INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

fritz keller

németország

német labdarúgás

elnök

Nácikkal tett párhuzama miatt lemondott a német futballelnök

Nácikkal tett párhuzama miatt lemondott a német futballelnök

Infostart / MTI

Fritz Keller sorozatban a negyedik elnök, akinek valamilyen botrány miatt kell távoznia posztjáról.

Lemondott posztjáról Fritz Keller, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) elnöke azután, hogy egy hónapja a náci idők egyik bírójához hasonlította Rainer Koch alelnököt.

A sportvezető április 23-án a szövetség ülésén vont párhuzamot a Münchenben törvényszéki bíróként dolgozó Koch és Roland Freisler között. Utóbbi a népbíróság elnökeként halálra ítélt 2600 embert, akik a náci rendszer ellenségei voltak, emellett a holokausztban is szerepet játszott.

Az elnök kijelentése nagy vihart kavart, a szövetség regionális vezetői bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek és a szövetség etikai vizsgálatot indított ellene. Keller ugyan nem sokkal az eset után elnézést ért, ám Koch azt nem fogadta el.

A DFB-t 2019 óta irányító Fritz Keller hétfőn hosszú közleményben jelentette be lemondását, amiben írt saját felelősségéről, egyúttal azt is kifejtette, hogy a szövetségben sok a probléma, ami a távozásával sem oldódik meg.

"A DFB-t belső hatalmi harcok dúlják és az átláthatóság hiánya gyengíti" – írta a 64 éves Keller hozzátéve, hogy hiába próbált javítani a szövetség működésén, reformokat bevezetni, folyamatosan falakba ütközött. "A szövetségben változásokra van szükség, ez elkerülhetetlen a közeljövőben."

  • Keller sorozatban a negyedik elnöke a DFB-nek, akinek botrány miatt kellett távoznia.
  • Elődje, Reinhard Grindel azután mondott le, hogy kiderült, luxusórát fogadott el ajándékba, és be nem jelentett jövedelmekkel is vádolták.
  • Őt megelőzően Wolfgang Niersbachnak és
  • Theo Zwanzigernek egyaránt a 2006-os németországi világbajnoksággal kapcsolatban felmerült korrupciós vádak miatt kellett feladniuk elnöki pozíciójukat.

Nyitókép: Pexels.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018