eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
DCIM\100MEDIA\DJI_0104.JPG

Hat arany, 14 magyar érem a szervátültetettek téli világjátékán

Hat arany, hét ezüst, két bronz – ez a bravúros magyar mérleg a XI. téli világjátékokon Kanadában.

Hazaérkezett a magyar versenyzők hétfős csapata Kanadából, a szervátültetettek XI. téli világjátékáról. A 6 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel a hatodik helyet érték el a nemzetek összesített pontversenyében, olyan „sínagyhatalmakat” is megelőzve, mint Ausztria vagy Németország.

Február 23. és 27. között a kanadai síparadicsomban, Banffban, 18 ország részvételével tartották meg a szervátültetettek téli világjátékát. Magyarországot hét versenyző képviselte. Berente Judit három számban lett aranyérmes (1 órás sífutás; 5 km-es sífutás; biatlon), Szervánszky Zsolt snowboardban nyert két aranyérmet (óriásműlesiklás; parallel szlalom), Végh Ágota szintén a parallel szlalomban győzött.

„Maximálisan elégedett vagyok a teljesítményükkel! Ebben a szezonban kezdtünk el együtt dolgozni. Az ausztriai, hinterstroderi edzőtáborban januárban tanultakat nagyon szépen és eredményesen kamatoztatták a versenyeken” – értékelt Fábián Attila csapatedző.

A verseny egyik felemelő pillanata volt a Nicholas Kupa, a szervátültetett gyerekek síversenye. Nicholas Green nyolcéves amerikai kisfiú emlékére rendezik meg minden alkalommal a téli játékokon. Szülei Olaszországban egy balesetben veszítették el, szerveit felajánlották átültetésre az olasz betegeknek. A tett az olaszok körében valóságos szervfelajánlási lavinát indított el.

1978-ban rendezték az első, akkor még „transzplantáltak olimpiájának” nevezett eseményt az angliai Porthmouth-ban. Mivel nem engedélyezték az olimpia névhasználatot, 1986-ban angliai székhellyel megalakult a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége (World Transplant Games Federation, WTGF), amely immár negyedszázada szervezi a szervátültetettek téli és nyári világjátékát. A kétévenkénti versenyeken átlagosan 55-60 ország vesz részt. A magyar csapat először 1987-ben, a hatodik világjátékon vett részt, Innsbruckban. 1999 óta az élvonal állandó tagja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×