INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Ibrahimovic góljával nyert a Barcelona az el Clásicón

Infostart / InfoRádió
Megkezdődött közel százezer néző előtt a Nou Campban - az óvatos becslések szerint is világszerte legalább százmillió ember által követett - el Clásico, a Barcelona-Real Madrid futballrangadó.

Az összeállítások egyetlen apró meglepetést hoztak, Zlatan Ibrahimovic csak a kispadra került, nem épült fel teljesen a sérüléséből.

Pep Guardiola a Victor Valdés - Dani Alves, Puyol, Piqué, Abidal - Busquets, Xavi, Keita - Messi, Henry, Iniesta tizeneggyel kezdett. Közülük, a France Football szűkített, tízes listáját alapul véve, Messi, Xavi és Iniesta is Európa jelenlegi legjobb tíz labdarúgója közé tartozik.

A másik oldalon ezt Kaká és Cristiano Ronaldo mondhatja el magáról. Manuel Pellegrini örült annak, hogy felépült Raúl Albiol, s így az általa elképzelt legjobb tizenegyet küüldhette pályára. Ez mostanság azt is jelenti, hogy a nagy öreg (32 éves...) Raúl González nem fér be.

Az Iker Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Albiol, Arbeloa - Lassana Diarra, Xabi Alonso - Cristiano Ronaldo, Kaká, Marcelo - Higuaín tizengy kezdett a fehéreknél. Marcelo szerepe volt különösen érdekes: egyfelől Pellegrini sokra tartja támadó kvalitásait, másfelől ezúttal feladata volt besegíteni Arbeloának, Messivel szemben.

A mély talajon a Barcelona játszott gyorsabban, többet birtokolták a játékosai a labdát, de a Madrid szátrjai sem voltak ijedtek. Mindazonáltal az első percekre a tapogatózás volt a jellemző.

A Barcelona néhányszor ugyan veszélyeztetett, de a katalán hívek nem nyugodhattak meg. Ráadásul a 20. percben Cristiano Ronaldo előtt adódott az első óriási lehetőség: Kaká úgy tört ki, s lépett ki a védők között, mint hajdanán a Manchester United ellen az Old Traffordon, tökéletes passza után a portugál a jobbösszekötő helyéről, tisztán lőhetett, de a vetődő Victor Valdés lábáról szögletre pattant a labda.

Aztán gyorsan kiderült, nem egyszeri, s nem véletlen a jó Madrid-támadás: Cristiano Ronaldo és Kaká előkészítése után Marcelo üresen vehette át a labdát a tizenhatoson belül, de elpattant tőle, s mire lőtt, Carles Puyol belevetődött a lövésbe.

A félidő hajrájára megint aktívabb lett a Barcelona, de nem jutott ziccerbe. A legveszélyesebb szituációban Andres Iniesta lövését Iker Casillas vetődve megfogta.

Nem volt egetverő a játék, de a második félidőre egyik csapat sem cserélt. Öt perccel később Guardiola mégis váltott, beküüldte Zlatan Ibrahimovicot Thierry Henry helyére.

Nagy húzás volt, mert négy perccel később a katalánok megszerezték a vezetést. Daniel Alves átívelte a labdát a jobbhátvéd helyéről a túl oldalra, Sergio Ramos valahol elöl kalandozott, Pepe rosszul helyezkedett, így Ibra kapásból bezúdította a labdát a madrid kapujának jobb alsó sarkába.

A Barca átvette a mérkőzés irányítását, játékosai láthatóan megnyugodtak a góltól. Ám hét-nyolc jó perc után emberhátrányba kerültek: a kézzel a labdához érő Sergi Busquets megkapta a második sárga, majd a piros lapját. Manuel Pellegrini azonnal reagált: beküldte a pályára Karim Benzemát. A chilei meglepetésre Ronaldót vette le a pályáról - nyilvánvalóan azért, mert a portugál a sérülése után csak egy bő órányit bírt, s nyilvánvalóan sokat vitatott döntést hozva. Cristiano Ronaldo, alighanem, még rossz erőállapotban is veszélyes a kapura.

A Barcelona emberhátrányban is közel járt az újabb gólhoz: Piqué azonban elfejelte a még nagyobb helyzetben lévő Ibrahimovic elől a labdát. Nem járt messze ő sem a góltól, de a svédnek volt igazán jó a labda. A Madrid próbálkozott, játékosai mentek előre, de még mindig nem működik a gárda igazi csapatként.

Beállt Raúl is, átállt a Madrid a háromvédős játékra, de nem tudott ettől még több helyzetet kialakítani. Benzema lehetősége volt a legígéretesebb, de közelről, legfeljebb öt lépésről, a védőktől nyomorgatva a kapu fölé küldte a labdát.

Luxus volt kihagyni, mert a Madridnak nem akadt további nagy helyzete. Előbb Lionel Messi lemásolhatta volna góljával a tavalyi eredményt, de Iker Casillas bravúrral védett. Aztán Lassana Diarra kapott piros lapot. A Barcelona nyert - de egyelőre még csak egy csatát, s nem a háborút.

A címlapról ajánljuk