eur:
389.29
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Téli olimpia: az oroszok ugrottak az éremtáblázat élére

Oroszország, Hollandia és Ausztria is két-két aranyérmet nyert a téli olimpia utolsó előtti versenynapján. A hetedik elsőség egy rekorderré előlépő norvég hölgynek jutott.

A gyorskorcsolyázók mind a két csapatversenyében a hollandok diadalmaskodtak. A férfiaknál Jan Blokhuijsen, Sven Kramer, Koen Verweij, a hölgyeknél Marrit Leenstra, Jorien Ter Mors, Ireen Wüst, Lotte van Beek összeállításban.

A narancsruhások az általuk megszerezhető 34 éremből - hiszen a csapatversenyekben csak mindkét nemben egyet-egyet szerezhettek - huszonhármat hazavisznek Szocsiból. Köztük 8 aranyat. Legeredményesebb verenyzőjük, Ireen Wüst a hat nő számból ötben dobogóra állhatott, kettőben aranyérmet, háromban ezüstérmet szerzett. A férfiak közül Sven Kramer két első és egy második helyet gyűjtött.

Hódeszkában mindkét nemben a párhuzamos műlesiklást rendezték meg. Az oroszok immár négy egyéni aranyat szereztek honosított versenyzőik révén, a dél-koreai születésű Viktor An sikerei után az amerikai származású, házassága miatt orosszá lett Vic Wild megnyerte a második aranyát.

Feleségének, Aljona Zavarzinának ezúttal nem ment olyan jól, mint korábban, ezúttal nem nyert érmet. A hölgyeknél az aranyérmet az osztrák, egyébként burgenlandi Julia Dujmovits szerezte meg.

A 2006-ban Torinóban kilenc aranyéremig jutott osztrák csapat ezzel beállította vancouveri eredményét, a negyedik aranyát nyerte. Dujmovits az első bajnoka Szocsiban, aki nem alpesi síelésben győzött.

A "sógorok" tulajdonképpen egy nap alatt megduplázták addigi szocsi aranytermésüket. Dujmovits mellett győzött férfi műlesiklásban Mario Matt is. A tiroli síelő 35 évesen nyerte élete első - s könnyen lehet, hogy utolsó - olimpiai érmét, amely egyből arany!

Farkas Norbert révén magyar indulója is volt a számnak. Az olimpia utolsó magyar szereplője az első futamban szépen teljesített, jól lejött, a másodikban már nem ért célba. A 117 fős mezőnyből mindössze 45 síző tudta teljesíteni mindkét futamot.

A nap második orosz aranyérmét a 4,7,5 kilométeres távon a sílövő váltó hozta. A Dmitrij Malisko, Jevgenyij Usztyugov, Alekszej Volkov, Anton Sipulin összetételű kvartett a németeket és az osztrákokat előzte meg, a norvégok "csak" a negyedik helyen zártak.

Sílövészetben a 11 aranyérmen hat ország osztozott, a norvégok és a fehéroroszok (pontosabban a triplázó Darja Domracseva) vitték a prímet.

A norvég küldöttség tizenegyedik aranyát - ezzel a második helyen állnak az összesített éremtáblázaton az ugyancsak 11-nél járó házigazda oroszok mögött - a sífutónők tömegrajtos szabadstílusú 30 km-es versenyében Marit Björgen szerezte meg. Björgen legalább akkora alakja ennek az olimpiának, mint Domracseva: ő is a harmadik aranyát nyerte meg.

Vancouver háromszoros bajnoka Szocsiban is hármat nyert. A mostani volt a tízediok olimpiai érme (az elsőt még Salt Lake Cityben nyerte, 2002-ben), s ezzel ő lett minden idők legeredményesebb téli olimpiai éremgyűjtője a hölgyek között.

Az aranyak számában utolérte az orosz Ljubov Jegorova sífutónőt és a hatvanas évek kivételes klasszisát, az ugyancsak orosz Ligyija Szkoblikova gyorskorcsolyázónőt.

Lejátszották a férfi jégkorngtorna bronzmérkőzését. Ezen a finn válogatott nagy meglepetésre 5-0-ra kiütötte az amerikai csapatot. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×