eur:
387.79
usd:
357.61
bux:
68144.08
2024. május 17. péntek Paszkál

Téli olimpia: két aranyat elvittek a szomszédok

Az olimpia második napján nyolc ország nyerte a nyolc aranyérmet. Az amerikaiak és a hollandok folytatták az aranytermelést, a szomszéd országok közül megszületett a szlovákok és az osztrákok első aranya is. Nyert lengyel, német, svájci sportoló, s megszerezték a nap végén az oroszok is az első aranyat. Szőcs Emőke a 70. helyen végzett.

A szocsi olimpia második napján már eldőlt, hogy nem szakad meg egy harmincéves hagyomány: 1984 óta minden téli játékokon nyertek-nyernek aranyérmet az osztrákok. A sógorok aranyát férfi lesiklásban Matthias Mayer nyerte, óriási meglepetésre. A 23 éves síző, aki eddig csupán szuperóriás-műlesiklásban állhatott kétszer dobogóra Világkupa-futamon.

Amikor a legjobban kellett, kihasználta élete lehetőségét, s mindenkit, köztük a csak a nyolcadik helyen célba érő legendát, Bode Millert és a norvégok zászlóvivőjét, Aksel Lund Svindalt. Mayer mögött a tiroli olasz Christof Innerhofer és a norvég Kjetil Jansrud nyert még érmet. A lesiklás győztese, akinek édesapja 1988 ezüstérmes lett Super-G-ben, olyan legendák nyomába lépett a klasszikus szám megnyerésével, mint Toni Sailer és Franz Klammer.

A szombati holland gyorskorcsolya-arany után vasárnap is született egy. A hölgyek 3000 méteres távján Ireen Wüst megszerezte pályafutása harmadik olimpiai aranyát. 2006-ban, Torinóban ugyanezen a távon, négy éve Vancouverben 1500-on győzött. Szocsiban a cseh Sábliková lett a második, a bronzérmes Olga Graf pedig megszerezte az orosz csapat első medálját. A 30 éves, anyai ágon német gyorskoris pályafutása legnagyobb sikerét érte el.

Eddig egy-egy ország ural egy bizonyos sportágat, a slopestyle, a hódeszkások trükkös akadályversenye a nőknél is amerikai sikert hozott. Jamie Anderson lett az első, megelőzve a finn Enni Rukajärvit és a britek első éremszerzőjét, Jenny Jonest. Jones kisasszony egyébként beírta magát országa sporttörténetébe: ő az első brit, aki havas számban olimpiai érmet nyert.

A férfi sífutók 30 kilométeres üldözéses versenyében a svájci Dario Cologna nagyon kis különbséggel előzte meg a svéd Magnus Hellmert, s jóval többel a norvég Martin Johnsrud Sundbyt. Cologna igazi nagyágyú, más távon bár, de olimpiai bajnok lett már négy éve, Vancouverben is.

A nap egyetlen magyar színekben induló sportolója, Szőcs Emőke sílövészetben versenyzett, s lett a hetvenedik. A csíkszeredai származású sportolónő mögött 14-en értek célba. A román színekben induló, ugyancsak csíkszeredai Tófalvi Éva a 22. helyen végzett. A 37. évében járó sportolónő négy éve, ugyanezen a távon a 14. lett. A szlovák színekben induló, orosz Anasztaszija Kuzmina megvédte vancouveri elsőségét, a hazai pályán versenyző Olga Viluhina és az ukrán Vita Szemerenko előtt.

Megkezdődött a bátrak sportágának, a síugrásnak a versenye is. Ami négy éve nem sikerült Adam Malysznak, most az sikerült Kamil Stochnak: olimpiai aranyérmet nyert síugrásban. Hosszú széria szakadt meg: 1972 óta most először nyert lengyel férfi aranyérmet a téli játékokon. Az ezüstérmes Peter Prevc volt tavaly az év sportolója Szlovéniában, alkalmasint lehet, hogy idén decemberben ez elég lesz neki a címvédéshez. A norvégok nyertek már érmet sífutásban, biatlonban, gyorskorcsolyázásban, alpesi síelésben, s immár síugrásban is Szocsiban, Anders Bardal révén.

Szánkóban az oroszok majdnem megszerezték az első aranyat, Albert Demcsenko megelőzte a tiroli olasz - sorozatban hatodik olimpiáján érmet nyerő - Armin Zöggelert, de még nála is jobb lett Szocsi első német olimpiai bajnoka, a vancouveri diadalát megismétlő Felix Loch. Édesapja - aki egyébként 30 éve keletnémet színekben indult a szarajevói olimpián - a német szánkóválogatott szövetségi kapitánya.

Este megszületett az oroszok első aranya, ami gyaníthatóan nem az utolsó műkorcsolyában, Szocsiban. Az első alkalommal megrendezett csapatversenyben. A csapat leghíresebb tagja, a 31 éves Pljuscsenko a negyedik olimpiai érmét gyűjtötte be, előzőleg 2006-ban aranyat, 2002-ben és 2010-ben pedig ezüstöt szerzett. Korábban csak egy férfi műkorcsolyázó gyűjtött ennyi ötkarikás érmet: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1932 között három aranyat és egy ezüstöt nyert.

Hétfő a magyarok egyik legfontosabb napja a szocsi játékokon: a tizenhat tagú csapatból tízen is versenyeznek. Berecz Anna és Miklós Edit alpesi sízők a női szuperkombinációban, a rövidpályás gyorskorcsolyázók közül Béres Bence, Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor férfi 1500 méteren, Keszler Andrea női 500 méteren, míg a Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra négyes a legnagyobb reményekkel várt szám, a váltó elődöntőjében. 

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×