eur:
389.48
usd:
361.76
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Császár azt mondja: játsszon inkább zongorán, ne a futballpályán!

2006 júliusában - noha a válogatott nem nyerte meg a hazai rendezésű világbajnokságot - kevés népszerűbb ember akadt Németországban Jürgen Klinsmann-nál. Õ volt a "szívek bajnokának" edzője, akinek maradásáért nem csak a futballélet kulcsszereplői, hanem még kedvesen és lelkesen szurkoló kancellár, Angela Merkel is szót emelt. Ám "Klinsi" tartotta magát korábbi ígéretéhez, s hazaköltözött a családjához, az Egyesült Államokba.

Mindenki sejtette, hogy előbb-utóbb vissza fog térni. Az "előbb" már 2008 nyarán eljött, a Bayern München őt szerződtette a távozó Ottmar Hitzfeld helyére. Minden kereknek tűnt, az ambiciózus edző minden idők egyik legerősebb keretét kapta meg a Bayernnél.

Az egyetlen ember, akivel konfliktusa volt a kapitányként töltött időszak utolsó hónapjaiban - Oliver Kahn - távozott. Klinsmann szinte érintetlenül hagyta a Hitzfeldtől örökölt csapatot a mezőnyjátékos-posztokon, mégis átszervezett: a csapatkapitányi karszalagot, a Bayern történetében először, nem német játékos kapta.

Tipikus húzás az edzőtől, aki lassan tíz éve az Egyesült Államokban élve, játékos-pályafutása során Olaszországban, Angliában és Franciaországban is futballozva, igazi világpolgárnak tarthatja magát.

Ám az élet egyelőre nyírbálja a reményeket és keresztülhúzza a terveket. A Bayern önmagához, illetve az elvárásokhoz képest pocsékul játszik. A legutóbbi két bajnokiját elveszítette (hazai pályán 2-5 a Werder ellen, idegenben 0-1 a Hannoverrel szemben), most pedig csak döntetlent játszott az Allianz Arenában az Olympique Lyont fogadva.

A csapatkapitány, Mark van Bommel ezúttal is csak a kispadon ült. Klinsmann szerint "meg kell értenie a játékunk lényegét". Vajon mennyire tudja a kapitányi feladatait ellátni az a játékos, akiről ez az edző véleménye?

"Klinsi, go home!"

Azt meg talán ildomosabb lenne hagyni, mi Klinsmannról a szurkolók véleménye... Ám a vehemensebbek már táblákkal érkeztek a meccsre - éppen csak a "mongyon le" nem volt köztük. Klinsi raus (Klinsi, takarodj!), vagy angolul, hogy tudja rögtön, hogy idegennek tartják: Go home. Menj haza!

A bírálók szerint túlságosan kiismerhető a Bayern játéka, lehet, hogy Luca Toni és Miroslav Klose a világ legjobban fejelő csatárai közé tartoznak, de a földön közel sem olyan veszélyes a játékuk. Nem jó a védelem, s nincs igazi karmester. "Csak" ennyi a baj.

A korábbi napokban Franz Beckenbauer, a Bayer történetének vitathatatlanul első számú alakja, még védte Klinsmannt, de a keddi esti meccs szünetében nála is elszakadt a cérna.

Emlékezetes, hogy 2001 márciusában, a Lyon elleni vereség után példátlanul éles kirohanást intézett a játékosok ellen, szinte megszégyenítve őket a nyilvánosság előtt. Akkor mondatai fordulópontot jelentettek, s a Bayern meg sem állt a milánói BL-győzelemig.

Most a Császár nem várt a mérkőzés végéig, hanem már a szünetben kiosztotta a játékosait - és Klinsmannt is. Demichelis öngólja kapcsán azt mondta: "Igazán felbosszantott. Negyvenöt méterről gólt kapni! Egy ilyen után az iskolai csapatban azt mondanák, játsszál zongorán vagy furulyán, de ne futballt!"

Aztán a kapitánykérdésről is szólt: "Ha nem vagyok biztos abban, hogy ő a jó megoldás, inkább várok a kinevezéssel. Mert így utólag úgy fest, hiba volt."

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 3. 20:50
2024. május 3. 18:02
×
×
×
×