eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Miért került messzire tavalyi önmagától a Loki? - szezonértékelés (2.)

Fordulatos volt a magyar labdarúgó NB I 2010-2011-es idénye. Például: a ZTE belőtte magának a 4-5. helyet, a Debrecen 2002 óta nem zárt ilyen gyengén, noha talán akad rá mentsége, az Újpest több mint egy csapatnyi utánpótláskorú játékossal támadt fel az idény végére, a Kaposvár "kis csodát" tett, aztán kipukkadt. Ritka nagy formaingadozás jellemezte a csapatokat, és egy év alatt nagyon átrendeződtek az erőviszonyok. Gyorselemzés kevéssel az idényzárás után. 2. rész, a 4-7. helyezést elérők.

ZALAEGERSZEG

Rendkívül érdekes, mennyire kiegyensúlyozott a ZTE teljesítménye, amióta Csank János átvette a csapatot. Az egykori szövetségi kapitány, kétszeres bajnok tréner 2008 októberében került a zalai csapathoz, egyébként Supka Attilát váltva. 2009-ben 52 ponttal a negyedik, 2010-ben 53 ponttal az ötödik, 2011-ben 48 ponttal ismét negyedik lett.

A korábbi évek 52-53 pontja idén bajnoki bronzot ért volna, erre meg is volt az esély. Ám a hajrára túlnőttek a gondok a szereplésen, a ZTE az utolsó kilenc fordulóban csak a végtabella utolsó három helyezettje ellen nyert. A csapat ősszel volt gazán sikeres: noha a harmadik forduló után még győzelem nélkül állt, október-novemberben még egy ötös győzelmi sorozat is javította a mérleget. Az őszi idényben a ZTE-nél (29) csak a Videoton szerzett több pontot, ám a zalaiak a második 15 fordulós szakaszban ennél tízzel kevesebbet szedtek össze.

Az egerszegiek mentségére szóljon, hogy bármely más csapat is nehezen pótolta volna a Lech Poznannak az első forduló után eladott, az Európa Ligában a Juventus ellen is remekelt Artjoms Rudnevset, s hogy nagyon hiányzott a másik nagyszerű csatár, az idény nagy részét sérülése miatt, mulasztó Darko Pavicsevics is.

DEBRECEN A Loki 2002 nyara óta minden egyes idényben a virtuális bajnoki dobogón zárt, a mostanit kivéve. A 2010-2011-es idény ötödik helyét megelőzően hat év alatt öt bajnoki címet nyert. Törvényszerű volt a visszaesés? Talán igen, noha a csapat játékoskerete még mindig erősebb volt, mint néhány, a DVSC-t megelőző csapaté. Ugyanakkor kétségtelen, hogy Rudolf Gergely, Kiss Zoltán, Bodnár László, Feczesin Róbert, Leandro távozását, Vukasin Polekszics és Mészáros Norbert kényszerű pihenőjét talán egyetlen csapat sem vészelte volna át könnyebben.

Ugyanakkor a keretből csak Czvitkovics Péter játszott az idényben végig kiemelkedő formában, s elmondható, hogy néhány átigazolás sem vált be úgy, ahogyan azt a vezérkar remélte. Nem szólva az edzőváltásról: Herczeg András önkéntes távozása után a cseh Zdenek Scasny került a kispadra. Hét bajnoki meccséből csak egyet tudott megnyerni, a klub honlapjának statisztikája szerint ezzel a 25. helyezett az egyesület 30 élvonalbeli edzője közül. Utódja, Kondás Elemér, ugyanannyi találkozón kétszer annyi pontot szerzett, mint Scasny.

Bernáth Csaba a klub honlapján olvasható értékelés-részlete sokatmondó: "Ebben az évben semmi nem jött össze, ami eddig a kapufáról befelé pattant, most kifelé. Valahogy a csapat sem találta meg a ritmust, gondok voltak a játékunkkal, a motivációval. Kicsit megteltünk mi, a szurkolók is. Valahogy ellaposodott minden, túl sok volt, amit elértünk, és nem tudtuk tartani."ÚJPEST. Kétarcú csapat volt a szezonban a lila-fehéreké. Az egyiket az első körben mutatta (19 pont), a másodikat pedig tavasszal, amikor 26 pontot gyűjtve a félidény negyedik legjobb csapata lett. Újpesten azt remélik, a rengeteg fiatal játékos tavaszi produktuma olyan alapot jelent, amelyre erős várat lehet építeni. Az idény során, a télen a Feyenoordhoz igazolt Simon Krisztiánt is beleértve, 15 olyan futballista kapott játéklehetőséget, aki még most is 21 éven aluli.

Ameddig a különösen a Fradi ellen 6-0-ra megnyert, Megyeren történelminek minősített találkozón különösen remeklő Simon volt az ősz nagy felfedezettje, a tavaszé feltétlenül Lázár Bence. A fiatal, 1991-es születésű támadó 13 mérkőzésen nyolc gólt szerzett. Megállapítottuk már, hogy kétarcú csapat volt az Újpest. Igaz ez még egy aspektusban: óriási különbség volt a hazai és az idegenbeli forma között. A Szusza Ferenc Stadionban 34 pontot gyűjtött a csapat (pályaválasztóként csak a bajnok Videoton mérlege jobb), ám vendégként mindössze 11 ponttal gazdagodott, s ez a 12. helyre jó a rangsorban.

KAPOSVÁR
A somogyi legénység sokáig versenyben volt azért, hogy bajnoki története legjobb élvonalbeli helyezését megszerezze: hatodik legyen. Még a 25. forduló után is a dobogón állt, pedig a nyáron, miután Prukner László és 12 játékos távozott, hívei még a kieséstől is féltették. Ám a Rákóczi a szezon végét nagyon elrontotta, az utolsó öt fordulóban nyeretlen maradt.

Jelezte a belső feszültségeket, hogy a vergődés közepette Sisa Tibor vezetőedző kulcsjátékosokat utasított a második csapathoz. "A leírt kiscsapat a harmadik helyen fordult az ősz végén, a tavasz viszont nagyon sok problémát hozott, és egy tényleg nagyon nehéz időszaka volt a klubnak. Korlátozottak voltak a lehetőségeink, de csipegettünk pontokat, a kupában a négy közé jutottunk, ami nem volt kis teljesítmény" - értékelt Sisa Tibor vezetőedző a klub honlapján megjelent írásban.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×