eur:
388.52
usd:
360.63
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Brazil foci 2009: riói bajnoki arany, csodás menekülések, karnevál

Brazíliában nem csak az év, hanem egy fociszezon is lezárul 2009 végén. A helyi újságírók és szakértők szerint, amióta megszüntették a kieséses szakaszt, még soha ilyen izgalmas véghajrát nem hozott a küzdelem. Az utolsó forduló előtt még négy csapat is reménykedhetett a bajnoki címben. Senki nem tudta mi fog történni Rióban, Sao Paulóban vagy Porto Alegrében. A brazil labdarúgást persze Dunga válogatottjának szereplése határozza meg a külvilág számára, pedig a bajnokság is egyre izgalmasabb.

2009-ben a bajnoki címért folytatott küzdelemhez hasonlóan alakult a kieséses zóna küzdelme. Bár az, hogy a Sport, a Nautico és a Santo Andre búcsúzik az első osztálytól biztossá vált már korábban, de a negyedik helyért őrült közdelem zajlott az utolsó fordulóban is a Fluminense, a Coritiba, a Botafogó és az Atletico PR között.

A végső hajrát a riói klubok nyerték, mind a bajnoki címért vívott, mind a kiesés elleni küzdelemben. A Flamengo nyert az utolsó fordulóban, és ezzel 17 év várakozás után a legnagyobb szurkolótáborral rendelkező csapat emelhette fel a trófeát, immár hatodszor a klub történetében.

A kiesés ellen is sikerrel küzdöttek a riói csapatok, hiszen a Fluminense és a Botafogo megmenekült, kiesett a Coritiba gárdája.

Izgalmas, meglepetésekkel, bukásokkal és hatalmas feltámadásokkal teli bajnokság volt, amelynek talán az egyik legnagyobb vesztese a Palmeiras, amely 27 fordulón keresztül vezette tabellát, és a végén még csak a Libertadores indulást jelentő 4. helyre sem tudott odaérni.

Odaért viszont a Cruzeiro egy hatalmas hajrával, a padlóról felállva. Miután hazai pályán bukták el a Libertadores kupa döntőjét, hatalmas menetelésbe kezdtek a bajnokság második körében. A 16. helyről indulva szerezték meg végül a 4. helyet.

A 3. helyen az utolsó fordulóig esélyes, címvédő Sao Paulo végzett, amely immár zsinórban 3. alkalomal szerette volna elhódítani a trófeát.

A második helyre a 100 éves Internacional érkezett meg. Keserédes ünnepség sikeredett számukra, hiszen a Brazil Kupa után a bajnoki címet sem sikerült begyűjteni az együttesnek, így trófea nélkül ünnepelték a centenáriumot.

A bajnok a Flamengo lett, amely borzasztóan kétarcú volt ebben az évben. Az egyik legnagyobb arányú vereség után (5-0 a Coritiba otthonában), Andrade érkezését követően a csapat szárnyakat kapott és 19 győzelemmel odaért az első helyre. 17 év után ünnepelhettek újra. Mióta nincs kieséses szakasz ez az első címük.

Mi a Flamengo titka?

Andrade az érkezését követően összerakta a védelmet és alapemberként számított a szerb Petkovicsra, aki 37 évesen szárnyakat kap.

Az áprilisban Olaszországból hazatérő, és kiábrándult Adriano megszerzése hatalmas lendületet adott a klubnak. Adriano újra élvezi a játékot, amit nagyszerűen bizonyít, hogy 19 góljával - holtversenyben Diego Tardellivel - begyűjtötte a gólkirályi címet. Igaz, az újságírók szerint a viselkedése még mindig hagy kívánnivalót maga után (edzések kihagyása, rejtélyes égési sérülés egy sorsdöntő meccsen, távolmaradás a CBF által rendezett ünnepségről a kupa és a díjátadásról, stb.).

A számok nem hazudnak

A Flamengó 19 mérkőzést nyert meg és így lett bajnok. A Sport 21 mérkőzést veszített és kiesett. A Botafogó 14 mérkőzésen játszott döntetlent, így nagyon meg kellett küzdenie a bentmaradásárt. A Palmerias az utolsó hat mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni, így lemaradt még a negyedik helyről is.

Apropo, Palmeiras. A csapat 27 fordulón át vezette a bajnokságot, esetenként 5 pont előnnyel. Sokan már elkönyvelték a végső gyözelmüket, amikor valami megtört a klubnál. A játékosok a pályán, a mérkőzés szünetében verekedtek össze. Mindenki a másikra mutogatott. A játékosok a vezetőket, a szurkolókat hibáztatják, az edző a játékosait, a szurkolók pedig mindenkit. Nem lehet tudni, hogy a jövő évben kik maradnak a klubnál, de Obina és Vagner Love már bejelentette távozási szándékát. Hatalmas pofonok két egymást követő évben. Az előző szezonban a Sao Paulo énekelte ki a sajtot a szájukból, most pedig a Flamengo, de tavaly legalább a Libertadores-kupa-indulás meg volt. Az idén már az sem.

A Fluminense ezzel szemben 27 fordulón keresztül állt kieső helyen. A csapat pocsék mutatókat produkált a bajnokságban, aztán érkezett a Flamengótól menesztett Cuca, Fred felépült a sérüléséből és a Flu bemenetelt a Dél-amerikai Kupa döntőjébe. Ott kikapott ugyan, de a a jobb formát átmentették a bajnokságra - végül meglett a bentmaradás. Cuca, Fred hosszabbít és a klub jövőre csak a bajnokságra koncentrálva próbál jövőre egy nyugodtabb évet összehozni a szurkolók számára.

Rio folyamatos karneválja

A riói szurkolók most boldogok: a Flu bennmaradt, akárcsak az ősi rivális Botafogo. A 2 klub elégedett szurkolói csatlakoztak hát a bajnoki címet ünneplő Flamengo népünnepélyéhez, ezzel Rióban egy hatalmas karnevál alakult ki (amelyhez csatlakoznak a Vasco első osztályba visszakerülését ünneplők). A rióiak évekig csak irigykedve figyelték a Sao Paulo-i klubokat, amelyek sorra nyerték a trófeákat kihasználva gazdasági fölényüket. 2009-ben Rio de Janeiro a bajnokság végét jelentő sípszó óta önfeledten ünnepel.

Az ünneplés mellett viszont nem árt odafigyelni a többi csapatra sem. A hírekben nagy érkezők, visszatérők és távozók nevétől hangos a brazil sajtó.

A Sao Pauló-i, a Belo Horizonte-i klubok már most erősítenek, és megkezdődött a szokásos edzőkeringő is. Luxemburgo, Fossati, Scolari, Roberto Carlos, Riquelme, Miranda, Adriano, Hernanes, Ze Roberto, Diego Tardelli, Neymar, Dentinho - spekulációk, találgatások.

Csapatok, amelyek most még lemaradtak a hőn áhított címről, mint az Atletico MG, amely az utolsó előtti fordulóig harcban volt a bajnokságért, és a Libertadores helyért. A Gremio, amely otthoni veretlenségét végig megőrizte, 2010-ben idegenben is vitézkedni akar. A Corinthians, amely centenáriumát ünnepli jövőre és a másodosztályból visszatérve a Brazil kupa győzelmével biztosította helyét a Libertadores sorozatban, de álmodik a paulistáról és a bajnoki címről is. A Santos, Pelé egykori klubja, ahol az elnökváltást követően szőnek nagy álmokat.

Brasileirão 2010. Nagyszerűek a kilátások. Áprilisban újra indul.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×