –, de sajtóhírek szerint még nem született megegyezés minden fontos kérdésben, ráadásul Messi jelenleg éppen Brazíliában szerepel az argentin válogatottal a Copa Americán.

A Sport című katalán sportlap szerint csütörtöktől Messi szabad lesz, de ez csak annyit tesz, hogy szabadon írhatja alá az újabb szerződését. Állítólag a futballista ügyvédjei az utolsó simításokat végzik a megállapodás szövegén, és arra készül a Barcelona, hogy minél előbb bejelentse: Messi marad. Ez nemcsak futballszakmai okokból fontos, hanem elsősorban üzletileg: szponzorok sora csak akkor dönt a támogatások meghosszabbításáról, ha az argentin a Barcában folytatja.

Messi az utolsó szerződését 2017-ben kötötte a klubbal, akkor került bele a horribilis 700 millió eurós kivásárlási ár és az évi 100 millió euró körül összeg. Most csütörtöktől viszont nem jár neki egy eurócent sem, igaz, nem csak ő bukik azzal, hogy nincs csapata, hanem a klubja is.

A katalán Sport emlékeztet, hogy lesznek következményei a szerződés megszűnésének. Például a Barcelona

  • nem tarthatja vissza Messit, bárkivel megállapodhat (a PSG és a Manchester City is vár a lehetőségre)
  • nem fizeti Messi orvosi ellátását, ha megsérül, például a Copa Americán az argentin válogatott tagjaként
  • nem használhatja Messi arcmását a jövőben a kiadványaiban
  • nem adhat el a 2021-22-es szezonra szóló mezeket a hivatalos boltjaiban (a Nike mezbemutatóján már nem is szerepelt a csapat arcaként az eddigi kapitány)

Az mindenesetre árulkodó jel, hogy sikerült a klubhoz szerződtetni Sergio Agüerót a Manchester Citytől, aki nemcsak a válogatottbeli szobatársa, hanem az egyik legjobb barátja is Messinek (a feltételezések szerint a 33 éves, az utóbbi időben sok sérüléssel bajlódó csatárt nem is elsősorban a futballtudása miatt szerződtették…). Emellett pedig Memphis Depay vagy Eric Garcia leigazolásával a nehéz gazdasági körülmények ellenére esélyt teremtettek arra, hogy teljesítsék Messi régóta hangoztatott feltételét: győzelemre esélyes csapatban akar futballozni.

Most már csak az a kérdés, a Barcelona lesz-e ez a csapat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×