eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Jürgen Klopp, a Liverpool vezetőedzője sajtóértekezletet tart a madridi Wanda Metropolitano Stadionban 2020. február 17-én, egy nappal az Atlético Madrid elleni labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzése előtt.
Nyitókép: Juanjo Martin

Háború az oldalvonalnál: Klopp Simeone ellen

Ma este a labdarúgó Bajnokok Ligája tavaszi nyitányán a címvédő visszatér tavalyi diadala színhelyére. A Liverpool FC a 2019-es, Tottenham elleni döntő stadionjában, a Wanda Metropolitanóban játszik az Atlético ellen.

A tavasz első, de biztosan nem utolsó (Real Madrid–Manchester City…) spanyol–angol BL-párharcának szereplői közül kétségtelenül az Atléticónak van több gondja. Diego Simeone együttese, noha a negyedik helyen áll a bajnokságában, a La Ligában, a legutóbbi öt mérkőzéséből csak egyet nyert meg. A 24. forduló után negyven pontja és 25 szerzett gólja van, utóbbi kirívóan kevés a nyolcaddöntő többi szereplőjével összevetve. Tavaly ilyenkor 47 ponttal és 34 szerzett góllal állt, ami nem sokkal, de mégis csak több. A kapott gólokat (mindkét idényben 24 mérkőzésen 17) és az elért eredményeket párosítva ellenben jelzi, hogy az Atlético a világ egyik leghatékonyabban védekező csapata, függetlenül attól, hogy 365 nap alatt a teljes hátvédsora kicserélődött.

A kulcs természetesen Diego Simeone, akit lehet nem szeretni, s persze imádni is – de egyet kifejezetten tilos: nem elismerni. A nagy mérkőzésekre szinte mindig összerakja az Atlétit, amely

még soha nem szenvedett a Cholónak becézett edzővel hazai pályán vereséget a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában.

Most, persze, talán minden korábbinál nehezebb dolga lesz a csúcsformában lévő Liverpoollal szemben, ugyanakkor biztosak lehetünk abban, hogy Jürgen Klopp egyetlen pillanatra sem téveszti majd szem elől: ez egy kétmérkőzéses párharc.

A német sztáredző azt mondta a hétfői, madridi sajtótájékoztatón: „Ha van csapat, amely ellen minden területen csúcsformában kell lenned – kötelező! –, akkor az az Atlético.”

Nyilván némi udvariasságot is feltételező mondat egy nem kifejezetten csúcsformában lévő, sérülésektől megtizedelt rivális ellen, de Klopp sokra tartja például azt a teljesítményt, amelyet a spanyolok a 2019-es nyolcaddöntő első meccsén, a Juventus ellen mutattak. Más kérdés, hogy aztán 2-0-ról is kiestek Torinóban.

A Liverpool menedzserének akadt még egy gondolatsora, amelyet hétfő délután óta gyakran idéznek a nemzetközi sajtóban: „A látványos futball a sikeres, s számomra vonzó: nagyon intenzív, gyors, agresszív, világos elképzelésekkel és filozófiával. Itt vagyunk a tiki-taka földjén. Talán ezért mondják ezt az emberek. De Németországból származom, csodálom a másfajta futballfilozófiát is. Simeone? Az emberek azt mondják, érzelmileg túlfűtött vagyok a pálya szélén. De amikor én a negyedik szinten vagyok, Diego körülbelül a tizenkettediken van.

Mellette én legfeljebb ovizsaru vagyok.”

Klopp és Simeone – sok tekintetben tűz és víz. Egyben ellenben közösek: mindkettő megtalálta a maga játékfilozófiáját, amellyel a maga által elképzeltre tudta formálni a csapatát. Vitathatatlan, hogy mind az Atlético, mind pedig a Liverpool FC a világ legkarakteresebb csapatai közé tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×