eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

87 ponton módosulhatnak a 2014-es adótörvények

Összesen 87 ponton módosítaná a jövő évi adótörvényeket a kormány nevében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által benyújtott, zárószavazás előtti módosító javaslatcsomag, amelyről hétfőn szavazhatnak a képviselők. A javaslatok alapján egyebek mellett szigorodnak a dohánykereskedelem előírásai, és telekadó-mentes lesz a major, valamint a mocsár.

A parlament honlapján olvasható javaslat szigorítana a jövedéki adó dohánytermékekre vonatkozó előírásain: a cigaretták kézi töltésére szolgáló elektromos berendezést, vagy nagyobb kapacitást lehetővé tevő kézi eszközöket csak adóraktár részére engedné értékesíteni.

A javaslat a szárított dohány, illetve a fermentált dohány nyomon követhetősége érdekében regisztrációs eljáráshoz kötné az ilyen termékek exportját, importját, valamint azok birtoklását, illetve az azokkal való rendelkezést.

Keretek közé szorítja a módosítás a termelői dohány fogyasztásához szükséges eszközök forgalmazását, ideértve a cigarettapapírt, a cigarettahüvelyt, valamint a dohánylevél-töltőt. A jelenlegi 1000 forintról 100 ezer forintra nő a bírság a szárított dohánnyal való tiltott kereskedés esetében, a cigarettatöltő berendezés értékesítését 500 ezer és 50 millió forint között büntethetik, egy darab illegális cigarettapapír eladása 500 forintos büntetéssel jár.

A módosítással a majorok, a mocsárként nyilvántartott területek, az egységes adójogi megítélés érdekében a tanyákhoz hasonlóan nem tartoznak majd a telekadó hatálya alá.

A javaslat úgy pontosítja az életbiztosítás szabályait, hogy a biztosításnak csak a haláleseti vagy megbetegedéshez, balesethez kapcsolódó szolgáltatása lehet adómentes. Az indokolás szerint ez a pontosítás azért szükséges, mivel az említett biztosítás átalakítható nyugdíjbiztosítássá vagy járadékbiztosítássá, melynek szolgáltatása szintén adómentes. A pontosításra azért van szükség, hogy az úgynevezett teljes életre szóló biztosítások esetében az adókötelezettség a biztosítás átalakítása útján ne legyen elkerülhető.

A javaslat új átmeneti rendelkezést iktat be, amely biztosítja, hogy a nyugdíjbiztosítási szerződések után érvényesíthető kedvezményt csak a 2013. december 31-ét követően megkötött új szerződések esetében lehessen alkalmazni.

Januártól sporteseményekre adómentes tiszteletjegyet, bérletet nemcsak sportesemény-szervező tevékenységet folytató szervezetek, hanem más kifizetők, juttatók is összeghatártól függetlenül adhatnak adómentesen a magánszemélyeknek, de csak akkor, ha a belépőjegy, a bérlet a sportról szóló törvény hatálya alá tartozó sportrendezvényre való belépésre jogosít.

Az indítvány szerint az adópolitikáért felelős miniszter felhatalmazást kap arra, hogy az online-kasszáknál a kötelező adatszolgáltatáshoz szükséges szolgáltatásokra hatósági árat szabjon meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×