INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

úszósport

koronavírus-járvány

uszodabérlés

Kozma Dominik a 200 méteres gyorsúszás selejtezőjében a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 5-én.

Különös ok miatt fenyegeti „évtizedes visszaesés” a magyar úszósportot

Infostart / MTI

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerint a járványhelyzet elmúltával komoly gondba kerülhetnek a hazai klubok a növekvő költségek miatt.

A MÚSZ vezetője az M1 aktuális csatornának elmondta, előzetes információi szerint az uszodák üzemeltetői több helyen „brutális mértékű áremelésbe kezdenek" a korlátozó intézkedések feloldása után.

„Ezáltal sok helyen lehetetlenné fog válni a tagszervezeteink számára az edzéslátogatás, mert akár több tízmillió forintos emelkedés is várható egy-egy egyesület vízfelületbérlése kapcsán” – mondta a sportvezető. Hozzátette, keresik a megoldást, aminek részeként mintegy 150 polgármesternek és üzemeltetőnek küldtek levelet.

„Az uszodák üzemeltetési költsége igen magas, így bizonyos mértékű áremelést el tudok fogadni, de az elmúlt években, évtizedekben nem ilyen berendezkedés volt” – utalt a várhatóan jelentősen növekvő bérleti díjakra Wladár, aki szerint a magyar úszósportot évtizedes visszaesés is fenyegetheti.

„Azon kell a sportirányítással is egyeztetve dolgoznunk, miként tudjuk megkönnyíteni vagy kompenzálni az egyesületeket, hogy azok folytatni tudják a munkát” – fogalmazott az elnök.

A MÚSZ első embere az idei rövidpályás világbajnokság elhalasztása kapcsán kiemelte, ezzel a lépéssel az összes 2020-as világversenyt törölték, ami nagyon nehéz helyzetet teremt mind az úszóknak, mind edzőiknek, hiszen nehéz úgy motiválniuk magukat, hogy nem tudják, mire készülnek. Éppen ezért a MÚSZ tervei között szerepel magyarországi pénzdíjas versenyek rendezése, illetve ősszel szeretnének felnőtt és korosztályos országos bajnokságokat is tartani, hogy legyen cél a versenyzők előtt.

Wladár Sándor azt is elmondta, hogy mivel az idei felkészülési feltételek nem azonosak – vannak, akik 8-10 hete nem láttak vizet – már készül a támogatási rendszer átdolgozása: eszerint a jövő évre szánt 600 millió forintos támogatás elosztásánál a 2020-as helyett a 2019-es eredményeket vennék figyelembe, mert nem szeretnék, hogy bizonyos tagszervezetek igazságtalanul kerüljenek előnybe vagy hátrányba.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018