eur:
395.31
usd:
365.78
bux:
65324.08
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagy küzdelem után búcsúzott Fucsovics a negyeddöntőben

Fucsovics Márton 3 óra 18 perces csatában kikapott a kazah Mihail Kukuskintól a 2,2 millió euró (694 millió forint) összdíjazású bécsi keménypályás férfi tenisztorna negyeddöntőjében.

A korábban a kanadai Felix Auger-Aliassime-et (109. a világranglistán) és a hetedik helyen kiemelt olasz Fabio Fogninit (15.) búcsúztató magyar játékos pénteken a kazahok legjobbjával csapott össze, aki a 71. helyen áll, de három éve volt már 46. is. A 30 éves ellenfél már négy győzelemnél tartott az osztrák fővárosban, a selejtezőben a cseh Vaclav Safraneknél és az orosz Andrej Rubljovnál bizonyult jobbnak, majd a főtáblán a bolgárok sztárját, Grigor Dimitrovot és újra - a szerencsés vesztesként feljutó - Rubljovot verte.

A magyar-kazah negyeddöntő Fucsovics számára abból a szempontból már nem bírt kiemelt téttel, hogy egy éve ugyanezen a héten szintén negyeddöntőt vívott Bázelben, így bécsi menetelésével már megvédte akkori ranglistapontjait, így várhatóan nem csúszik lejjebb a karriercsúcsot jelentő 40. helyről.

Mihail Alekszandrovics Kukuskin karrierje csúcspontjaként megnyerte a 2010-es szentpétervári viadalt, és több mint 4,3 millió dollárt teniszezett már össze, míg Fucsovics májusban Genfben szerezte meg első ATP-trófeáját, és 1,6 millió dollárt keresett a pénzdíjakból. Ami az egymás elleni mérlegüket illeti, két alacsonyabb besorolású, azaz challenger-tornán találkoztak eddig, és mindkétszer Kukuskin győzött: 2013-ban Isztambulban 6:3, 7:6-ra, majd 2016-ban a csehországi Prostejovban 6:1, 6:2-re.

negyeddöntő:

Mihail Kukiskin (kazah)-Fucsovics Márton 4:6, 7:6 (7-2), 7:6 (7-4)

Kettejük harmadik csatája a bécsi Stadthalle nyolcezres nézőterű centerpályáján volt. A tornán fokozódó izgalmakra utalt, hogy korábban alig néhányan lézengtek a napindító meccseken, ezúttal viszont már csaknem ezren foglaltak helyet a lelátókon. A bemutatásnál a műsorközlő "Jó napot kívánok!"-kal köszöntötte a magyar játékost, aki mérkőzés elején kicsit ráijesztett szurkolóira azzal, hogy elvesztette az első hat pontot. Később aztán egyre jobban jött ki a hosszú labdamenetekből, 2:2-nél elvette riválisa adogatását, majd következő két szergagémjében hat bréklabdát hárított. Észrevehető volt, hogy a nehéz pillanatokban sem ellenfele hibáira várt, hanem bátor szerva-röpte játékot és látványos fonák lecsapást is bemutatott. Az 54 perces nyitószettet a 26 éves magyar stílszerűen ásszal zárta le.

Mivel a centerpálya második meccsét a közönségkedvenc Dominic Thiem vívja Nisikori Kejjel, ráadásul október 26. nemzeti ünnep és munkaszüneti nap Ausztriában, a folytatásra már szinte megtelt a csarnok. A volgográdi születésű Kukuskin adogatásai voltak "sebezhetőbbek", de Fucsovics nem élt három bréklabdájával, ugyanakkor az ő szervagémjei érinthetetlennek bizonyultak. Fej fej mellett haladva, időnként rendkívül magas színvonalú tenisszel jutottak el a rövidítésig, amelyben a kevesebbet rontó ellenfél 1-1-ről 6-1-re elhúzott, és második szettlabdáját értékesítve kiegyenlített.

Két óra elteltével jöhetett az utolsó felvonás, az elbizonytalanodó nyíregyházi játékos 1:1-nél - a meccs során először - elvesztette az adogatását, míg a kazah érezhetően lendületben volt a nehezen hozott második játszma után. Fucsovicsnak 1:3-nál további két bréklabdát kellett hárítania, majd volt két esélye visszazárkózni 3:3-ra, de Kukuskin rendre összeszedte magát a fontos pontokra (2:4). Két gémmel később ugyanez történt, csakhogy a harmadik bréklabdánál már rontott az ellenfél, és 4:4-nél ismét nyílttá vált a csata. Magabiztos magyar és kazah szervagémek következtek, így az utolsó szett és a mérkőzés rövidítésben dőlt el. Ez szorosabban alakult az előzőnél, 3-3-nál cseréltek térfelet, aztán a hallatlanul izgalmas hajrában Kukuskin koncentrált jobban. A találkozó 3 óra 18 percig tartott, ezzel a viadal történetének leghosszabb háromszettes meccse lett.

A legjobb magyar férfi játékos számára ezzel véget ért a bécsi verseny, és készülhet idei utolsó tornájára, melyre a jövő héten Párizsban kerül sor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×