INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

gyurta dániel

úszás

széles sándor

nagy józsef

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) Sportolói Bizottságába beválasztott Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó integet a XXXI. nyári olimpiai játékok záróünnepségén a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2016. augusztus 21-én.

Gyurta Dániel meg fogja írni a teljes igazságot a "szenvedélybeteg" Széles Sándorról

Infostart

Az olimpiai bajnok úszó már bánja, hogy nem volt bátrabb, és nem váltott előbb Nagy Józsefre, akkor talán a pályafutása legvége is másképp alakulhatott volna.

Terjedelmes interjút adott a sportnapilapnak Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, aki kendőzetlenül beszélt arról a közvélemény előtt máig kérdéses dologról, hogy a riói olimpiai kudarcban mekkora szerepe volt korábbi edzője, Széles Sándor háttérbe szorulásának.

"A felkészülésem rendszerét Sanyi bácsi találta ki és alkotta meg, ám az olimpiai győzelmemet követően, sőt, azt mondhatom, hogy a London előtti hónapoktól kezdve az edzésvezetés és a felkészüléssel kapcsolatos teendők irányításának óraszámai Balázs és Kovácshegyi Ferenc felé billentek el."

Ám ennek okairól is beszélt.

"Sanyi bácsi okos, intelligens, művelt ember volt. Olyan ember, akinek volt egy gyengesége, amelyet az évek előre haladtával már tényleg nehezebben kezelt. Én is.

Nem könnyű az élet egy szenvedélybeteg mellett,

márpedig én hosszú éveken keresztül naponta hat-hét órát is eltöltöttem Sanyi bácsi mellett. Ha egyszer majd megírom az életrajzi könyvemet, mert meg fogom, abban ennél jóval részletesebben elmesélek mindent – abból majd kiderül a teljes igazság, benne lesz pályafutásom minden mélypontja, nehézsége és buktatója, persze a szép történetek, a sikerek mellett. Ezúttal legyen elég annyi: higgye el mindenki, nagyon nehéz évek voltak az utolsó közös esztendők, és tiszta a lelkiismeretem, hiszen én a végsőkig kitartottam Sanyi bácsi mellett."

Számára Nagy József volt az az edző a pályafutása során, aki talán a legtöbbet adta neki emberileg. Visszatekintve kicsit bánja, hogy nem váltott hamarabb.

"Remek szakember, kiválóan ért a mellúszáshoz, talán ha bátrabb vagyok, ha hamarabb meghozom a döntést, másként alakul a pályafutásom legvége" - morfondírozott Gyurta Dániel.

A sportolói létet diplomataira cserélő Gyurta Dániel élete legnagyobb változásának azt tartja, hogy eltűnt életéből a rendszer, előfordul, hogy hétfőn tudja meg, hogy szerdán a tengerentúlra kell utaznia, illetve hogy tízig dolgozik, a hajnali kelés viszont teljesen eseti.

Gyurta Dániel miniszteri főtanácsadóként dolgozik a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, emellett Fürjes Balázs, Budapest és a főváros agglomerációjának fejlesztéséért felelős államtitkár mellett is tevékenykedik – Magyarország 2030-ig tartó sportstratégiai tervén fáradozik, sportesemények hazánkba hozatalával építik Magyarország és Budapest „brandjét”. Tagja a Magyar Úszószövetség elnökségének, a sportolói bizottság vezetője. A legtöbb munkát pedig az adja, hogy teljes jogú tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak.

Nyitókép: Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018