eur:
388.84
usd:
360.25
bux:
68048.6
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felébresztik Schumachert?

Az ismert francia sportnapilap, a L`Equipe szerint elkezdődött Michael Schumacher fokozatos felébresztése a mesterséges kómából, de a Formula-1-es pilóta menedzsere ezt nem erősítette meg, a BBC pedig cáfolta a hírt. Dénes Zoltán, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa az InfoRádiónak elmondta: ha csökkentik Schumacher egyes gyógyszereinek adagját, akkor már látható lesz, milyen agyműködése van.

Michael Schumacher napra pontosan egy hónapja szenvedett súlyos fejsérüléssel járó síbalesetet a franciaországi Meribelben. Azóta állapota kritikus, de stabil. Francia lapok szerint most elkezdődött a sportoló fokozatos felébresztése a mesterséges kómából.

"Itt nem ébresztésről van szó, ő ugyanis nem alszik" - tisztázta a világbajnok pilóta állapotát az InfoRádiónak az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa. Dénes Zoltán hozzátette: nem arról van szó, hogy Schumachert elaltatták, hanem a súlyos agysérülése miatt van ilyen állapotban. Azért kapott gyógyszereket, hogy csökkenteni tudják bizonyos agyfunkcióit és meg tudják védeni az agyát a károsodásoktól.

"Lehet, hogy most csökkentenek bizonyos gyógyszereket. Akkor kiderül, hogy a sportolónak milyen agyműködése van, s esetleg látni lehet helyreálló funkciókat" - magyarázta a főorvos. Hozzátette: a gyógyszerek csökkentésének nincsenek veszélyei, ez teljesen kiszámítható módszer.

Dénes Zoltán szerint az orvosok eddig az agyműködés helyreállására vártak. Úgy vélte, egy hónap után elvileg ebben lehet javulás. Ezt az dönti el, hogy milyen súlyos volt a sérülés és utána milyen másodlagos károsodások keletkeztek esetleg az agyban, amíg tartott a műtétek utáni duzzanat.

"Aki egy hónapig kómában van, annak az agya utána ritkán szokott teljesen helyre állni, de ezt ilyenkor még nem lehet megmondani" - mondta az osztályvezető főorvos. Úgy vélte, ha ez a súlyos állapot, amiben Schumacher most van, egy vagy két napig tartott volna, akkor nagy valószínűséggel helyreállna és ott folytatná, ahol abbahagyta.

"De hogy Schumacher nem ott fogja folytatni, abban eléggé biztos vagyok" - fogalmazott az osztályvezető főorvos.

Közben Sabine Kehm, Schumacher menedzsere közleményben reagált a francia lap cikkére, emlékeztetett arra, hogy minden olyan információ, amely nem tőle, vagy a hétszeres vb-győztes versenyzőt kezelő orvosi csapattól származik, pusztán spekulációnak tekintendő.

"Ismételten hangsúlyozom, hogy minden egyes kijelentés Michael egészségügyi állapotáról, ami nem a kezelőorvosoktól, vagy a menedzsmenttől érkezik, spekulációval egyenértékű" - írta Kehm szerdán. "Megismétlem azt is, hogy az ilyen spekulációkra nem kívánunk reagálni."

A Ferrarit alapító Enzo Ferrari fia, Pietro az olasz Forma-1-es istálló honlapján üzent a csapat korábbi pilótájának: "Kedves Michael, annyi évet töltöttél a Ferrarinál, egy vagy közülünk, annyiszor lelkesítettél minket, annyi örömet okoztál nekünk, de a legnagyobb még hátra van: nevezetesen az, hogy újra viszontláthassunk itt, Maranellóban. Várunk."

Hanganyag: Gál Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×