eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pexels

Megvan, hol lesz az első bővített klub-vb, Európát nyolc együttes képviseli

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke bejelentette, hogy 2021-ben Kínában rendezik meg az első, 24 csapatosra bővített klub-világbajnokságot.

A szervezet döntéshozó testületének sanghaji ülését követő sajtótájékoztatón a sportvezető kiemelte: a tornát júniusban és júliusban rendezik, a lebonyolításról és a résztvevők kvalifikációjáról kapcsolatban azonban csak későbbre ígért pontos részleteket.

Annyit viszont elárult, hogy Európát nyolc együttes képviseli majd:

a Bajnokok Ligája és az Európa-liga legutóbbi négy kiírásának győztese, amennyiben pedig egy klub többször is győzni tudott, úgy ranglista alapján osztják tovább a helyeket.

Az afrikai, az ázsiai és az észak-amerikai konföderációból három-három, a dél-amerikaiból hat klub indulhat majd. Óceániának nincs garantált helye, a térségi Bajnokok Ligája győztesének a kínai bajnokkal kell selejtezőt játszania az indulásért.

A tervek szerint a 24-es mezőnyt nyolc háromcsapatos csoportra osztják, és az első helyezettek jutnak a negyeddöntőbe, ahonnan egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem.

Sajtóhírek szerint

a torna várhatón egymilliárd dolláros bevételt jelent a FIFA-nak, Infantino pedig kiemelte: a szervezet pont ennyit szándékozik a női labdarúgás fejlesztésére fordítani az elkövetkezendő négy évben.

"A FIFA-nak jelentős bevétele lesz a tornából, de szeretném hangsúlyozni, hogy anyagi haszna már nem származik belőle, mert visszaforgatjuk az egész összeget a sportágba" - mondta Infantino.

Az idei és az utolsó, jövő évi tornának Katar a házigazdája, a régi lebonyolítású eseményen csupán hét csapat vesz részt.

A testület ülésén döntöttek arról, hogy a FIFA 2024-es kongresszusán szavaznak a 2030-as vb-rendezésről. Az eddig ismert pályázók között szerepel Kína, illetve Dél-Amerikából is intenzíven érdeklődtek egy közös rendezés iránt, miként Anglia is társulna Írországgal, Észak-Írországgal, Skóciával és Walesszel. A 2022-es vb-t Katarban, a 2026-ost pedig az Egyesült Államokban, Kanadában és Mexikóban rendezik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×