eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ibrahimovic góljával nyert a Barcelona az el Clásicón

Megkezdődött közel százezer néző előtt a Nou Campban - az óvatos becslések szerint is világszerte legalább százmillió ember által követett - el Clásico, a Barcelona-Real Madrid futballrangadó.

Az összeállítások egyetlen apró meglepetést hoztak, Zlatan Ibrahimovic csak a kispadra került, nem épült fel teljesen a sérüléséből.

Pep Guardiola a Victor Valdés - Dani Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Busquets, Xavi, Keita - Messi, Henry, Iniesta tizeneggyel kezdett. Közülük, a France Football szűkített, tízes listáját alapul véve, Messi, Xavi és Iniesta is Európa jelenlegi legjobb tíz labdarúgója közé tartozik.

A másik oldalon ezt Kaká és Cristiano Ronaldo mondhatja el magáról. Manuel Pellegrini örült annak, hogy felépült Raúl Albiol, s így az általa elképzelt legjobb tizenegyet küüldhette pályára. Ez mostanság azt is jelenti, hogy a nagy öreg (32 éves...) Raúl González nem fér be.

Az Iker Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Albiol, Arbeloa - Lassana Diarra, Xabi Alonso - Cristiano Ronaldo, Kaká, Marcelo - Higuaín tizengy kezdett a fehéreknél. Marcelo szerepe volt különösen érdekes: egyfelől Pellegrini sokra tartja támadó kvalitásait, másfelől ezúttal feladata volt besegíteni Arbeloának, Messivel szemben.

A mély talajon a Barcelona játszott gyorsabban, többet birtokolták a játékosai a labdát, de a Madrid szátrjai sem voltak ijedtek. Mindazonáltal az első percekre a tapogatózás volt a jellemző.

A Barcelona néhányszor ugyan veszélyeztetett, de a katalán hívek nem nyugodhattak meg. Ráadásul a 20. percben Cristiano Ronaldo előtt adódott az első óriási lehetőség: Kaká úgy tört ki, s lépett ki a védők között, mint hajdanán a Manchester United ellen az Old Traffordon, tökéletes passza után a portugál a jobbösszekötő helyéről, tisztán lőhetett, de a vetődő Victor Valdés lábáról szögletre pattant a labda.

Aztán gyorsan kiderült, nem egyszeri, s nem véletlen a jó Madrid-támadás: Cristiano Ronaldo és Kaká előkészítése után Marcelo üresen vehette át a labdát a tizenhatoson belül, de elpattant tőle, s mire lőtt, Carles Puyol belevetődött a lövésbe.

A félidő hajrájára megint aktívabb lett a Barcelona, de nem jutott ziccerbe. A legveszélyesebb szituációban Andres Iniesta lövését Iker Casillas vetődve megfogta.

Nem volt egetverő a játék, de a második félidőre egyik csapat sem cserélt. Öt perccel később Guardiola mégis váltott, beküüldte Zlatan Ibrahimovicot Thierry Henry helyére.

Nagy húzás volt, mert négy perccel később a katalánok megszerezték a vezetést. Daniel Alves átívelte a labdát a jobbhátvéd helyéről a túl oldalra, Sergio Ramos valahol elöl kalandozott, Pepe rosszul helyezkedett, így Ibra kapásból bezúdította a labdát a madrid kapujának jobb alsó sarkába.

A Barca átvette a mérkőzés irányítását, játékosai láthatóan megnyugodtak a góltól. Ám hét-nyolc jó perc után emberhátrányba kerültek: a kézzel a labdához érő Sergi Busquets megkapta a második sárga, majd a piros lapját. Manuel Pellegrini azonnal reagált: beküldte a pályára Karim Benzemát. A chilei meglepetésre Ronaldót vette le a pályáról - nyilvánvalóan azért, mert a portugál a sérülése után csak egy bő órányit bírt, s nyilvánvalóan sokat vitatott döntést hozva. Cristiano Ronaldo, alighanem, még rossz erőállapotban is veszélyes a kapura.

A Barcelona emberhátrányban is közel járt az újabb gólhoz: Piqué azonban elfejelte a még nagyobb helyzetben lévő Ibrahimovic elől a labdát. Nem járt messze ő sem a góltól, de a svédnek volt igazán jó a labda. A Madrid próbálkozott, játékosai mentek előre, de még mindig nem működik a gárda igazi csapatként.

Beállt Raúl is, átállt a Madrid a háromvédős játékra, de nem tudott ettől még több helyzetet kialakítani. Benzema lehetősége volt a legígéretesebb, de közelről, legfeljebb öt lépésről, a védőktől nyomorgatva a kapu fölé küldte a labdát.

Luxus volt kihagyni, mert a Madridnak nem akadt további nagy helyzete. Előbb Lionel Messi lemásolhatta volna góljával a tavalyi eredményt, de Iker Casillas bravúrral védett. Aztán Lassana Diarra kapott piros lapot. A Barcelona nyert - de egyelőre még csak egy csatát, s nem a háborút.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×