eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A Barca 5-1-re, a Man United 1-0-ra nyert

A labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Barcelona 5-1-re verte a Sahtar Donecket, a Manchester United pedig 1-0-ra nyert a Stamford Bridge-en a Chelsea ellen.

Sir Alex Ferguson, a ManU menedzsere legjobbnak mondható tizenegyével kezd, talán Nani az egyedüli hiányzó. A Chelsea-ben Carlo Ancelotti Drogbát és Torrest is pályára küldte, noha Mark Lawrenson, az egykori világklasszis védő, a BBC elemzője szerint a spanyol világbajnok mostani formája ezt nem indokolta.

A két összeállítás. Chelsea: Cech, Bosingwa, Ivanovics, Terry, Cole, Ramires, Essien, Lampard, Zsirkov, Drogba, Torres. Cserék: Turnbull, Benajun, Mikel, Malouda, Ferreira, Kalou, Anelka.
Manchester Utd: Van der Sar, Rafael Da Silva, Vidics, Ferdinand, Evra, Valencia, Carrick, Giggs, Pak Dzsi Szung, "Chicharito" Hernandez, Rooney. Cserék: Kuszczak, Berbatov, Smalling, Nani, Scholes, Evans, Gibson.

A Nou Campban négy brazillal kezdett a Sahtar, sőt a cserepadra is jutott belőlük kettő. Az összeállítások. Barcelona: Valdes, Dani Alves, Pique, Busquets, Adriano Correia, Xavi, Mascherano, Keita, Villa, Iniesta, Messi. Cserék: Mino, Krkic, Pedro, Milito, Maxwell, Afellay, Thiago.
Sahtar: Pjatov, Srna, Iscsenko, Rakickij, Rat, Hübschman, Mhitarjan, Douglas Costa, Jadson, Willian, Luiz Adriano. Cserék: Hudzamov, Fernandinho, Eduardo, Kobin, Sztjepanyenko, Alex Teixeira, Csizsov.

A Barcelona az első támadásából gólt szerzett, Andrés Iniesta összeszedte Lionel Messi nem éppen tökéletes passzát, s bevette az ukránok kapuját. A világ egyik legjobb középpályása a gól után bekapta a hüvelykujját, jelezve a nagyvilágnak, vasárnap született kislányának ajánlja a gólt. Valeria egy hét hiján napra pontosan kilenc hónappal a világbajnoki döntő után született - amelyen a "papa" lőtte a győztes gólt.

A Stamford Bridge-en az első félidő első fele mezőnyjátékkal telt, a legnagyobb helyzet Didier Drogbáé volt, akinek lövését Edwin van der Sar fölé ütötte. A holand kapus javította amúgy is remek statisztikáját: ő az idény legjobb kapusa, a lövés/védett lövés mutató alapján.

A 23. percben a Manchester United megszerezte hihetetlenül fontos idegenbeli gólját: Ryan Giggs a bal oldalon betört a tizenhatoson belülre, pontos labdáját a meglepően árva Wayne Rooney úgy lőtte a kapuba, hogy a labda a kapufáról került a hálóba. A kétezres évek legjobb angol csatára, ellentétben a West Ham elleni bajnokival, most kontrolálta az érzelmeit, csendben örült. Ez volt "Wazza" 23. európai kupagólja a Man United mezében, s ezzel megelőzte a klubranglistán a nem kevésbé legendás Sir Bobby Charltont.

A másik pályán a Sahtar bátran támad, nem szegte kedvét a bekapott gól. Ettől jó a meccs.

Más kérdés, hogy megbosszulta magát a bátorság: a Barcelona megszerezte a második gólját is. A jobbhátvéd, Daniel Alves lőtte a kapuba a labdát. A gólt Iniesta készítette elő, remek passzával.

Angliában a Man United mintha többet birtokolná a labdát, de a Chelsea veszélyesebb. Alkalmasint, ha Fernando Torres olyan formában lenne, mint első két angliai idényében volt, még a Liverpool játékosaként, már legalább döntetlen lenne a mérkőzés.

A félidő utolsó perceire ismét feljött a Man United, Chicharito és Rooney is idegesítette kísérletével a Stamford Bridge népét. Óriási Chelsea-tűzijátékkal zárult a félidő: Frank Lampard, aki 500. meccsét játssza a Kékeknél (s csak tíz éve szerződött oda!) kétszer is kísérletezett. Az egyiknél Patrice Evra a gólvonalon állva tisztázott.

Lehet készülni az össz-spanyol elődöntőre! A Barcelona megszerezte a harmadik gólját, a hétvégi bajnoki után ismét eredményes középhátvéd, Gerard Piqué alakította 3-0-ra az állást.

A Bridge-en a Chelsea-nek két helyzete is akadt a félidő első tíz percében, de nincs meg az egyenlítő gól. A Man United Chicharito révén szerzett egy lesgólt.

A Sahtar mégis szerzett egy gólt a Nou Campban, Rakickij révén. Az ukránok nem sokáig örülhettek a találatnak, mert Seydou Keita (Lionel Messi érdeméből) szinte a következő akcióból visszaállította a háromgólos különbséget.

Már csak egy negyedmeccsnyi van hátra a Bridge-en, a Chelsea pedig még mindig hátrányban van. Ancelotti lehívta a pályáról a legveszélyesebb csatárát, Didier Drogbát, az elefántcsontparti, és Zsirkov helyére Nicolas Anelka és Florent Malouda állt.

Utána láthattuk Fernando Torres első "ötvenmillió fontos" megmozdulását. Tökéletesen fejelte a labdát a kapu bal oldala felé, a 41. évében járó Edwin van der Sar elképesztő bravúrral, a levegőben úszva hárított. Nem hinné az ember, hogy van még három kapus a világon, aki ezt kikapta volna...

Már ötnél tart a Barcelona! Négy perccel a mérkőzés vége előtt Xavi is feliratkozott a góllövők közé. Nincs ellenszer a Barcelona ellen. Mircea Lucescu Sahtarja megpróbált futballozni a Nou Campban, de ráfizetett, alighanem már 90 perc alatt elveszítette továbbjutási esélyét.

Érdekesen alakulnak a negyeddöntők: a két spanyol csapat egyaránt négy góllal nyer, s majd, ha csak nem történik valami világrengető meglepetés, egymás ellen játszanak az elődöntőben. A másik ágon a Schalke (5-2-re) és a Manchester United is nyert idegenben. (Igaz, ehhez az is kellett, hogy a ma este elátkozott Kékek ne kapjanak meg egy nekik járó büntetőt Evra Ramires elleni szabálytalansága után a 91. percben.) Alkalmasint csak a Chelsea hívei hiszik azt, hogy nem alakult már ki az elődöntő Real Madrid-Barcelona, Schalke-Manchester United párosítása.

Címlapról ajánljuk
Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Rengetegen halnak bele ebbe a betegségbe, pedig odafigyeléssel megelőzhető a kialakulása

Magyarországon 2022-ben a krónikus betegségek okozta halálesetek között a negyedik leggyakoribb volt a májbetegség. A krónikus májbetegek száma világszerte eléri a másfél milliárdot, és évente mintegy kétmillió ember hal meg ilyen betegség következtében – mondta az InfoRádióban a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikájának munkatársa abból az alkalomból, hogy idén is megtartják április 19-én a máj világnapját.

Oeconomus kiszámolta, mi az olimpikonná válás ára

A nagy nemzetközi sportesemények kapcsán általában a közvetlenül látható eredményeket értékeljük, vagyis a kimagasló sportteljesítményt, ugyanakkor sokan felhívják a figyelmet arra a hosszú évekig tartó munkára és a kitartásra is, amely egy-egy teljesítmény mögött áll – ez áll az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzésében, amely az olimpikonná válás árát vizsgálta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Dani Rodrik figyelmezteti az Egyesült Államokat: nem érdemes egy távolodó célt üldözni

Számos ország közelmúltbeli esete azt mutatja, hogy a feldolgozóipari foglalkoztatás növelése ahhoz hasonló, mint amikor egy gyorsan távolodó célpontot üldöznénk. Az automatizálás és a képzettséget igénylő technológiák jelentősen valószínűtlenné tették, hogy a feldolgozóipar olyan munkaerő-felszívó hatással bírjon, mint amilyennel egykor rendelkezett. Ez azt jelenti, hogy a jövő „jó munkahelyeit” a szolgáltatóiparban kell megteremteni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×