eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Könnyedén nyerte Vettel az idénynyitót

Sebastian Vettel rajt-cél győzelmével ért véget a Formula-1-es szezonnyitó Ausztrál Nagydíj. A Red Bull versenyzője mögött a mclarenes Lewis Hamilton lett a második, a renault-s Vitalij Petrov pedig a harmadik. Az orosznak ez az első dobogós helyezése.

Különösebben nem kellett megerőltetnie magát Sebastian Vettelnek ahhoz, hogy megnyerje az Ausztrál Nagydíjat: a Red Bull német pilótája könnyedén váltotta győzelemre az időmérőn elért sikerét. A címvédő röviddel a rajt után meglógott, és a saját tempójában, senkitől sem zavartatva autózta le a távot.

A starttól a második helyen Lewis Hamilton jött el, nyomában a másik red bullos Mark Webberrel, és a nagyszerű manővert bemutató Vitalij Petrovval. Az, hogy Michael Schumacher (Mercedes) a szombati fiaskó után megint nem jut majd komoly szerephez, már akkor, az első körben kiderült: ütközés miatt kicsúszott és defektet kapott, emiatt, akárcsak Jaime Alguersuari (Toro Rosso), kénytelen volt a boxba hajtani.

A következő körök az ötödik és hatodik pozícióban autózó Felipe Massa (Ferrari) és Jenson Button (McLaren) párharcáról szóltak. A brit, amikor a harmadik körben először használhatta az állítható légterelőt, megpróbált a brazil elé kerülni, sikertelenül. Ugyanezzel a módszerrel igyekezett megelőzni Nico Rosberget (Mercedes) a kilencedik helyre visszacsúszott Fernando Alonso (Ferrari), akinek viszont bejött a húzás.

A kerékcserék már az első tíz kör után megkezdődtek, előbb Petrov, majd Webber, Alonso és Vettel látogatta meg csapata boxát. A 12. körben Buttonnak végre sikerült elmennie Massa mellett, manővere azonban szabálytalan volt: levágott egy kanyart, amiért a versenybíróság áthajtásos büntetéssel sújtotta.

A 20. körben Vettel, Hamilton, Webber, Petrov, Alonso, Massa volt az első hat sorrendje. A Mercedes-pilóták szenvedései egy körrel később értek véget: Schumacher technikai hiba miatt csapata boxában parkolta le autóját, Rosberget pedig az ügyetlen előzési kísérletet bemutató Rubens Barrichello (Williams) ütötte ki a versenyből. A brazilt sem kímélték a versenybírák, Buttonhoz hasonlóan áthajtásos büntetést kapott.

Vettel és Hamilton között stabilnak mutatkozott a 7 másodperces különbség, a hazai közönség előtt versenyző Webber pedig jócskán, több mint 20 másodperccel lemaradva követte őket, nyomában Petrovval és Alonsóval. Az ausztrál nem lehetett nyugodt, mivel a mögötte haladók korábban lágy keverékű gumit kaptak, ami sokkal gyorsabbnak bizonyult az ő autóján lévő kemény változatnál. A 26. körben ki is állt, hogy lecseréltesse őket.

Ezzel Petrov feljött a harmadik helyre, és reménykedhetett abban, hogy a soron következő, második kerékcseréje után nem kell többet a boxba hajtania. Mögötte Alonso mindent elkövetett, hogy Webber elé verekedje magát.

A versenyt vezető hármas a 35. körben állt ki újra, kemény keverékű abroncsra váltva a lágyat. Alonsónak a pályán nem sikerült befognia Webbert, annak ellenére sem, hogy az ausztrál nem használta a KERS-t. A két versenyző a 41. és 42. körben letudta harmadik kerékcseréjét, a sorrend pedig megfordult. A spanyol Petrov után iramodott.

A 48. körben Buttonnak végre szabályosan is sikerült megelőznie Massát - aki a következő körben ismét meglátogatta a boxot -, ezzel feljött a 6. helyre. Alonso továbbra is azon ügyködött, hogy befogja orosz riválisát, támadási pozícióba azonban nem tudott kerülni. A dobogósok névsora biztosnak látszott.

A verseny végéig az élmezőnyben nem is történt változás, meglepetés azonban, hogy az újonc Sergio Perez, a Sauber pilótája a hetedik helyen végzett. A mexikói egyetlen kerékcserével csinálta végig a futamot.

Az Ausztrál Nagydíj végeredménye:
1. Sebastian Vettel - német - Red Bull-Renault 1:29:30.259
2. Lewis Hamilton - brit - McLaren-Mercedes 22.297 mp hátrány
3. Vitalij Petrov - orosz - Renault 30.560 mp h.
4. Fernando Alonso - spanyol - Ferrari 31.772 mp h.
5. Mark Webber - ausztrál - Red Bull-Renault 38.171 mp h.
6. Jenson Button -  brit - McLaren-Mercedes 54.300 mp h.
7. Sergio Pérez - mexikói - Sauber-Ferrari 1:05.800 p h.
8. Kobajasi Kamui - japán - Sauber-Ferrari 1:16.800 p h.
9. Felipe Massa - brazil - Ferrari 1:25.100 p h.
10. Sebastien Buemi - svájci - Toro Rosso-Ferrari 1 kör h.
11. Adrian Sutil  - német -  Force India-Mercedes 1 kör h.
12. Paul di Resta - brit -  Force India-Mercedes 1 kör h.
13. Jaime Alguersuari -  spanyol - Toro Rosso-Ferrari 1 kör h.
14. Nick Heidfeld -  német - Renault 1 kör h.
15. Jarno Trulli - olasz - Lotus-Renault 2 kör h.
16. Jerome d'Ambrosio - belga - Virgin-Cosworth 4 kör h.

kiesők:
Timo Glock - német - Virgin-Cosworth 49 kör
Rubens Barrichello - brazil - Williams-Cosworth 48 kör
Nico Rosberg - német - Mercedes 22 kör
Michael Schumacher - német - Mercedes 19 kör
Heikki Kovalainen -  finn -  Lotus-Renault 19 kör
Pastor Maldonado - venezuelai - Williams-Cosworth 9 kör

nem indult:
Vitantonio Liuzzi - olasz - HRT 0 kör
Narain Karthikeyan - indiai - HRT 0 kör

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×