eur:
389.22
usd:
362.61
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Barcelona a világ legjobbbjához méltó játékkal verte meg a Man Unitedet a BL-döntőben

Az FC Barcelona megnyerte a Bajnokok Ligáját, 3-1-re legyőzve a Manchester Unitedet. A katalánok Pedro góljával szereztek vezetést, Wayne Rooney az első játékrészben még kiegyenlített. A második félidőben katalánok a maguk javára fordították az eredményt, Lionel Messi és David Villa góljával. Kassai Viktor jól, fölényesen vezette a finálét.

Kassai Viktor irányításával magyar játékvezetői ötös dirigálása mellett játszotta a Barcelona és a Manchester United a 2010-2011-es Bajnokok Ligája döntőjét. A világ legerősebb két bajnokságának idei győztesei csatáztak egymással.

A Manchester United összeállítása nem szolgált nagy meglepetéssel, ha csak azt nem vesszük annak, hogy a mexikói Chicharito Hernandez is bekerült a kezdőcsapatba. Darren Fletcher lemaradt (kezdőként) a döntőről, miként 2008-ban is. A Premier League gólkirálya, Dimitar Berbatov még a cserék közé sem került.

A Barcelonában Carles Puyol nem tudta vállalni a játékot, ott van ellenben a pályán, alig két hónappal májműtétje után, Eric Abidal.

Az összeállítások: Barcelona: Valdes - Dani Alves, Mascherano, Pique, Abidal - Xavi, Busquets, Iniesta - Villa, Messi, Pedro. Cserék: Oier, Puyol, Krkic, Keita, Afellay, Adriano Correia, Thiago.

Manchester United: Van der Sar - Fabio Da Silva, Ferdinand, Vidics, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Pak Dzsi Szung - Rooney, Hernandez. Cserék: Kuszczak, Owen, Anderson, Smalling, Nani, Scholes, Fletcher.

8. perc: Az első percek a Manchester United némi fölényével teltek. A Barcelona nem tudta annyit birtokolni a labdát, amennyit szokta, vagy amennyit, például, az El Clásicókon tette tavasszal.

9. perc: Piqué megtolta hátrafelé a labdát Hernandezzel versenyt futva, Victor Valdés vele szemben mozgott, s csak nehezen tudta kivágni a labdát.

15. perc: Az első igazi Barcelona-támadás után máris helyzet. A katalánok adogatták a labdát,. majd Xavi középre tette, Pedro, a rosszul helyezkedő Fábio hibáját kihasználva kapura lőhetett. Célt tévesztett.

20. perc: Kicsit változott a játék képe, a Barcelona többet birtokolja a labdát. Soros akciója végén David Villa 19 méteről lőtt, 19 centivel a jobb kapufa mellé.

21. perc: Villának megjött a kedve. A 16-os sarkáról lőtt, Van der Sar vetődve hárított.

22. perc: Lionel Messi először helyzetben, de mielőtt lőhetett volna, Nemanja Vidics bravúros becsúszással levette a lábáról a labdát.

27. perc: Vezet a Barcelona egy szimpla góllal. Attól szimpla, hogy ezek a fiúk így tudnak futballozni. Xavi felhozta a labdát, a lehető legtökéletesebb ütemben kitette a labdát az egyedül hagyott Pedrónak, aki jobbal, egyenesen, a bal alsó sarokba lőtt.

(Ez volt az idényben a Barcelona 150. hivatalos mérkőzésen szerzett gólja. Pedróé ebből 22, akárcsak Villáé. Messi a rekorder, 52-vel. Hárman 96-ot szereztek a másfélszázból.)


Mark Lawrenson, a BBC elemzője nem lepődött meg, hogy vezetést szerzett a Barcelona. "Ha a házad fölött mindig sötét felhők gyülekeznek, nem csodálkozhatsz, ha előbb-utóbb elered az eső.

33. perc Kiegyenlített a Man United! Abidal bedobása után Rio Ferdinand megszerezte a labdát, az angolok végigvitték az akciót, a barca tizenhatosa előtt Rooney jobbra tgolta, Ryan Giggs hihetetlenül higgadtan felnézett, s a legjobb ütemben visszatette "Wazza" elé. Rooney úgy lőtte ki 12 méterről a felső sarkot, mintha edzések lenne.

(A spanyol lapok internetes beszámolói szerint lesállás előzte meg a Man United gólját.Az angolok ezt nem említik, de megjegyzik, "Barca-típusú gólt lőtt Sir Alex csapata.)

40. perc:
Az első igazán durva belemenés, Valencia beleszállt Messibe. Kassai Viktor még türelmes, nem adott sárga lapot.

42. perc: Messi kitette a labdát jobbra, David Villa vissza akarta adni, de kicsit meredeken célzott. Messi így is vetődött, akárcsak Carrick és Van der Sar. A kapus fejberúgta játékostársát.

(Félidő. A magyar játékvezetői ötös eddig hiba nélkül működik a szerelések megítélésében, igaz, nincs különösebben nehéz dolga. Sportszerű meccs. Ugyanakkor a spanyol Marca felvétele azt bizonyítja, az angol gól előtt Giggs lesen kapta a labdát. Kassai Viktor akcióközelben volt, de abból a szögből nem dönthetett. Erőss Gábor úgy ítélte meg, nem állt előrébb Giggs Abidalnál.)

46. perc: Megkezdődött a második félidő, egyik csapat sem cserélt. Katalán rohamokkal folytatódott a mérkőzés.

52. perc: Daniel Alves a tizenhatoson belülre betörve, tiszta helyzetből lőhetett, Van der Sar lábbal védett. A kipattanó labdát Messi küldte vissza, ám Evra kifejelte szögletre a labdát.

54. perc:Ismét vezet a Barcelona, 2-1! Lionel Messi idénybeli 53., a BL-ben 12. gólja. Átvette a labdát 20 méterre a kaputól, a Man United védői nem vették eléggé komolyan. A Bolha ellőtte 18 méterről a labdát, ami elment Nemanja Vidics lába mellett, Van der Sar pedig vetődve sem tudott hárítani. 

(Lionel Messi, bármilyen hihetetlen is, korábban még soha nem lőtt gólt Angliában. A mostani volt a 12. találata a BL-sorozatban, ezzel beérte a rekorder Ruud van Nistelrooyt.)

60. perc: Michael Carrick követte Daniel Alvest. Kassai Viktor, mindkét megkérdőjelezhetetlen döntést hozva, sárga lappal büntette őket szabálytalanságukért.

62. perc: Messi lefordult Rio Ferdinandról, 14 méterről lőtt, Van der Sar lábbal védett.

66. perc: Lendületben a Barcelona. Xavi nagy lövését Van der Sar a levegőben úszva ütötte ki.

68. perc:Az első csere, Fábio, a jobbhátvéd helyére Nani állt be. Sir Alex erősíteni akarta a támadójátékot.

69. perc:Alighanem eldőlt, 3-1. A Manchester United tizenhatosán belül pattogott a labda. Busquets visszaszerezte, lekészítette a büntetőterületen kívül álló David Villának, aki elegánsan a bal felső sarokba tekert.

(Immár a Barcelona mindhárom csatára szerzett gólt a döntőben. Legutóbb 2005-ben fordult elő, hogy egy csapatból három különböző játékos is gólt szerezzen a BL-döntőben.)


71. perc:

Újabb csere a Man Unitednél, Michael Carricket Paul Scholes váltotta.

80. perc:David Villa kézzel ért a labdához a saját tizenhatoson belül. Ryan Giggs büntetőt reklamált, ám a spanyol kezezése vétlen volt. (A Marca megjegyzi: ugyanaz az eset, mint Evránál, a másik oldalon, az első félidőben.)

82. perc:Victor Valdés is a pályán. A kapusnak hosszú percek után kellett újra mozdulnia, látványos ugrással ütötte el a labdát Chicharito Hernandez elől.

85. perc:David Villa helyett Seydou Keita szállt be. Egy perccel korábban Daniel Alves időhúzásért sárga lapot kapott.

87. perc:Pep Guardiola ügyel a részletekre. Beküldi a csapatkapitányát, Carles Puyolt. ?int 1992-ben, amikor Alexanco bizonyos Pep Guardiola helyére állt be. Alves nem lesz a pályán a győzelem pillanatában.

(Könnyed utolsó percek. A mérkőzés valójában David Villa gólja után eldőlt.)

91. perc: Az utolsó csere, Pedro helyére Ibrahim Afellay került pályára.

Vége, 3-1-re győzött a világ legjobb klubcsapata. A Barcelona, amely a Guardiola-érában, azaz 2008 nyara óta a tízedik (!) titulusát nyerte el, vitathatatlanul a korszak legjobbja.

Csodálatos gesztus: Carles Puyol és Xavi, a Barcelona kapitányai úgy döntöttek, Eric Abidal, akinél március elején kezdeti stádiumban lévő májrákot diagnosztizáltak, majd a műtéte után május elején már újra pályán volt, vegye át a kupát. A francia védő lendítette először a magasba 2011-ben a trófeát.



A döntő lefújása után 10 perccel a barcelonai Sport már közölte a győztesek osztályzatait. Nem gondolkodtak sokat a szerkesztők: Messi, Xavi és Iniesta tízest, a többiek kilencest kaptak.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×