eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hiddink az oroszokat is révbe juttathatja

A pótselejtezőkön, vagyis a szombati első meccseket követő szerdai visszavágók nyomán tisztázódik, hogy mely négy válogatott foglalhatja el az Európa számára még kiadó helyeket a 2010-es, dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság 32-es mezőnyében.

 Mind a négy párban szoros küzdelem várható, s meglepetés születhet akár az összes párharcban, vagyis korántsem biztos, hogy a kiemeltek - Oroszország, Franciaország, Görögország, Portugália - mind sikerrel veszik a nekik sorsolt riválisok - Szlovénia, Írország, Ukrajna, Bosznia-Hercegovina - jelentette akadályt.

Az orosz-szlovén párharc esetében, amelyben az első mérkőzés moszkvai házigazdái számítanak favoritnak, általános a vélekedés, hogy a volt jugoszláv tagállam nemzeti csapata képes borsot törni a Guus Hiddink személyében holland szakember vezette oroszok orra alá. Az elmúlt vasárnap 63. születésnapját ünnepelt németalföldi mester maga is óvatosan nyilatkozott:

"Nehéz lesz, a szlovéneké az egyik legjobb védelem a világon, tíz vb-selejtezőjükön összesen négy gólt kaptak. Semmiképpen sem becsülhetjük alá ellenfelünket, de mindent el kell követni azért, hogy kijussunk a vb-re, ez a nagy célunk, s nem az egyéni rekordom izgat" - utalt egyúttal arra is, hogy Oroszországgal folytathatná egyedülálló sorozatát, vagyis azt, hogy eleddig minden rábízott nemzeti válogatottat kivezényelte az aktuális világversenyre, ahol aztán rendre sikerrel is szerepelt legénységeivel. Így tett Hollandia csapatával 1998-ban, aztán a 2002-ben egészen a vb-elődöntőbe menetelt dél-koreaiakkal, 2006-ban Ausztrália következett, s idesorolandó az is, hogy az oroszokkal bronzérmet nyert a 2008-as Európa-bajnokságon.

Az oroszokénál is gyötrelmesebb kétszer 90 percet ígér az 1998-ban világ-, 2000-ben Európa-bajnok, 2006-ban pedig vb-második franciáknak az írek elleni pótselejtező. Raymond Domenech alakulata, amely gyakorlatilag végigszenvedte a kvalifikációs sorozatot, talán csak annyiból vallhatja magát szerencsésnek, hogy a Croce Parkban, idegenben kezd, s egy esetleges dublini botlást négy nappal később még helyrehozhat Párizsban.

A portugálok a nem kevésbé harcos bosnyákokkal szemben vívhatják ki a továbbjutást, ez azonban még Cristiano Ronaldóval a soraikban sem lenne egyszerű, hát még így, hogy a Real Madrid szeptember végén kidőlt, majd a magyar válogatott elleni októberi csoportselejtezős meccsen újból megsérült.

A 2004-es Eb-aranyérmes görögök esélyeit semmivel sem ítélik jobbnak, mint a szombat-szerdai ellenfél ukránokét, akik - szövetségi kapitányuk, Olekszij Mihajlicsenko amúgy nem kis önbizalomról árulkodó megnyilatkozása szerint - már Athénba is győzni mennek. "Számunkra teljesen mindegy, hogy idegenben vagy odahaza, Donyeckben játszunk" - tette hozzá a szakvezető.

A dél-afrikai vb-re pályázó európai együttesek csatározása mellett a 2010-es futballcsúcsra való kijutás a tétje Új-Zéland és Bahrein párharcának is. A felek a vb-selejtezők ázsiai-óceániai zónájában szombaton már másodszor vívnak meg egymással, méghozzá ezúttal Wellingtonban, tehát itt eldől a csata kimenetele. Az első meccs Manamában gól nélküli döntetlent hozott, így az új-zélandiak várhatják kedvezőbb helyzetben a visszavágót.

Costa Rica és Uruguay válogatottjainak ugyanakkor a szombat esti - magyar idő szerint vasárnap hajnali 3 órakor kezdődő - meccse az első összecsapás lesz a focipárbajban. A nyitányt a közép-amerikai és karibi övezet csapatainak vetélkedésében negyedikként végzett gárda otthonában, San Joséban játsszák, s a négy nappal későbbi visszavágó lesz a dél-amerikai selejtezőcsoportban ötödik helyen végzett uruguayiaknál, Montevideóban.

A korábbi kétszeres világbajnok "uruk" nagyon fogadkoznak, hogy ezúttal nem érheti őket az a szégyen, mint amely az utóbbi hasonló alkalommal megesett velük, vagyis hogy 2006 után - amikor is Ausztrália kiejtette őket - 2010-ben is hiányozzanak a vb-ről.

Az európai pótselejtezők (első mérkőzések)
Oroszország-Szlovénia, Moszkva 17 ó
Görögország-Ukrajna, Athén 19 ó
Írország-Franciaország, Dublin 21 ó
Portugália-Bosznia-Hercegovina, Lisszabon 21:30 ó

Ázsiai-óceániai pótselejtező, visszavágó:
Új-Zéland-Bahrein, Wellington 8 ó

Amerikai pótselejtező, első mérkőzés:
Costa Rica-Uruguay

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×