eur:
387.01
usd:
355.97
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Súlyos egészségkárosító hatása lehet egyes táplálék-kiegészítőknek

Igen nagy a fogyasztószerek kockázata a sportolók számára - figyelmeztet a Magyar Antidopping Csoport vezetője. Tiszeker Ágnes az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy senkinek nem ajánlható a muskátliolajat is tartalmazó készítmények fogyasztása.

Természetes muskátliolaj vagy muskátliolaj-kivonat - így szerepel több, fogyást ígérő készítményen az a szer, amely az elmúlt években több pozitív doppingeset okozója volt.

A Magyar Antidopping Csoport legutóbbi konferenciáján, májusban külön előadásban hívta fel a figyelmet a táplálék-kiegészítők veszélyeire, ezen elhangzott, hogy a fogyasztószerek fokozottan veszélyesek, hiszen jelentős részük ellenőrizetlen, ha pedig a tiltólistán szereplő anyagot is tartalmaz, akkor a sportoló ezt fogyasztva könnyen fennakadhat a doppingellenőrzésen.

Tiszeker Ágnes az InfoRádiónak elmondta, hogy a tapasztalatok alapján még az olimpiai kerettag sportolók egy része sem mindig kellően körültekintő.

A WADA-kódex egyértelműen kimondja, hogy kizárólag a sportoló felel minden szerért, amit szed, így neki kell vállalnia a fogyasztott tiltott szerek következményét - fűzte hozzá.

A doppingellenes szakértő kiemelte, hogy a különféle zsírégetőket és izomtömeg-növelőket bárki legálisan beszerezheti.

A Magyar Antidopping Csoport arra kéri a versenyzőket, hogy minden esetben tájékozódjanak mielőtt egy szer fogyasztását megkezdenék.

Tiszeker Ágnes kiemelte, hogy a WADA-tiltólistán lévő anyagok kockázatosak a szabadidejükben sportolók számára is. Egy-egy szernek súlyos egészségkárosító következménye lehet mindenféle előzetes gyanú nélkül - hangsúlyozta a MACS vezetője.

A muskátliolaj-kivonatban található methylhexaneamine szerepel a tiltólistán. A kereskedelmi forgalomban több szerben is megtalálható ez az anyag. Új-Zélandon partidrogként ismert a szer, ugyanakkor a betiltására már vannak kezdeményezések - jegyezte meg Tiszeker Ágnes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×