eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ilyen lesz az új margitszigeti futókör

Felkerültek az internetre a margitszigeti futópálya felújításának tervei. A közbeszerzés határideje május kilencedike, a rekonstrukció júniusban kezdődik. A tavalyi árvíz során végképp tönkrement margitszigeti futókör felújítása valójában a jelenlegi elbontása és egy új felépítése lesz.

A városépítészeti Főosztály blogján és Facebook-oldalán megjelent kérdőívet kitöltve bárki elmondhatta, hogy milyen futókört szeretne. Több ezren éltek a lehetőséggel.

Sokan kértek mellékhelyiségeket, ivókutakat, öltözőket, értékmegőrzőket, közvilágítást, kamerarendszert, kilométerjelzéseket, kerékpártárolókat és nyújtó berendezéseket. Van, aki hűsítő kaput látna szívesen ott, más bemelegítő zenét szeretne hallgatni és megszüntetné a dohányzást a pálya környékén. Sokan örülnének annak, ha táblák tiltanák meg a gyalogosoknak, hogy a futókörön sétáljanak.

Az internetre felkerült tervek arról tanúskodnak, hogy a mérnökök sok kérést teljesítettek ezek közül. A most egy méter széles pálya 1,4, illetve 1,8 méter széles lesz. Ahol kell, ott kikerüli a fákat. Szilárd alapot kap, hogy kibírja a víz támadásait.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség által ajánlott, a jelenleginél keményebb és ruganyosabb új burkolat ugyanolyan lesz, mint a versenysportolók által használt profi pályáké. Egy futópálya minősége a borításon múlik, és az eddigi nem volt megfelelő -- mondta az InfoRádióban Knipl István volt válogatott futóbajnok, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökségi tagja.

A Margitszigeten állandó konfliktushelyzetet jelent, hogy a gyalogosok ott sétálnak, ahol mások futnának, sőt a futókört autóút is keresztezi. A felújítás után külön gyalogos sávok, illetve útjelzések és lassító táblák próbálják orvosolni ezt a problémát.

Az új pályán futók a felfestéseknek köszönhetően több pontról elindulva is tudni fogják, hogy hány kilométert tettek meg. A Margitszigeti Atlétikai Centrumban új öltöző, zuhanyzó és wc épül a kocogóknak. A futókört világítással és wifi pontokkal szerelik fel.

A közbeszerzés határideje május 9., a felújítás júniusban kezdődik - először a pesti oldalon, majd a budai parton -, és készen lesz az iskolakezdésre. A sziget tehát folyamatosan használható lesz a rekonstrukció ideje alatt is.

Közben a Fővárosi Közgyűlés eldöntötte, hogy a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság 106,9 millió forint állami támogatásból videofelügyeleti rendszert épít ki a Margitszigeten. A sziget belsejét 42, a futókört 35 nagy felbontású, éjjel-nappal működő, vandálbiztos kamera figyeli majd.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×