eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Messi az aranylabdás, a spanyol futball nagy diadala az idei FIFA-gála

A spanyol futball nagy diadala az idei FIFA-gála, legalábbis, ami a férfiakat illeti. Az Év csapatába csak olyan játékos került, aki a La Liga három nagy klubjának valamelyikében játszik. Az edzők és a játékosok között is e bajnokság szereplői, illetve a spanyol szövetségi kapitány dominált.

Először az év csapatát hirdették ki a FIFA-gálán. A névsorban kevés a meglepetés (talán Marcelo beszavazása az egyetlen), ugyanakkor a végeredmény sokkoló: mind a tizenegy futballista a spanyol élvonalban játszik. Öten közülük a Real Madridban, öten a Barcelonában, Radanel Falcao pedig az Atléticóban. A tizenegy: Iker Casillas (Real Madrid) - Daniel Alves (Barcelona), Gerard Piqué (Barcelona), Sergio Ramos (Real Madrid), Marcelo (Real Madrid) - Xabi Alonso (Real Madrid), Xavi (Barcelona), Andrés Iniesta (Barcelona) - Lionel Messi (Barcelona), Radamel Falcao (Atlético Madrid), Cristiano Ronaldo (Real Madrid). Hatan spanyolok, öten légiósok.

A következő díjazott a női futballban tevékenykedő edzők legjobbja volt. A jelöltek (Bruno Biri, Szaszaki Norio és Pia Sundhage) közül a svéd válogatott 52 éves szövetségi kapitánya, Pia Sundhage kapta a díjat. Az egykori kiváló csatár decemberig az Egyesült Államok női válogatottját vezette, egyebek mellett Londonban az olimpiai bajnoki címig, az elismerés az ottani munkáját illette.

A férfiaknál dolgozó edzők közül Vicente Del Bosque, José Mourinho és Pep Guardiola voltak a jelöltek. Ketten elmentek Zürichbe, a portugál nem. Ketten korábban megnyerték már a díjat (Mourinho 2010-ben, Guardiola 2011-ben), most a harmadik volt a legesélyesebb. Nyert is: Vicente Del Bosque, a spanyol válogatott világ- és 2012 nyara óta immár Európa-bajnok szövetségi kapitánya kapta a díjat.

Elnöki különdíjat kapott a világ labdarúgásának egyik legtekintélyesebb alakja, azon két hérosz egyike (a másik Mario Zagallo), aki játékosként és edzőként is világbajnok lett. Sepp Blatter, a FIFA elnöke Franz Beckenbauernek adta át a különdíjat. A sportszerűségi díjat Üzbegisztán szövetségének elnöke vehette át, szervezete nevében. Ebben a kategóriában a Guatemalai Labdarúgó-szövetség és a török Eskisehirspor együttese volt még nominált.

Ezután következett a Puskás-díj átadása. Noha a brazil Neymar és a kolumbiai Radamel Falcao piaci értéke legalább a tízszerese (sőt...) a szlovák Miroslav Stochénak, mégis az északi szomszéd válogatottjának játékosa - egyébként klubjában, a Fenerbahcéban lőtt találatával - érdemelte ki az év góljának járó díjat.


Következtek a világ legjobb női labdarúgói, a korábban ötször is a világ legjobbjának választott brazil Marta, valamint két amerikai olimpiai bajnok, Alex Morgan és Abby Wambach. A győztes, s így a világ legjobb játékosa - pályafutása során először - a női futball Kocsis Sándora, a fejelőkirály Abby Wambach lett.

A teremben már mindenki a csúcspontra, a férfi aranylabdás bejelentésére várt. Az már hetek óta tudott, hogy itt is a spanyol liga valamelyik játékosa lesz a befutó, hiszen a jelöltek közül Cristiano Ronaldo a Real Madrid, Andrés Iniesta és Lionel Messi a Barcelona játékosa.

Másodpercek alatt kiderült: nincs meglepetés. Megvan az Aranylabda-szavazás 1956 óta íródó, s többször átszervezett történetének első négyszeres győztese, Lionel Messi. Messi egyébként sorozatban negyedszer kapta meg a díjat, húszéves kora óta kétszer második, négyszer első volt a FIFA ankétján.

Egervári Sándor, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya is a végső győztes Lionel Messire adta le a voksát a FIFA-Aranylabda szavazáson. A szakember az MTI-nek adott hétfői nyilatkozatában elmondta, nem csak azért voksolt a 25 éves argentin játékosra, mert a 2012-es évben fantasztikus rekordot ért el 91 góljával. "Õ a világ legjobb csapatának legjobb játékosa, a sok szupersztár között a legnagyobb - fogalmazott az MTI érdeklődésére Egervári, aki tavaly is Messit jelölte meg győztesnek. - A világ futballjának zászlóvivője. Szimpatikus hozzáállással, jókedvével és a játék mindenek felett való szeretetével képes megfertőzni a világ minden gyermekét ennek a sportágnak a szépségével." (MTI)

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×