eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: MJSZ

Eldőlt a magyar jégkorong-válogatott sorsa

A szlovén válogatott 9-0-ra legyőzte a litván együttest a nurszultani divízió I/A jégkorong-világbajnokság vasárnapi zárónapján, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat bennmarad, míg a litván kiesik.

A találkozó végkimenetele magyar szempontból is fontos volt, hisz mindhárom együttes három ponttal várta a játéknapot. Pontazonosságnál az egymás elleni eredmény dönt, amely magyar szempontból a szlovénok ellen vereség (0-6), a litvánok ellen győzelem volt (4-1). Így a magyar válogatottnak a házigazda kazahok elleni zárómeccsen a bennmaradáshoz legalább annyi pontot kell szereznie, mint amennyit a litván gyűjtött, vagy többet, mint amennyivel a szlovén együttes gazdagodott.

A szlovénok korai emberelőnyből szereztek vezetést, Sabaduhin Kovacevic centerezett jól, az üresen álló Robert Sabolic pedig nem hibázott.

Nemsokára a tavaly még harmadosztályú litvánok is létszámfölénybe kerültek - a csapatkapitány Anze Kopitar, a Los Angeles Kings kétszeres NHL-bajnok sztárja ült ki -, ám ők nem tudtak élni a lehetőséggel.

A harmad vége előtt a magyarok ellen duplázó Jan Drozg lőtte ki a felső sarkot. Az aktívabb szlovénok 14, a litvánok 8 lövést jegyeztek a szünetig.

A második húsz percben alábbhagyott az iram, s noha a szlovénok négyperces emberelőnyükből nem találtak be, utána talán a torna legszebb gólját láthatta a 361 néző: Kopitar két védő közül kiugorva indult meg balról a kék vonalról, majd egy harmadik bekk mellett is eltolta a pakkot, amit aztán az elvetődő kapus felett a hálóba lőtt. Alig fél perccel később már 4-0-t mutatott a Barisz Aréna óriáskivetítője: Tadej Cimzar volt eredményes, az újpesti Andrej Hebar asszisztot jegyzett.

A találatot litván időkérés, majd kettős fór követte, az eredmény azonban nem változott, viszont a kiegészülő szlovénok szinte rögtön meglőtték az ötödiket is: Bostjan Golicic iratkozott fel a gólszerzők közé. A gólt hosszan videózták, addig az együtt mintegy 2400 NHL-találkozóval rendelkező két csapatkapitány, Kopitar és a litván Dainius Zubrus beszélgetett a kezdőkörben. Előbbi több mint 1000, utóbbi - aki egyben országa sportági szövetségének elnöke is - közel 1400 meccset játszott az észak-amerikai profi jégkorongligában.

A harmad végén emberhátrányban is veszélyesebbek voltak a szlovénok, majd teljes létszámban Ken Ograjensek is gólt szerzett a fehérvári Anze Kuralt átadásából.

Féltucatnál jártak hát a szlovénok az utolsó harmad előtt, noha kapura lövések tekintetében ez volt a kiegyenlítettebb húsz perc: 10-9-re billent Szlovénia javára a mérleg.

A záró felvonásra hálóőrt cserélt a balti együttes, Mantas Armalis helyére érkezett Laurynas Lubys, őt Drozg "avatta fel". A litvánok az álmosan csordogáló hajrában kettős fórban sem tudtak szépíteni, míg a szlovén válogatott Aleksandar Magovac távoli lövésével nyolcgólosra növelte a különbséget, miközben drukkerei a kapus Luka Gracnart éltették. Másfél perccel a dudaszó előtt a kapuba zuhanó Hebar ápolása miatt volt kényszerszünet. A torna legnagyobb különbségű összecsapása Drozg harmadik találatával zárult.

Így biztossá volt, hogy a Koreai Köztársaság a harmadik, Szlovénia a negyedik, Magyarország pedig az ötödik - még bennmaradó - helyen végez, míg Litvánia hatodikként búcsúzik.

Eredmény, 5. (utolsó) forduló:

Szlovénia-Litvánia 9-0, (2-0, 4-0, 3-0)

gól: Sabolic (4.), Drozg (17., 50., 60.), Kopitar (29.), Cimzar (29.), Golicic (35.), Ograjensek (40.), Magovac (56.)

később:

Fehéroroszország-Koreai Köztársaság 12.00

Kazahsztán-Magyarország 15.30

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×