eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Darabokban kelt útra az Atlanta Falcons magyar madara

Úton van az Egyesült Államokba az észak-amerikai profi futball-ligában szereplő Atlanta Falcons új stadionjához készülő madárszobor - mondta az InfoRádióban az alkotás tervezője. Szőke Gábor Miklós hozzátette, a szobrot júniusra állítják fel.

Múlt szerdán pakolták konténerekbe a Sólyom alkatrészeit. Jelenleg Németországban lehet, onnan hajóval megy Atlantába, március közepére fog odaérni – jelezte Szőke Gábor Miklós.

„A szobor azon részei, amelyek most kimentek körülbelül 30 tonnásak. Csomagolással, konténerekkel, raklapokkal együtt 40. Atlantában még hozzájönnek a betonemelvény alkotóelemei. A bronzlabda, a Sólyom belső váza, a tollazatához lemezek és a szobor előkészített, félkész állapotban indultak most útnak.”

A szobrászművész hozzátette, vannak olyan részei, amelyek már össze vannak hegesztve, például a feje meg a tollazat egy része.

Több tízezer alkatrészről van szó, ami becsomagolva, dobozolva elindult.

Darabokban kelt útra az Atlanta Falcons magyar madara

„Izgalmas kihívás az összeszerelése is. A magyarországi munkafázis lezárult, egy-két hét várakozás, amíg megérkeznek a konténerek. Március közepétől aztán nagyjából 2,5-3 hónap van az összeszerelésre a június elejei stadion átadásig.”

A tervezés, a statika, a fizikai megvalósítás, majd a logisztika két évig tartott – mondta el Szőke Gábor Miklós.

„Kimegyünk, darukat bérlünk, több mint harminc embert kell kivinni. Meg kellett tervezni a világítást és a felületkezelést is, mindez két évet vett igénybe.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×