eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Ötvenhét aranyat vihetnek haza a kanadaiak

A szocsi téli olimpia zárónapján az oroszok két aranyérmet nyertek a lehetséges háromból. Igaz, abban a számban, amelyben talán leginkább akarták az elsőséget, még csak a dobogó közelébe sem kerültek. A házigazdák 13 aranyéremmel zárták a játékokat, akárcsak Vancouverben, most is a rendező ország himnuszát játszották el a legtöbbször. Az oroszok az érmek számát tekintve is a legjobbak lettek.

A férfi négyes bobok versenye nagyon szoros versenyt hozott. Valóban csak ezredmásodpercek döntöttek. Első lett az Alekszandr Zubkov, Alekszej Nyegodajlo, Dmitrij Trunyenkov, Alekszej Vojevoda orosz egység, a lettek és az amerikaiak előtt. A 39 éves Zubkov - aki kettesben néhány napja az orosz bobsport első olimpiai aranyát nyerte Vojevodával - egyáltalán nem zárta ki, hogy továbbra is folytatja a versenyzést. A február 7-i megnyitón ő vitte egyébként az orosz zászlót.

Két aranyat nyert Szocsiban, jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az oroszok a szovjet időket is beleértve legjobb téli olimpiai szereplésüket produkálják. (Az orosz csapatban három arannyal zárt a koreai származású Viktor An, öten nyertek két aranyat, a két bobos, az amerikai származású Vic Wild és a Voloszozsar, Trankov műkorcsolyapáros. Alkalmasint ennek jutalma lett, hogy a záróceremónián Makszim Trankov vihette a legeredményesebb nemzet lobogóját.)

Hármas orosz sikert hozott a férfi tömegrajtos szabadstílusú 50 km-es verseny sífutásban. Alekszandr Ljogkov lett az olimpiai bajnok, Makszim Vilegzsanyin az ezüstérmes, Ilija Csernouszové lett a bronz. Ljogkovnak már volt a váltóból egy ezüstje, Vilegzsanyin összesen három ezüsttel zárt, Csernouszovnak ellenben először adatott meg az eredményhirdetés élménye olimpián.

Vilegzsanyin 1982-ben egy mindössze hatezres udmurt faluban született, érdekes, hogy Sarkannak ő már a második olimpiai ezüstérmese, az 1998-as, naganói olimpián második, biatlonos Jelena Petrova után.

A férfi jégkorongtorna döntőjében a kanadaiak 3-0-ra nyertek a svédek ellen. A legutóbbi négy tornából hárman a juharlevelesek diadalmaskodtak. 1988 óta ők az első címvédők. Egyébként az utóbbi harminc évben egyedül a mostani kanadai válogatott nyerte meg veretlenül az olimpiát, ráadásul sokkal simábban, mint 2010-ben, az amerikaiak elleni hosszabbításos győzelemkor. Sidney Crosby akkor is, most is lőtt gólt... A vancouveri aranyérmesek közül tizenegyen nyertek ismét, Szocsiban a kanadai hokicsapatban.

A svédektől nagyon hiányzott a Washington Capitals centere, Nicklas Bäckström, aki asztmája elleni gyógyszerével fennakadt a doppingellenőrzésen.

A végére egy nem teljesen komoly mondat: noha a kanadaiak "csak" harmadikok lettek az oroszok és a norvégok mögött az összesített éremtáblázaton, mégis a legtöbb aranyat ők nyerték. Mármint darabszám szerint, hiszen a női és a férfi jégkorongban és a női és a férfi curlingben is ők diadalmaskodtak. Összesen ötvenhét aranyat vihetnek haza...

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×