eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Befejeződött Vancouverben a téli olimpia

Közép-európai idő szerint hétfő hajnalban hivatalosan befejeződött a XXI. téli olimpia Vancouverben.

A szervezők mindenkit meglepve egy könnyed, önironikus produkcióval vezették fel a záróünnepséget, ugyanis egy szerelőnek öltözött bohóc jelent meg a BC Place Stadiumban, és megjavította a nyitóünnepségen meghibásodott kandelábert, s a már teljes pompájában álló fáklyát ismét meggyújtották a stadion közepén.

Ezek után kezdődött meg az igazi "parti", egy kanadai zenekar élő zenéjére több mint ezer fiatal hódeszkás táncolt a "küzdőtéren" különböző formákat és üzeneteket kialakítva.

A díszvendégek bevonulását követően érkeztek a sportolók, köztük a magyarok, akiket az 1500 méteren hatodik, a váltóval pedig ötödik helyet elért Huszár Erika vezetett a nemzeti zászlót lengetve.

A versenyzők parádéját követte a vasárnapi 50 km-es férfi sífutás eredményhirdetése, mely során a norvég Petter Northug, a német Axel Teichmann és a svéd Johan Olsson 60.600 néző és az olimpián szerepelt szinte összes sportoló ovációjától övezve vehették át érmeiket.

A program felénél Gregor Robertson, Vancouver polgármestere átnyújtotta az olimpia lobogóját Jacques Roggenak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, aki Anatolij Pahamovnak, Szocsi első emberének adta azt tovább. Ezt követően bemutatkozott az orosz város, a 2014-es játékok házigazdája.

John Furlong, a szervező bizottság (VANOC) elnöke köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a játékok sikeréhez, s kiemelte, hogy Kanada erősebb lett az olimpiával. A VANOC első embere megemlékezett a szánkósok edzésén elhunyt grúz Nodar Kumaritasviliről is. A záróbeszédében Rogge szintén fájdalommal beszélt a tragikus balestet szenvedett sportolóról, majd méltatta a szervezőket, dicsérte a játékokat, s végül ünnepélyesen véget vetett a vancouveri téli olimpiának.

A NOB első embere után az ország egyik leghíresebb zenésze, Neil Young lépett színpadra, s a Long way you run című dalának záródallamaira kialudt az olimpiai láng.

Az olimpia hivatalosan ekkor lezárult, ám az ünnepség, a buli még nem, előbb az ország híres színészei szórakoztatták a közönséget, többek között William Shatner és Michael J. Fox, majd zeneszámok, többek között a Nickelback, Avril Lavigne és Alanis Morisette produkciói tették teljessé az estét.A lehető legjobban sikerült a kanadaiak számára a vancouveri téli olimpia, melyen versenyzőik összesen 14 aranyérmet szereztek, ami korábban még egyetlen országnak sem sikerült a téli játékokon.

Az eddigi rekordot az egy olimpián aratott győzelmek tekintetében a Szovjetunió és Norvégia tartotta 13-13 arannyal. Előbbi az 1976-os, innsbrucki, utóbbi pedig a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett játékokon szerzett 13 első helyet.

A kanadaiak számára a 14. siker volt a "legédesebb", miután azt a férfi jégkorongcsapat gyűjtötte be a játékok utolsó döntőjében. A vasárnapi fináléban a hazaiak hosszabbítás után győzték le 3-2-re az amerikai együttest.

Az Egyesült Államok küldöttsége Kanada és Németország mögött harmadik lett az éremtáblázaton, ugyanakkor a legtöbb dobogós helyet gyűjtötte be, összesen 37-et. E tekintetben is Németország lett a második 30-cal, míg Kanada 26-ot szerzett.

A vancouveri, XXI. téli olimpia teljes éremtáblázata

ARANY EZÜST BRONZ
Kanada 14 7 5
Németország 10 13 7
Egyesült Államok 9 15 13
Norvégia 9 8 6
Koreai Köztársaság 6 6 2
Svájc 6 - 3
Kína 5 2 4
Svédország 5 2 4
Ausztria 4 6 6
Hollandia 4 1 3
Oroszország 3 5 7
Franciaország 2 3 6
Ausztrália 2 1 -
Csehország 2 - 4
Lengyelország 1 3 2
Olaszország 1 1 3
Fehéroroszország 1 1 1
Szlovákia 1 1 1
Nagy-Britannia 1 - -
Japán - 3 2
Horvátország - 2 1
Szlovénia - 2 1
Lettország - 2 -
Finnország - 1 4
Észtország - 1 -
Kazahsztán - 1 -

Megjegyzés: a férfiak 20 km-es sílövő számában két ezüstérmet osztottak ki.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×