eur:
394.38
usd:
370.05
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A vb-történelem legnagyobb argentin-német csatái - videókkal

Szinte hihetetlen, de a labdarúgó-világbajnokságok történetének egyik leggyakoribb párosítása Németország (NSZK) és Argentína mérkőzése. Nincs még két ország, amely háromszor is eljutott az egymás elleni világbajnoki döntőig, 1958-cal kezdődően a legutóbbi tizenöt tornából a mostani a hetedik, amelyen játszanak egymás ellen. A dél-amerikaiak eddig csak egy összecsapást tudtak megnyerni, de az világbajnoki címet ért.

1958, Malmö: NSZK-ARGENTÍNA 3:1

A svédországi világbajnokságon címvédőként indult a nyugatnémet csapat, s az egyik titkos favoritként az argentin. Még ha erről az európaiak nem is nagyon akartak tudomást venni. Az Albicéleste egy évvel korábban, 1957-ben végigverte Dél-Amerikát, megnyerte a Copa Américát. A brazilokat, például 3:0-ra, az uruguayiakat 4:0-ra, a chileieket 6:2-re, a kolumbiaiakat 8:2-re intézte el. Ám a következő hónapokban az európai klubok "szétszedték" a válogatottat, az argentinok, akik korábban elveszítették a spanyollá lett Alfredo Di Stefanót, kénytelenek voltak lemondani Dominguezről (Real Madrid), Sivoriról (Juventus), Maschióról (Atalanta) és Angelillóról (Inter) is. Miként a már a Copán sem szerepelt Grillóról (Milan) és Lojaconóról (Fiorentina). Guillermo Stábile, az 1930-as vb-ezüst hőse, az 1958-as vb-re ifjú csillagai elveszítése után reaktiválta a 40 éves Ángel Labrunát és a 33 éves Nestor Rossit. Nem vált be, az argentinok az első csoportmérkőzésükön kikaptak a németektől, majd az utolsón a csehszlovákoktól, s a kvartett utolsó helyén végezve, az északírek elleni győzelemmel hazautaztak. A németek, akik közül Helmuth Rahn két, a fiatal Uwe Seeler egy gólt az argentinoknak, végül a negyedik helyen végeztek, miután kikaptak a branzmérkőzésen a franciáktól. 



1966, Birmingham: NSZK-ARGENTÍNA 0:0
Az angliai torna csoportmérkőzései során a két csaat gól nélküli döntetlent játszott egymással, majd mindkettő továbbjutott a svájciakat és a spanyolokat megelőzve. Utána jöttek az izalmak: a negyeddöntőben a németek az uruguayiak elleni mérkőzését angol, az angolok az argentinok elleni találkozóját pedig német bíró vezette. Máig emlékezetes meccsek voltak. Kreitlein játékvezető kiállította az angol verzió szerint "undorító hozzáállását folytató argentinok kapitányát, Rattint", a dél-amerikaiak viszont úgy vélték, az angol "maffia" döntötte el a meccset, Rattin például, akit pályafutása során soha máskor nem állítottak ki, csak tolmácsot kért. Rattin egyébként először megtagadta a pálya elhagyását majd megsértette a közönséget. Argentína 10 emberrel is tartotta magát, azonban 13 perccel a vége előtt Hurst fejese az elődöntőbe juttatta Angliát. A mérkőzés lefújása után az angol szövetségi kapitány, Alf Ramsey annyira dühös volt az argentinok viselkedése miatt, hogy megakadályozta, hogy a játékosai mezt cseréljenek az ellenfél játékosaival. Később állatoknak nevezte az argentinokat. A másik negyeddöntő is hasonlóan hektikus volt. A nyílt első félidőben Uruguay tűnt jobbnak, azonban a második félidő pankrációba torkollott. A németek reagáltak az uruguayi provokációra: Emmerich megrúgta Trochét, aki erre egy hasba rúgással válaszolt. Kiállították és miközben lement a pályáról arcon vágta Seelert. Pár perccel később Uruguay már csak 9 emberrel játszott. Az utolsó 20 percben szerzett négy góllal az NSZK jutott tovább, s végül ezüstérmes lett.
1986, Mexikóváros: ARGENTÍNA-NSZK 3-2

Sokak szerint ez Diego Armando Maradona vb-je, mi több, one-man-show-ja volt - van is némi igazság ebben. De azért a döntő némileg árnyalta a képet. Az Azték Stadionban rendezett döntőben az Isteni Diego mellé felnőttek a többiek is. A németek ellen "Tata" Brown és Jorge Valdano révén 2-0-ás vezetést szereztek az argentinok. A Franz Beckenbauer által dirigált németek sokáig képtelenek voltak válaszolni és a dél-amerikaiak így már a győzelemről álmodoztak. Azonban a megsebzett ellenfél egyre veszélyesebbé vált. A mérkőzés vége felé közeledve a németek magukra találtak. Karl-Heinz Rummenigge és Rudi Völler révén a 81. percre kiegyenlítettek. Ám Maradona megint akkor csillantotta meg kivételes tudását, amikor a legjobban kellett: tökéletes passzal ugratta ki Jorge Burruchagát, aki Toni Schumacher mellett a hálóba bombázott. Argentína, nyolc éven belül másodszor, 1978 után ismét, világbajnok lett.



2006, Berlin: NÉMETORSZÁG-ARGENTÍNA 1-1, (t: 4:2)

Két, akár a végső győzelemre is esélyes csapat izgalmas csatáját hozta a negyeddöntő, a lapos első 45 perc ellenére talán ez volt a legjobb meccs a két válogatott vb-csatái során. A vendég argentinok a 49. percben vezetést szereztek világklasszis hátvédjük, Roberto Ayala góljával. Ám a németek óriási akarással, s nagyon nagy energiákat mozgósítva játszottak a folytatásban, s végül Miroslav Klose a 80. percben ki tudott egyenlíteni. Az még egy teljesen más stílusú Nationalelf volt, az argentinok 58-42-re "megnyerték" a labdabirtoklást. A meccset nem tudták, mert Jens Lehmann kiválóan olvasta a büntetők előtt, kivédte Ayala és Cambiasso lövését is. A most a világbajnoki döntőre készülő játékosok közül Maxi Rodriguez, Javier Mascherano, illetve Per Mertesacker, Phillip Lahm, Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger és Miroslav Klose a berlini találkozón is játszott. Az argentinok kiestek, de a németek sem térhettek vissza a torna végére Berlinbe: "csak harmadikok" lettek. 



Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 18:04
×
×
×
×