INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Női röplabda Eb - 28 év után újra magyarokkal indul a torna

InfoRádió / MTI
Huszonnyolc év után szerepel újra Európa-bajnokságon a magyar női röplabda-válogatott: a nemzeti együttes a holland-belga közös rendezésű, 16 csapatos Eb-n Antwerpenben játszik majd, egy csoportban a házigazda belga, valamint a török és az azeri válogatottal.

"Nincs rajtunk nyomás, csak élveznünk kell minden mérkőzést és jól kell szórakozunk. Jó fizikai állapotban vagyunk, az Európa Liga-győzelem pedig komoly mentális erőt adott a csapatnak, hiszen kiválóan játszottunk" - nyilatkozta az MTI-nek Jan De Brandt szövetségi kapitány, aki mindhárom csoportellenfelet kiválóan ismeri, ugyanis szülőhazája mellett Törökországban és Azerbajdzsánban is éveket dolgozott már.

A belga szakember hangsúlyozta, mindhárom mérkőzésen nagyon nehéz dolguk lesz, de külön kiemelte a belgákat, akik a hazai pálya, azaz öt-hatezer ember támogatását is élvezik majd, így ellenük még szettet nyerni is komoly fegyvertény lenne.

A törökökkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a török pontvadászat a világ egyik legerősebb bajnoksága, ahol hétről hétre nemzetközi klasszisok lépnek pályára, ebből pedig a válogatott is profitál. A törökökkel az elmúlt időszakban többször is találkozott a magyar csapat: az Európa Liga csoportküzdelmeiben Ankarában kétszer is sima hazai siker született, de a sorozat fináléjának párosmérkőzése végén már a magyarok örülhettek. Igaz azonban, hogy a törökök nem a legerősebb csapatukkal játszották végig az Európa Ligát.

Az Európa-bajnokság csoportkörét az azeriek ellen zárja majd a magyar válogatott, s talán ezen az összecsapáson lesz az együttesnek a legnagyobb esélye arra, hogy megszerezze azt az egy győzelmet, ami akár továbbjutást is jelenthet.

"Azerbajdzsánban az elmúlt öt-hat évben komoly pénzeket költöttek a röplabdára, számos külföldi sztárral erősítettek, akik akár egyedül is el tudnak dönteni egy-egy mérkőzést. Ott van például Polina Rahimova, aki egyszerűen fantasztikus, és ha olyan napja van, akkor ő jelenti a különbséget győzelem és vereség között" - mondta Jan De Brandt, ugyanakkor leszögezte, hogy az azeriek csapatként korántsem annyira egységesek, mint a belgák vagy a törökök.

A szövetségi kapitány szerint ez az Eb-szereplés korántsem a csúcsot jelenti:

"Minden játékos fejlődhet még, az Európa Liga-győzelem is egy négyhónapos munka gyümölcse volt. A következő lépcsőfok, hogy egyre erősebb csapatokkal találkozzunk, erre kiváló alkalmat teremt majd, hogy a következő idényben a World Grand Prix harmadik csoportjában szerepelhetünk."

Jókay Zoltán, a válogatott másodedzője szerint az Európa Liga-győzelem óriási dolog, de az Európa-bajnokság ennél magasabb szint.

"Nagyon jó lenne az Európa-bajnokságon egy mérkőzést nyerni, azt gondolom, csodaszámba menne, de a cél mindenféleképpen ez. Mindhárom találkozón a maximumot kell nyújtanunk, s ki tudja, talán az elején a házigazdákon nagy lesz a nyomás, vagy a többi csapat nem ismer minket..."

A szakember hangsúlyozta, bízik benne, hogy a kontinensviadal csak egy "tanuló lépés" a válogatottnak:

"A lehető legjobb korban vannak a lányok, még négy-öt év legalább bennük van ezen a hőfokon. Persze, ehhez minden nyarat végig kell majd dolgozni ugyanilyen programokkal, ezt szolgálja majd a World Grand Prix és a jövő évi újabb Eb-selejtezők. Ezeken a mérkőzéseken kell minél több tapasztalatot gyűjteni, felvenni azt a sebességet és pontosságot, ami ehhez a szinthez szükséges."

Sándor Renáta, a válogatott egyik legjobb ütőjátékosa elmondta, egyelőre "nem égnek Eb-lázban", ugyanis az Európa Liga-menetelés sokat kivett a csapatból, ugyanakkor mindenki nyugodton készül a tornára.

"Nagyon erős csapatokkal találkozunk majd, komoly ütőerővel rendelkeznek. A célunk, hogy mindenki ellen megpróbáljuk megmutatni, mit is tudunk, ugyanakkor talán az azeriek ellen még jobban oda kell majd tennünk magunkat. Róluk azt hallottam, hogy a bakui Európa-játékokra készültek egész évben, ott jól is szerepeltek, de így nem annyira foglalkoztak talán az Eb-vel" - nyilatkozta Sándor Renáta.

A magyar női röplabda-válogatott a csoportban először szombaton a házigazda belgákkal találkozik 17.30 órától, majd másnap a törökökkel játszik 19.00 órától, hétfőn pedig az azeriek ellen lép pályára 17.00 órától. A csoportból az első helyezett automatikusan bejut a legjobb nyolc közé, míg a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak a negyeddöntőbe jutásért.

A címlapról ajánljuk