eur:
392.87
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A későbbi győztes Milák Kristóf a 100 méteres pillangóúszás döntője után a budapesti úszó világkupán a Duna Arénában 2019. október 4-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Olyat úszott bemelegítésként Milák Kristóf és Kapás Boglárka az országos bajnokságon, hogy még

Mindkét világbajnokunk előfutamos idejével ugyanígy világbajnok lett volna 200 pillangón 2019-ben.

A világcsúcstartó és világbajnok Milák Kristóf 200 méter pillangón fantasztikus, 1:52.50 perces idővel ért célba előfutamában az úszók olimpiai kvalifikációs országos bajnokságának keddi nyitónapján.

A világcsúcstartó Milák mostani eredményének értéket mutatja, hogy ennél korábban csak ő maga, illetve a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps úszott jobbat a távon. A magyar sztár a 2019-es kvangdzsui világbajnokság fináléjában volt gyorsabb, amikor 1:50.73 perces világrekorddal győzött. Az amerikai világklasszis pedig háromszor, de 1:52.50-en belüli úszásai közül csak egyszer tempózott a hagyományos textildresszben, kétszer pedig az azóta betiltott cápadresszben.

A textilszerelések 2010-es visszatérése óta mindössze három úszó volt képes 1:53-on belülre kerülni: a dél-afrikai Chad le Clos (London 2012, olimpia, 1:52.96), Michael Phelps (2015, US Open, 1.52.94) és Cseh László (London 2016, Eb, 1:52.91). Azaz 1:52.9-en belül senki sem tudott úszni az elmúlt tizenegy évben - leszámítva Milákot, aki 18 évesen, a 2018-as debreceni ob-n 1:52.71-et jött, majd az Eb-n 1:52.79-et.

Milák ezzel az idővel 2011 és 2017 között aranyérmes lett volna az összes olimpián és világbajnokságon.

"Megbeszéltem a társaimmal, hogy jövök egy 1.52 felet, mert ez az én medencém, itt engem senki sem verhet meg" - idézte a Magyar Úszó Szövetség közleménye Milákot - "Azt nem állítom, hogy tökéletes fizikai állapotban vagyok, úgyhogy most elsősorban magamnak akartam üzenni ezzel az úszással. Hogy ez a többieknek is ment-e? Hát, akit érdekel egy ilyen üzenet, az nyugodtan tegye el magának" - fűzte hozzá.

A Honvéd 21 éves klasszisának teljesítménye annak ismeretében még elképesztőbbnek tűnik, hogy ősszel koronavírus-fertőzés miatt heteket kellett kihagynia és az izomzatából is veszített, edzője, Selmeci Attila korábban azt nyilatkozta, hogy tíz hétbe telt, mire visszanyerte állapotát.

A keddi előfutamok ezen kívül sem teltek eseménytelenül, ugyanis Burián Katalin 100 méter háton 1:00.02 perces idővel olimpiai A-szintet (1:00.25) úszott. Burián eddig is ötkarikás indulónak számított, mivel 200 háton már rendelkezett szinttel.

A 200 méter pillangón ugyancsak világbajnok címvédő Kapás Boglárka is kiváló idővel lépett tovább az előfutamból: 2:06.85 perces ideje mindössze hét századdal rosszabb egyéni csúcsánál, amivel 2019-ben Kvangdzsuban aranyérmet nyert, ugyanakkor ez az idő még mindig elsőséget ért volna a Koreai Köztársaságban. Kapás mögött a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka érte el a második legjobb időt, 2:08.54-gyel.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×