eur:
389.35
usd:
362.43
bux:
68695.58
2024. május 8. szerda Mihály

Megy a matek a Formula 1- ben

Miközben a sportág rajongói Michael Schumacher életéért aggódnak, a Formula-1-es pilóták számháborúba kezdtek, a csapatok pedig már gőzerővel készülnek a 2014-es szezonra.

Az új idényre készülő Formula 1-es versenyzők egy hónapja azzal vannak elfoglalva, hogy kitalálják, ki, milyen rajtszámot szeretne. Míg a sportág őskorában akár futamról-futamra is változhatott a versenyzők rajtszáma, 1974-ben bevezették a csapatok egységes számozását.

1996-ban a számozás úgy változott, hogy csapatokat az előző évi világbajnoki helyezésük alapján rakták sorba. Az idei évtől pedig bevezetik az élethosszig tartó számokat, vagyis a pilóták akkor is vihetik majd magukkal saját rajtszámukat, ha csapatot váltanak.

Minden versenyzőnek három számot kellett megadnia, ha többen is ugyanazt választják, akkor az utolsó szezon jobb világbajnoki helyezése dönt. Az új rajtszámok még nem hivatalosak, de azt tudni lehet, hogy Fernando Alonso például gokartos éveire utalva a 14-est kéri. Egyes hírek szerint a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is erre pályázik, ha valóban így van, övé a 14-es szám.

Jenson Button a 22-es rajtszámot választotta, 2009-ben ugyanis ezzel számmal lett világbajnok. Kimi Räikkönené vélhetően a 7-es lesz, egyesek szerint azért, mert 2007-ben lett világbajnok.

Lewis Hamilton a 44-es számot kérte, Nico Rosberg pedig a 6-os számmal szeretné folytatni karrierjét. Az ő választása sem véletlen, édesapja, Keke Rosberg 1982-ben, ezzel a rajzszámmal nyerte meg a világbajnokságot.

Közben már a csapatok és készülnek a 2014-es szezonra. A Ferrari például - szakértők szerint - egy utcai autóba építve már pályára vitte az új, hathengeres turbómotort a gyár melletti tesztpályán. Lassan kiszivárognak a hivatalos autó bemutatók időpontjai is. A McLaren január 24-én, a Mercedes négy nappal később leplezi le 2014-es autóját.

Végül már csak két kiadó hely maradt a Formula 1-es világbajnokság jövő évi mezőnyében, még a Caterham adós 2014-es pilótái nevével.

A legfrissebb hírek szerint, a brit Max Chilton lesz a francia Jules Bianchi csapattársa a Marussia istállónál, amely így a 2013-as pilótapárossal vág neki az idei esztendőnek. A brit-orosz tulajdonban lévő gárda közölte, hogy hosszabbított a 22 esztendős versenyzővel, aki bár nem szerzett pontot első F1-es idényében, egy rekordot mégis felállított: ő lett az első olyan pilóta az autósport elitkategóriájában, aki debütáló évében minden versenyt befejezett, amelyen rajthoz állt.

A csapat az előző idényben tizedik lett, megelőzve a Caterham istállót, amely szintén nem szerzett pontot, de rosszabb helyezéseket ért el a versenyeken, mint a Marussia.A 2014-es pilótalista tehát - a két hiányzóval - a következő:

Red Bull:
Sebastian Vettel (német)
Daniel Ricciardo (ausztrál)

Ferrari:
Fernando Alonso (spanyol)
Kimi Räikkönen (finn)

Mercedes:
Lewis Hamilton (brit)
Nico Rosberg (német)

Lotus:
Romain Grosjean (francia)
Pastor Maldonado (venezuelai)

McLaren:
Jenson Button (brit)
Kevin Magnussen (dán)

Force India:
Nico Hülkenberg (német)
Sergio Perez (mexikói)

Sauber:
Adrian Sutil (német)
Esteban Gutierrez (mexikói)

Toro Rosso:
Jean-Eric Vergne (francia)
Danyiil Kvjat (orosz)

Williams:
Felipe Massa (brazil)
Valtteri Bottas (finn)

Marussia:
Jules Bianchi (francia)
Max Chilton (brit)

De a bulvársajtónak is szolgáltat témát a száguldó cirkusz, mégpedig az ezredforduló fenegyerekének, Eddie Irvine-nak köszönhetően. Az 1999-es világbajnoki ezüstérmest, egy verekedés miatt, felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a milánói bíróság. A szenvedő fél, a város korábbi polgármesterének fia volt.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×