INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Kanadai kapitány lehet a hokiválogatottnál

Infostart / InfoRádió
A Magyar Jégkorongszövetség elnöksége a kanadai Rich Chernomazt jelölte a magyar válogatott szövetségi kapitányának. Amennyiben az 50 esztendős trénerrel sikerül megállapodni minden részletben, ő vezeti majd a válogatottat az áprilisi divízió I-es világbajnokságon.

Az MJSZ elnöksége csütörtökön egyhangúlag Chernomaz jelölése mellett döntött.

A szakember komoly játékos és edzői karrierrel büszkélkedhet, előbbiként megjárta például az észak-amerikai profi ligát (NHL) is. Játszott a New Jersey Devils, a Calgary Flames és a Toronto Maple Leafs csapatában is, edzőként pedig több alkalommal irányította a kanadai válogatottat, míg a Frankfurt Lions együttesével német bajnok lett. Az elmúlt három évet a szintén német élvonalban szereplő Ingolstadt Panther gárdájánál töltötte.

A szövetség októberben menesztette a kanadai Kevin Primeau-t, akit honfitársa, Diego Scandella váltott a poszton, de irányításával novemberben sikertelenül zárult a budapesti, olimpiai selejtező. Scandella már akkor jelezte, rá legfeljebb másodedzőként számítsanak.

Amennyiben Chernomaz aláírja a kinevezését - a szövetség reménye szerint egy héten belül -, akkor a február 7-9. közötti lengyelországi tornán debütálhat.

A jelenleg Németországban tartózkodó kanadai szakember megköszönte a lehetőséget, hogy a magyar válogatottat vezetheti, s nyilatkozata alapján biztosnak tűnik a megállapodás.

"Úgy tervezem, hogy a következő pár hónapban csak a magyar válogatott világbajnoki felkészülésére fordítom minden energiámat, mert szeretném minél jobban megismerni a számításba vehető valamennyi játékost" - mondta a tréner az MJSZ-nek. "A budapesti vb rendezése kiváló lehetőséget és kihívást biztosít a céljaink eléréséhez, ami akár a 2014-es A csoportos világbajnokságra való kijutást is jelentheti."

Kovács Csaba, a szövetség szakmai alelnöke elárulta, nagyon sok kiváló edzőből választották ki Chernomazt.

"Azért nyerte el a bizalmunkat, mert felszabadult az Ingolstadt csapatánál, így teljes mértékben erre a munkára tud majd koncentrálni. A nemzetközi bajnokságokat jól ismerő, sikerre éhes edzőt találtunk, és reméljük, a legjobb helyezést érjük el vele a hazai rendezésű világbajnokságon. Szeretnénk napokon belül megállapodni vele a szerződésével kapcsolatban, hogy a lengyelországi Négy Nemzet Tornán már ő vezethesse a válogatottat."

A nemzeti együttes a lengyelországi viadal után április 7. és 9. között a vb-felkészülés keretében Budapesten fogadja a Japánt és Lengyelországot. A divízió I-es vb április 14. és 20. között lesz a Papp László Budapest Sportarénában.

A címlapról ajánljuk